Egy fűszer, egy recept: fűszeres angelika lepénykék

Posted on Updated on

Titkok könyve: 1 fűszer 1 recept Angelika (angyalfű, angyalgyökér)

Az orvosi angelika a zellerfélék családjába tartozó ősrégi fűszer és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében ültettek és nagyra becsültek. Különlegesen aromás, kellemes íze miatt a növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajokat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz. Feldolgozni kesztyűben kell, mert kicsorduló nedve az érzékenyebb bőrt felhólyagosíthatja.

Angelika lepénykék: 4 tojássárgáját 25 dkg cukorral habosra keverünk, majd 20 dkg őrölt mandulát, 4 csapott evőkanál lisztet, 2-2 finomra őrölt angelika gyökeret, fahéjat, narancshéjat, késhegynyi ánizst és 4 kemény habbá vert tojásfehérjét keverünk bele. Ezt a masszát aztán ujjnyi vastagon egy vékony tortalapra kenjük és mérsékelt tűznél kisütjük. Amikor megsült bevonhatjuk fehér cukormázzal, vagy tejszínnel, kompóttal kiegészítve fogyaszthatjuk.

Hozzászólás