“Havasi meggy” vagy áfonya?

Posted on

Áfonya, vagy havasi meggy, kukajsza, molabogyó, (myrtilli fructus)

Az áfonya hazánkban Vas és Sopron megyei erdőkben kisebb állományokban előforduló cserje. Vadas ételek híres ízesítője. Az őz, nyúl, szarvas, fácán, vaddisznó stb. elkészítéséhez nélkülözhetetlen bogyós gyümölcs. Ezekhez az ételekhez mártás, kompót, saláta vagy lekvár formájában lehet tálalni.

Áfonyasaláta: 60 dkg áfonyát kiválogatunk, megmossuk és 10 dkg cukorral kevés vízben feltesszük főni. Ha kihűlt, meglocsoljuk fél dl fehér borral, ismét megcukrozzuk, majd másfél dl tejszínnel tálaljuk.

Csokis áfonyatorta

A piskótához: 3 db tojás, 3 ek cukor, 2 ek liszt, 1 ek kakaó por, 0,5 kk sütőpor, 1 kk vanília aroma

Az áfonyás krémhez: 17 dkg áfonya, 3 dl tejszín, 4 dkg cukor, 10 dkg fehér csoki, 2 dl tejszín, 1 dkg zselatin

A csokis krémhez: 2 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 1 dkg zselatin víz (a zselatin feloldásához), 1 csomag babapiskóta

A díszítéshez: étcsokoládé (ízlés szerint friss áfonya)

1. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát. A lisztet a sütőporral és a kakaó porral elkeverjük, majd a tojássárgájás keverékhez adjuk, és simára keverjük. A kemény tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe.

2. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. 180 fokon kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.

3. Az áfonyás krémhez az áfonyát turmixgéppel pürésítjük. A tejszínt egy kisebb lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és az áfonyát, és elkezdjük melegíteni. Amikor már majdnem forr, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a fehércsokoládét, és addig keverjük amíg el nem olvad.

4. Egy kis pohár vízben (kb. 1 dl) feloldjuk a zselatint. A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük. Amikor kicsit kihűlt a krémünk, belekeverjük a zselatint, majd az egészet a kemény tejszínbe forgatjuk.

5. A csokis krémhez a tejszínt habbá verjük, a csokit gőz fölött megolvasztjuk, és a zselatint beáztatjuk. A tejszínhez keverjük az olvasztott csokit, majd a zselatint is.

6. A piskótánkat a tortaformában hagyjuk és körbe rakjuk babapiskótával. Először az áfonyás krémet kenjük rá a piskótára, végül mehet rá a csokis krém. Fogyasztás előtt pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Díszítésül friss áfonyát szórunk a torta tetejére.

Fehércsokis-mascarponés áfonyatorta

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 4 tojás1 tsp vanília esszencia, 25 dkg liszt, 200 g áfonya

A krém töltelékhez: 150 g Philadelphia vagy Mascarpone olasz desszert krémsajt, 50 g vaj, 1 tsp vanília esszencia, 50 g porcukor, fél citrom leve, 2 ek tearum

A bevonathoz: 200g fehér csoki, extra áfonya a díszítéshez

1. Melegítsük elő a sütőt 170’C-ra, kenjünk ki vajjal 2 db “2 x 8” átmérőjű tortaformát.

2. Dolgozzuk össze a vaníliás cukrot meg a cukrot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a vajat és egy villával keverjük habosra. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és adjuk hozzá a vajas keverékhez. Végül fokozatosan adagolva szitáljuk hozzá a lisztet is. Ezután a tésztaalapba tegyük bele az áfonyát, majd óvatosan, inkább hajtogatva, mint keverve dolgozzuk bele a tészta alapba.

3. Osszuk 2 egyenlő részre a tortát, majd süssük 30-35 percig. Időnként ellenőrízzük egy villával, hogy megsült-e (aranybarnának kell lennie). Amikér kész, hagyjuk a sütőrácson kihűlni. Amíg hűl a torta készítsük el a krémtölteléket: a krémsajthoz keverjük hozzá a cukrot és a vanília esszenciát, csavarjuk bele a citromlevet és ízesítsük a tearummal vagy Amaretto-áfonyás (Cassis) likőrrel.

5. Ezután a torta rétegeket ragasszuk össze/kenjük meg a sajtkrémmel.

6. Olvasszuk fel a csokoládét a mikróban vagy gőz fölött (1 perc alatt). Öntsük rá a torta tetejére, egy késsel kenjük el egyenletesen. A díszítéssel várjunk addig, amíg a csokoládé megkeményedik rajta és csak azután dekoráljuk ki az áfonyaszemekkel.

Hozzászólás