Grillszezon: legjobb húsból, “marhafinom” szték

Posted on Updated on

Ha szeretnénk maximálisan kiélvezni az ízletes, kiváló minőségű marhasztéket, akkor mielőtt húst vennénk nézzük meg a származási országot, ami már önmagában minőségi jel. Pl. a “Belgium” címke gyakran egyet jelent a “príma, (uitstekend) elsőosztályú hús” szinonimával. De még persze rengeteg különböző szarvasmarhafajta húsából válogathatunk, íme:

A belga kék-fehér marha

Ez a klasszikus marhafajta nemzeti büszkesége a belgáknak. A 19. század második fele óta hozzátartozik a belga tájképhez, na meg az étkezési kultúrához. A csendesen legelő állatok, azonnal felismerhetők fehér fejükről, kéken csillogó foltokkal mintázva, és teljesen kék szőrükről. Rendkívül fejlett izomtömegük van, termetes, izmos fenekük sok húst tartalmaz. Ez a hús nemcsak szuper puha, jellegzetes ízű, de ráadásul kevés zsírt tartalmaz. Népszerű fajta a tenyésztők-hentesek körében a magas vágási hatékonyság és a magas %-os hústömeg miatt. A fehér-kék (mint a Hupikék törpikék) belga marhafajta alacsony “ökológiai lábnyommal” rendelkezik, ami miatt Belgiumban ez a leggyakoribb marhahúsfajta (85 %-át teszi ki a húsfogyasztásnak).

Vörös fajta

Ezt a fajtát 1770 óta tenyésztik, és idővel Nyugat-Flandria regionális termékévé nőtte ki magát. Az 1970-es évek végéig csak kettős célfajtaként használták, de ezt követően egy 100% -os húsfajtát is kitenyésztettek. Ez a fajta könnyen felismerhető homogén, sötétvörös szőréről. Kisütve, a tányéron kiváló minőségével és karakteres ízével arat. A húst széles körben dicsérik, az elmúlt években egyre népszerűbbé vált.

Fehér-vörös fajta

Sokoldalú fajta, gazdag történelemmel. A fehér-vörös marhafajta eredete még a 16. századra nyúlik vissza, és az Ayrshire fajtához tartozik. Napjainkban Kelet-Flandria rétjeink különös díszei, a fejen és a nyakon lévő domináns, fehér szőrzet és vörös szín alapján ismerhetők fel. Tejelő tehénként a fehér-vörös szarvasmarha nagyon produktív, átlagos tejtermelése évente 5834 kg. Húsát azért dicsérik, mert sovány, és ízletes.

Vörös szőrű fajta

A Kempens vörösprémes marha rendkívül szilárd testalkatú, és mind tej-, mind hústermelésre kiválóan alkalmas. Nevüket a kempensi tájról kapták, fehér pompázatos kabátjukkal és vörösből- sötétvörösbe átmenő foltos bundájukkal pompás látványt nyújtanak. A tányéron is lenyűgözik a fogyasztót: gyenge, mélyvörös és karakteres ízű szték készül belőle.

Charolais

A világ egyik legnagyobb, legrégebbi húsfajtája. Ez az eredetileg francia fajta későn érő, meglehetősen durva felépítésű állat, és kevés zsírt termel. Erős, nagy és sovány. Nem csoda, hogy a Charolais népszerűvé vált a francia Charolles régión kívül is. Manapság gyakran keresztezik az angol és az ír fajtákkal. A tányéron a Charolais hús versenyezhet a világ legjobb húsaival. Nemcsak íz, hanem a márványzata és az omlósság szempontjából is. A hús meglehetősen rostos, mégis puha. És mivel az állat a természetes füvön legelve él, kevés fűszerrel ízesítve megafinom élvzetet nyújt.

Szőke d’Aquitaine

Ez a marhafajta Délnyugat-Franciaországból származik. A legtöbb szőke aquitániai szarvasmarha az Aquitaine régióban legel, Bordeaux és Toulouse között. Hosszú folyamat után (beleértve a Limousin-t és a Charolais-fajtákat) a tenyésztők egy olyan fajtát hoztak létre, amely számos egyedi jellemzőt tudott produkálni. Kevés takarmánnyal élve, kevés ellési problémájuk van, és erős állományszellemüek. Nagyon erős és robusztus szarvasmarhák. A hús izomzata, íze, színe, érzékenysége és zsírfedése a legjobbak közé sorolja.

Hereford

A Hereford fajtát göndör, mélyvörös szőréről lehet felismerni, valamint fehér fejéről, amin fehér csík vonul a nyak és a marmagasság között. Ír eredetűek, de ma már világszerte szeretik és tenyésztik őket. Valójában ez a csodálatos állat a leggyakoribb húsfajta a világon. Feltűnően természetes íze, erősen márványozott színe ideálissá teszi a húsimádók számára.

Limousin

Egy nemes faj. A Limousin marhafajta Franciaország délnyugati részének termékeny területéről származik. Ezek a sovány legelők, amelyek még így is sok vitamint és minerálokat tartalmaznak, egészséges erős állatokat produkálnak. A marhák szabadon élnek a hatalmas, természetes réteken. Ezek a gyönyörű, vörösesbarna szőrű szarvasmarhák rendkívül termékenyek. Bár a legnagyobb erényük az, hogy könnyen alkalmazkodnak az életkörülményeikhez. A húsukból is meg lehet ezt állapítani, ami jó izomfejlődésének és finom rostjának köszönhetően kiváló minőségű. Melegen ajánlott az igazi, zamatos hús szerelmeseinek.

Hozzászólás