Sült máj, almával, portói boros szószban, krokettel

Posted on

Te is a lehető legkevesebb hozzávaló veszteséggel főzöl? Kezdd egy darab májjal, és emelt ezt az ételt a következő szintre. Tálald almával, krokettel és ízletes portói mártással. Egy klasszikus „pazarlásmentes” köntösben, jó étvágyat!

Hozzávalók

4 db alma

30 g mogyoró

2 édes hagyma

1 gerezd fokhagyma

500 g sertésmáj

0,50 kl curry, babérlevél

2 cl méz

2 szál kakukkfű

200 ml Portói bor

250 ml borjúhúsleves

1 kl finom cukor

1 evőkanál kukoricakeményítő

vaj

24 krokett

14 kiválasztott hozzávaló

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Hámozzuk meg és préseljük össze a fokhagymát.

Vágjuk a májat 2-3 nagyobb darabra.

Fűszerezzük a májat curryvel, borssal és sóval.

Olvasszunk fel egy kevés vajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süssük a májdarabokat rövid ideig aranybarnára. Sóval és borssal fűszerezzük, tegyük mellé a babérlevelet.

Vegyük ki a serpenyőből, adjunk hozzá még egy kis vajat, és pároljuk meg benne a hagymát egy kevés vízzel kis lángon puhára (kb. 10 perc). Adjuk hozzá a fokhagymát, és hagyjuk, hogy minden együtt enyhén karamellizálódjon.

Öntsük rá a Portói bort és a húslevest, és addig főzzük, amíg a felére csökken. Ízesítsük kakukkfűvel, borssal és sóval.

Közben készítsük el az almát.

Távolítsuk el az almák magházát, és vágjuk őket karikákra. A mogyorót vágjuk durvára.

Olvasszunk meg egy evőkanál vajat, és süssük az almaszeleteket enyhén aranybarnára. Adjuk hozzá a mogyorót, a kakukkfüvet és a mézet, és hagyjuk, hogy jól karamellizálódjon.

Keverjük el a kukoricakeményítőt 2 evőkanál vízzel, és adjuk a mártáshoz. Hagyjuk főni még 1 percig. Tegyük a májat a mártáshoz, és melegítsük együtt, amíg a máj meg nem fő.

Süssük ki a krokettet.

Tálaljuk a májat a sült almával, a szósszal és a krokettel.

Hozzászólás