Sült máj, almával, portói boros szószban, krokettel
Te is a lehető legkevesebb hozzávaló veszteséggel főzöl? Kezdd egy darab májjal, és emelt ezt az ételt a következő szintre. Tálald almával, krokettel és ízletes portói mártással. Egy klasszikus „pazarlásmentes” köntösben, jó étvágyat!
Hozzávalók
4 db alma
30 g mogyoró
2 édes hagyma
1 gerezd fokhagyma
500 g sertésmáj
0,50 kl curry, babérlevél
2 cl méz
2 szál kakukkfű
200 ml Portói bor
250 ml borjúhúsleves
1 kl finom cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
vaj
24 krokett
14 kiválasztott hozzávaló
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Hámozzuk meg és préseljük össze a fokhagymát.
Vágjuk a májat 2-3 nagyobb darabra.
Fűszerezzük a májat curryvel, borssal és sóval.
Olvasszunk fel egy kevés vajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süssük a májdarabokat rövid ideig aranybarnára. Sóval és borssal fűszerezzük, tegyük mellé a babérlevelet.
Vegyük ki a serpenyőből, adjunk hozzá még egy kis vajat, és pároljuk meg benne a hagymát egy kevés vízzel kis lángon puhára (kb. 10 perc). Adjuk hozzá a fokhagymát, és hagyjuk, hogy minden együtt enyhén karamellizálódjon.
Öntsük rá a Portói bort és a húslevest, és addig főzzük, amíg a felére csökken. Ízesítsük kakukkfűvel, borssal és sóval.
Közben készítsük el az almát.
Távolítsuk el az almák magházát, és vágjuk őket karikákra. A mogyorót vágjuk durvára.
Olvasszunk meg egy evőkanál vajat, és süssük az almaszeleteket enyhén aranybarnára. Adjuk hozzá a mogyorót, a kakukkfüvet és a mézet, és hagyjuk, hogy jól karamellizálódjon.
Keverjük el a kukoricakeményítőt 2 evőkanál vízzel, és adjuk a mártáshoz. Hagyjuk főni még 1 percig. Tegyük a májat a mártáshoz, és melegítsük együtt, amíg a máj meg nem fő.
Süssük ki a krokettet.
Tálaljuk a májat a sült almával, a szósszal és a krokettel.