Gombás rizzsel töltött cukkinik kaporszószban

Posted on Updated on

Hozzávalók: 2 kis db cukkini (zsenge), 125 g rizs, 400 gr gomba, 1 ek majoránna, oregánó, 10 dkg sajt, só, bors ízlés szerint, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, tárkony

A cukkinikat megmossuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk,  kikenjük.

A rizst puhára főzzük, lecsöpögtetjük.

A kevés vajban megpirítjuk a borsót. Majd vízzel fedő alatt kb. 10 percet pároljuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk oregánóval és majoránnával. Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a rizst.

A rizses masszát elosztjuk a kettévágott cukinniben, majd egy olajjal kikent tepsibe fektetjük.

Pici vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük lefedve, majd ráreszeljük a sajtot, és fedő nélkül addig sütjük még, míg a sajt megbarnul. Melegen tálaljuk.

Hozzávalók a kaporszószhoz(3 adag): 30 g kapor (friss), 200 g tejföl (20%-os) vagy tejszín

25 g búzaliszt (BL55), 50 g vaj, 0.5 db vöröshagyma, 300 ml alaplé – zöldség, 1 csapott mokkáskanál só, 1 evőkanál almaecet, 2 csapott evőkanál kristálycukor

Elkészítése

A tejfölt egy külön tálban csomómentesre keverjük a liszttel, és félretesszük. Ez lesz a kaporszósz habarása.

Serpenyőben vajat olvasztunk. Kis lángon megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, hozzáöntjük az alaplevet.

Gyorsan behabarjuk a tejfölös-lisztes keverékkel. Folyamatosan, gyorsan keverjük, nehogy nokedli legyen a mártásból! 1-2 percen át tartsuk az alacsony hő fölött. Sózzuk, cukrozzuk, és az almaecettel savanyítjuk, majd félretesszük a cukkinikhez.

Hozzászólás