Pop tarts-pop art kekszek

Posted on

Ariana DeBose (1991. január 25.-) amerikai színésznő, táncos és énekesnő, aki színpadi és filmes alakításairól ismert esküszik a Pop-tarts kekszre! Ariana fiatal kora ellenére már számos elismerést kapott,-többek között Oscar-díjat, Brit Filmakadémiai díjat és Golden Globe-díjat, de szerepelt a Netflix The Prom című musicalfilmjében (2020) és az Apple TV+ zenés vígjátéksorozatában, a Schmigadoon (2021) című musicalben is, majd széles körű elismerést szerzett a Steven Spielberg: West Side Story című musicalében (2021), Anita szerepéért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Nos, a sok edzés és próbák szünetében egyszer Steven Spielberg rajtakapta, amint éppen édeskekszet majszolgatott. Debose azt hitte, hogy a rendező ikon majd jól leszidja, amiért kalóriadús keksszel bűnözik, de nagy meglepetésére Spielberg csak az után érdeklődött, hogy a Pop Tart melyik fajtáját eszi éppen. Mire Ariana boldogan közölte vele, hogy a fahéjas-barnacukrosat!

Pop-Tarts

A Pop-Tarts a Kellogg’s által 1964 óta gyártott és forgalmazott, pirítósban süthető édes keksz, mely két réteg vékony, téglalap alakú tésztakéregbe zárt édes tölteléket tartalmaz. A legtöbb Pop-tarts fajta keksz mázzal van bevonva. Bár elősütve árulják, eredetileg úgy tervezték, hogy kenyérpirítóban vagy mikrohullámú sütőben kell elkészíteni.

A Pop-Tarts a Kellogg’s eddigi legnépszerűbb kekszmárkája az Egyesült Államokban, melyből évente több millió darabot adnak el. Elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazzák, de Kanadában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerű.

A Pop-Tarts több tucat ízvariánsát dobták már piacra az elmúlt 58 év alatt, valamint különböző egyszeri, szezonális és rövid ideig megjelenő “limitált kiadású” ízekben is forgalmazzák.

A Pop tarts története

Az 1960-as években a Post nevű cég feltalálta az ún. “nedves” ételek, fóliába csomagolt eljárását, hogy frissen tartsa azokat. Először kutyatápoknál alkalmazták -,majd ez lett a pirítósban elkészíthető reggeli ételek későbbi modellje. A hideg gabonapelyhek kiegészítésére szánt új termékét a Post 1963-ban, még a piacra kerülése előtt bejelentette a sajtónak és “Country Squares“-nek nevezte el. Nos, a Post nagy hibát követett el, hogy még a keksz piacra kerülése előtt felfedte a Country Squares ötletét, mert a gyár legnagyobb versenytársa, a Kellogg’s hat hónap alatt kifejlesztette a keksz saját változatát. A kezdetben Fruit Scones-nak nevezett terméket hamarosan Pop Tarts-ra változtatták, az akkoriban népszerű PopArt mozgalomra utaló szójátékként. A termék, amelyet egy antropomorf kenyérpirítóval reklámoztak, olyan népszerű lett, hogy a Kellogg’s nem tudott lépést tartani a kereslettel. A boltokba kerülő első Pop Tarts-szállítmány már két héten belül elfogyott, a Kellogg’s reklámokban kért elnézést az üres polcok miatt. Ez persze csak növelte a keresletet az új termék iránt.

Az első Pop-Tarts négyféle ízben jelent meg: eper, áfonya, barna cukros-fahéjas és almás-ribizlis ízben, (amelyet hamarosan almás-bogyósra kereszteltek át). A keksz az 1964-es bevezetésekor még nem volt cukormázas, de később megállapították, hogy a cukormáz jól bírja a pirítóssütőben való sütést, így az első cukormázas Pop-Tarts hivatalosan 1967-ben jelent meg.

2021-ben több mint 20 standard Pop-Tarts íz létezett, köztük a forró karamellás fagylalt, a S’mores, a málnaízű és a fahéjas pereces ízűek voltak a legnépszerűbbek.

A Pop-Tarts meglehetősen jelentős marketinggel került bevezetésre az Egyesült Királyságban az 1990-es évek elején. A Chocotastic és a Strawberry Sensation névre hallgató kekszek a legtöbb nagy brit szupermarketben azóta kaphatók.

Az Egyesült Államok hadserege 2,4 millió Pop-Tartot dobott le Afganisztánba a 2001-es első támadás során.

New Yorkban 2010-ben egy ideiglenes Pop-Tarts üzlet nyílt, de 2010. december 31-én már be is zárt.

Napjainkban a Kellogg’s egyszerre 20-30 ízt gyárt, úgy hogy folyamatosan teszteli a kekszet és új ízeket próbál ki, hogy megfeleljen a változó fogyasztói ízlésnek.

Standard ízek

A Pop Tarts alapízek több mint 30 éve változatlanok, a fő kedvencek továbbra is a fagyasztott epres és a barnacukros-fahéjas kekszek. E kettő mellett a Kellogg’s folyamatosan új ízekkel próbálkozik, egyúttal kivonja a kevésbé népszerűeket. 2020-ban három új ízt dobtak piacra (a pereces-karamellást, a fahéjast és a nutellás marakujást), miközben a “vad” ízek nagy részének gyártását megszüntették.

Szezonális ízek

A Kellogg’s minden évben kitalál a szezonális vagy ünnepi eseményekhez kapcsolódó keksz ízeket. Pl. 2011 óta, minden ősszel megjelenik a Pumpkin Pie pop tart (tökpités), valamint a 2012 óta minden nyáron visszatérő Red White (Vörös és fehér) és Blueberry (áfonyás).

Korlátozott ízek

A limitált ízeket néhány hónapig vagy annál rövidebb ideig gyártják, és általában a dobozon a “Limited Edition” (korlátozott kiadás) felirat szerepel. Néha egy másik élelmiszermárkával együttműködve próbálkoznak új kekszek piacra dobásával, mint pl. a Dunkin Donuts, a Jolly Rancher és az A&W Root Beer mind együttműködtek már a Kellogg’s-szal, hogy limitált kiadású Pop Tart márkás ízeket hoztak forgalomba (de más Kellog’s márkákkal is fuzionáltak, pl. Froot Loops és Eggo ízesítésű Pop Tarts-ok gyártásánál).

Előfordul, hogy egy limitált íz olyan jól fogy, hogy a Kellogg’s hosszabb ideig gyártja, vagy felveszi a repertoárjába. Pl. a Red Velvet (Vörös bársony) eredetileg limitált mennyiségben jelent meg 2013-ban, de olyan jól fogyott, hogy 2017-ig gyártásban maradt, majd 2021-ben visszatért a standard ízek között.

Az Egyesült Államokon kívüli piac

Az Egyesült Államokon kívül sokkal korlátozottabb számú íz érhető el. Ennek oka a helyi törvények, amelyek tíltják bizonyos élelmiszer-színezékek használatát, vagy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup használatát, ezért nálunk Európában mindössze háromféle Pop-tart kekszet vásárolhatunk:

Frosted Apple Blast (robbanós almás)

Frosted Chocotastic (csokis)

Frosted Strawberry Sensation (epres)

Kapcsolódó termékek

A Presto Pizza egy pizza ízű pirítós volt, amelyet a Kellogg’s 1971-ben gyártott, de kevesebb, mint egy évvel később kivonták a forgalomból.

A Pastry Swirls-t az 1990-es évek közepén találták ki, és hasonló volt a versenytárs Pillsbury’s Toaster Strudels-hez, de a Pastry Swirls nagyobb és vastagabb volt, mint a hagyományos Pop-Tarts, és kevesebb cukormázat tartalmazott. Az ízek között szerepelt a Cherry Cheese Danish (cseresznyés-sajtkrémes) és a Cinnamon Cream (fahéj krémes), de az eladások olyan kiábrándítóak voltak, hogy a termékeket 2001-ben kivonták a forgalomból.

2002-ben bevezették a Snack-Stixet, egy ketté választható keksz változatot, amelyet iskolás gyerekek számára találtak ki. Az új terméket az American Idol tévéműsorral és élő turnéval egybekötött hatalmas médiakampánnyal reklámozták, ennek ellenére nem lett népszerű, így egy évvel később kivonták a forgalomból.

A Go-Tarts szintén egy újabb kísérlet volt egy snack méretű termék, amellyel 2006-ban próbálkoztak. Ezek a kekszek vastagabbak, de keskenyebbek voltak, és egyenként csomagolták be őket. A Go-Tarts gyártását 2008-ban beszüntették.

A Mini Crisps 2011-ben került a boltokba, mint harapható méretű, kekszszerű tészta, töltelék nélkül. Eredetileg 60 kalóriás adagokban árulták, de miután nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kivonták a forgalomból, majd nagyobb méretben, 2018-ban Pop Tart Crisps néven visszajozták. Az újabb változat egy nagyobb, kenyérszelet méretű ropogós keksz, krémmel töltve és cukormázzal van bevonva.

A Pop-Tarts Bites egy apró, falatnyi méretű, nejlontasakban árult péksütemény, gyümölcsízzel és mázzal, de töltelék nélkül. Eredetileg 1994-ben gyártották először, de már a következő évben leálltak vele, majd a Kellogg’s 2018-ban visszahozta, Frosted Strawberry (fagyasztott epres) és Brown Sugar Cinnamon (barna cukros-fahéjas) változatban, 2020-ban pedig további ízekkel bővítették.

A Pop Tarts gabonapelyhet eredetileg 1994-ben gyártották, és a 2000-es évek elejéig árulták. A Kellogg’s ezeket 2019-ben visszahozta két változatban: epresben és barnacukros-fahéjas változatban.

A Pop tarts a populáris kultúrában

2021 júniusában Jerry Seinfeld, amerikai műsorvezető bejelentette, hogy producerként és főszereplőként részt vesz egy filmben, amely a Pop Tart történetéről szól. Az “Unfrosted” című film 2022 végén jelenik meg a Netflixen. A History Channel The Food That Built America című sorozatának első epizódja a Kellogg’s és a Post cégek közötti “csatát” és a Pop Tart feltalálását mutatja be.

A Family Guy című tévéműsorban egy dal szólt a Pop Tarts-ról, és arról, hogy milyen jó ízűek vajjal megkenve!

Perek

Thomas Nangle 1992-ben kártérítési pert indított a Kellogg’s ellen, miután a Pop-Tartja beszorult a kenyérpirítójába és kigyulladt. Az ügy akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor Dave Barry humorista írt egy cikket arról, hogy a saját kenyérpirítójában tüzet gyújtott a Pop-Tart-tal. A Texas A&M University Corpus Christi professzora, Patrick Michaud 1994-ben végzett egy kísérletet, amely kimutatta, hogy ha az epres Pop-Tarts túl sokáig marad a kenyérpirítóban, akkor 46 cm magas lángok keletkezhetnek. A felfedezés peres eljárások egész sorát indította el. Azóta a Pop-Tarts-on szerepel a figyelmeztetés: -“A lehetséges tűzveszély miatt soha ne hagyja felügyelet nélkül a pirítós készüléket vagy a mikrohullámú sütőt.”

2021 októberében egy New York-i nő 5 millió dollárra perelte be a Kellogg’s-t, mert állítása szerint félrevezető reklámot tettek a Strawberry Pop Tarts-ra. Keresete szerint “Az eperre vonatkozó ábrázolások félrevezetőek, mert a termék kevesebb epret tartalmaz, mint amennyit a fogyasztók a címkézés alapján elvárnak.” Ezt a keresetet 2022 márciusában elutasították, Marvin Aspin amerikai kerületi bíró azt nyilatkozta, hogy: “Az “eper” szó, kombinálva egy fél eper képével és egy piros töltelékkel teli Pop-Tart keksszel, nem garantálja, hogy a termék töltelékében bizonyos mennyiségű eper lesz.”

Visszahívások

A Pop-Tartok cimkézésére azóta jobban ügyelnek, mióta a téves címkézés csekély esetben súlyos allergiás reakciókhoz vezetett. 1995. augusztus 4-én jelentették be, hogy 94 500 doboz Smucker’s Real Fruit Frosted Strawberry keksz valójában a Chocolate Fudge fajtát tartalmazta. 2002-ben a Kellogg figyelmeztette a vásárlókat, hogy a Frosted Brown Sugar Cinnamon Pop-Tarts-ban a tojás nincs feltűntetve az összetevők között. 2006-ban a Kellogg’s Company figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy néhány Frosted Blueberry Pop-Tarts nem bejelentett összetevőként tejet tartalmaz!

Hozzászólás