Barackos mennyország

Posted on

Görög barackos-joghurt torta

Hozzávalók: 10 dkg vaj, szobahőmérsékletű, 1 1/2 csésze cukor, elosztva, 2 db XXL tojás, szobahőmérsékleten, 1 doboz görög joghurt, 1 teáskanál vanília vagy mandula kivonat, 2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 3 nagy érett vagy fagyasztott őszibarack, meghámozva, magház nélkül, felszeletelve

Lehet málnát is hozzátenni, úgy kb. 10 dkg-t

1.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra vagy 350 F. Zsírozzunk ki egy 9 hüvelykes sütőformát. Elektromos keverővel verjük a vajat és 1 csésze cukor hozzáadásával kb. 3-5 percig közepes-magas sebességen, amíg könnyű és habos nem lesz. Adjuk hozzá a tojásokat, egyenként, alacsony fokozaton keverve, majd a görög joghurtot és a vaníliát, és addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz.
2.Egy külön tálban szitáljuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. A keverőgép alacsony fokozatán fokozatosan adagoljuk a száraz hozzávalókat a nedves tésztához, és csak addig keverjük, amíg éppen csak összeáll. Egy kis tálban keverjük össze a maradék ½ csésze cukrot és a fahéjat.
3.A tészta felét egyenletesen oszlassuk el a tepsiben egy kanál vagy kés segítségével. Tegyük a tetejére a barackok felét, majd szórjuk meg a cukorkeverék kétharmadával. A maradék tésztát kenjük a tetejére, tegyük rá a maradék őszibarackot, és szórjuk meg a maradék cukorkeverékkel. Süssük a tortát 50-60 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki belőle. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

GRAHAM KEKSZES BARACKOS MENNYORSZÁG

  • 2 csésze graham kekszmorzsa
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 1/3 csésze porcukor
    TÖLTELÉK:
  • 1 doboz cukrozott, sűrített tej
  • 1/4 csésze citromlé (palackozott vagy friss)
  • Friss őszibarack (kb. 8-10 db nagy)
  • 1 1/2 csésze tejszínhab, felvert és édesített
  1. Keverjük össze a Graham kekszmorzsát, az olvasztott vajat és a cukrot.
  2. Nyomkodjuk egy jól kivajazott sütőforma aljába és oldalára.
  3. Keverjük össze a cukrozott sűrített tejet és a citromlevet. Tegyük félre.
  4. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az őszibarackot. Töltsük meg a sütőformát a felszeletelt őszibarackokkal (minél több barack kerül rá, annál finomabb).
  5. Öntsük a sűrített tej-citromlé keveréket a barackokra, és egyenletesen oszlassuk el, a lehető legjobban befedve a barackokat.
  6. A tetejére friss édesített, felvert tejszínhabot tegyünk.
  7. Fogyasztás előtt legalább 2-3 órával tegyük hűtőbe. A legjobb, ha egy napon belül fogyasztjuk.

Hozzászólás