Monte Cristo szendvics és a Disneyland

Posted on

A villásreggeli sosem lesz ugyanaz, ezt azok állítják, akik már egyszer megkóstolták a Monte Cristo szendvicset!

Hogy milyen az? Ha már voltál az amerikai Disneylandben, akkor valószínűleg tudod, hogy ott, a Café Orleansban szolgálják fel a híres Monte Cristo szendvicset, a sonka, pulyka és sajttal töltött, serpenyőben sütött, vagy grillezett kenyeret, málna vagy eperlekvárral és porcukorral megszórva. Bizarr? Hm, így elsőre egy kicsit. De ízlés dolga… Nos, nem a Disneyland volt az első, ahol ezeket a különleges szendvicseket árusítani kezdték. Eredetileg a Monte Cristo a francia Croque Monsieur mintájára, egy grillezett Gruyere sajtos, sonkás szendvics volt. Aztán az 1930-as években több változatban kezdett felbukkanni az amerikai szakácskönyvekben, majd az 1950-es években egy dél-kaliforniai étterem vette a bátorságot és a menülapjára tette Monte Cristo szendvics néven. Végül 1966-ban debütált a Disneylandben. Azóta sok változata született.

A legtöbb tengerentúli államban (USA, Kanada, Ausztrália) a szendvics sós, nem pedig édes. Hagyományosan úgy készül, hogy a sonkával, sajttal és grillezett pulykával bélelt szendvicset, a felvert tojás+tej+,ha édes változat, akkor fahéj keverékébe mártják és forró vajban vagy olajban óvatosan kisütik (gondoljunk a francia pirítósra). A hab a tortán, amikor Mornay szósszal szervírozzák. Amerika-szerte nagy kedvenc a grillezett pulykás változat, másutt ez egy ún. nyitott szendvics, ahol a kenyérből bundás kenyér lesz, és a belevalókat külön grillezik. Néhány gyorsétteremben a Monte Cristo porcukorral van beszórva, és juharsziruppal vagy befőttel körítve szervírozzák.

Hozzávalók: 6 db kenyér, majonéz, 10 szelet gépsonka, 10 szelet pulyka, 4 tojás, 100 ml tej, fahéj, vanília kivonat, olaj, 4 ek vaj, porcukor

1. Egy mély tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet.

2. Olvasszuk meg a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.

3. Az első szelet kenyeret először kenjük meg kb. 1/2 evőkanál majonézzel az egyik oldalon. Helyezzük rá a sonkát, majd tegyük rá a sajtot és erre helyezzünk még egy szelet kenyeret. Azt is kenjük meg az egyik oldalán 1/2 evőkanál majonézzel, tegyük rá a grillezett pulykát majd fedjük be egy másik szelet sajttal végül fedjük be egy szelet kenyérrel.

4. Nyomkodjuk kissé össze a szendvicset.

5. Mártsuk bele az így megpakolt kenyereket gyorsan a tojás és a tej keverékébe. Csak be kell őket vonni, nem áztatni!

6. Helyezzük a szendvicseket a serpenyőbe (amiben felolvasztottuk a vajat). Először pirítsuk meg az egyik oldalon, aztán óvatosan fordítsuk meg és pirítsuk meg a másik oldalon is.

8. Vágjuk félbe a szendvicseket, és ha az édes verziót választottuk, akkor málnalekvárral és porcukorral megszórva kínáljuk, ha inkább maradunk a sós változatnál, akkor jó étvággyal elfogyasztjuk!

Hozzászólás