Valentin, a Hóvirágok ura

Posted on Updated on

Valentin Wijnen, a belga “galantophil” úr egyedülálló hóvirág gyűjteménye, a legnagyobb és legváltozatosabb Belgiumban. Több mint 650 elnevezett és körülbelül 150 névtelen hóvirág tartozik gyűjteményébe. Ez azt jelenti, hogy a kertjében szinte mind a 21 hóvirág faj képviselteti magát, több csoport sárga, zöld színekben pompázó vadonatúj hóvirágfajta mellett.

Séta a Hóvirág birodalomban

A hó már elolvadt, amikor megérkezünk Hoeseltbe, a volt frank városkába. Eső és viharos szél fogad minket, – Haspengouw mindig gondoskodik a kellő mennyiségű csapadékról, -de amikor megpillantjuk a hóvirág ember házát, rossz kedvünk menten tovaszáll.

Birodalmába lépve a kapu fölött a következő felirat olvasható: -“Grake’s Heredij.” A név kezdetben azt sugallja, hogy Valentin az angol kertjéhez egy angol hangzású nevet választott a Csatorna innenső oldaláról, de amikor a Hóvirágok lordja az üdvözlésünkre siet, gyorsan világossá teszi számunkra, hogy “Grake” (Gerard) a nagyapja beceneve volt, és hogy ahol most a Hóvirág paradicsoma van az egy heredij volt. -“Heredij”, a helyi dialektusban azt jelenti, hogy „gyönyörű ház, ápolt kert. Mint amilyen ez is.”-teszi hozzá, nem kis büszkeséggel.

-„Amikor kibújik a hótakaró alól a hóvirág, még mindig ugyanúgy lenyűgöz, mint gyermekkoromban.”–így kezdi Valentin úr az idegenvezetést. S hogy, hogy keletkezett a hóvirág iránti szenvedélyes rajongása, arról a következőket meséli:-„A szüleimmel egy kolostorhoz tartozó park közvetlen közelében éltünk. Ott virágzott számos galanthus,- ez a hóvirág botanikai neve, -nos, egy nap kiástam egy párat, és hazavittem. Persze a szüleim nem voltak elragadtatva, de amikor látták, hogy egyszerűen nem tudok betelni a virágok látványával, belenyugodtak. És ez a szerelem azóta is tart.” A kisebbik lányommal ekkor lopva egymásra pillantunk és megállapítjuk, hogy amikor Valentin úr a hóvirágjairól beszél elragadja a hév, akár egy szerelmes ifjút. Egy biztos, hogy lelkesedését nem lehet nem észrevenni. -„A hóvirág a múzsám, maga a nagybetűs Tavasz.”-folytatja.-„ Nem tehetek róla, de minden évben egy erős, izgatott érzés fog el, amikor ezek a virágok megjelennek. Mintha a tavasz érkezését csilingelve jelentenék be, harangjáték fülemnek. Meg különben is mi másért hívnák őket hóvirágnak? (Németül és flamandul Schneeglöckhen a nevük, ami hóharangocskákat jelent).”

kockás liliom

Végigjárva birodalmát aztán hamarosan megállapítjuk, hogy Valentin és felesége, Melanie romantikus kertje igazi műalkotás. Minden gondosan eltervezett, téma vagy szín szerint felosztott, történelmi, dekorációs elemekkel egyénivé varázsolva. –„Jobban szeretem az angol kert stílust.”-jegyzi meg Valentin. -„Kezdettől fogva hűséges maradtam ehhez.” Nos, megszállottságának eredménye egy pompás kert lett, ami már tökéletesebb nem is lehetne.  

Valentin úr aztán sétánk során mindent elmond a hóvirágról és lenyűgöző gyűjteményéről. Néhány közülük saját törzs, mint például a Galanthus Melanie, vagy Galanthus Jolie, amiket a feleségéről nevezett el. A Valentin-nap nevű, egy Galanthus nivalis, kikeleti hóvirág fajta, amelyet viszont Valentin úr felesége fedezett fel 2004. február 14-én a kertjükben (ez egy 10-20 cm magas. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló szára csupán egy bókoló virágot hordoz. A két tőállású, kékeszöld levél szálas, 5-10 milliméter széles. A három külső lepellevél hosszabb, mint a három zöld csúcsú, belső lepellevél.) Ez a fajta az első regisztrált, fordított pokuliform hóvirág, ami azt jelenti, hogy mind a hat viráglevél azonos. Valentine úr kertjének ez a legbecsesebb helye, ahol a legértékesebb és legritkább hóvirágfajták találhatók.

-“A kultúrámba felvett mintegy 6-7 hóvirágfaj változatai közül, közel 300-féle formát, köztük több természetes, illetve kerti hibridet láthatnak itt. Egy csomó saját fajta hordozza a nevükben tisztelgésemet a nagyapám előtt, Grakenek, akinek valójában Gerard Schoefs volt a neve és postás volt, de mindenki csodájára járt gyönyörű kertjének.”-meséli Valentin.

A ház mögötti kert, ahol egy gyönyörű, kék színű veranda áll és télikert, néhány kerti szobával kiegészítve, pazar díszekkel és antik tárgyakkal benépesítve. A polcok, faládák, tele vannak pakolva mindenféle, kékszínű díszítő elemmel és a sok elismerést, díjat, oklevelét is itt őrzi Valentin. A kék szín dominál a télikertben- állapítjuk meg hangosan,-mire Melanie azt feleli, -“Hogy ez azért van, mert ez a szín jól illik a hóvirág leveleinek kékes-szürke árnyalatához.”- A hóvirág, a szellőrózsák, krókuszok, kockás liliomok és muscarik mellett egyébként az egész kertben jelen van, minden faj gondosan felcímkézve. A “galanthophile” Valentin, a lelkes hóvirággyűjtő és azonosító ekkor elővesz egy tükröt, hogy megvizsgálja az éppen előttünk lévő hóvirág harangját. -“Mivel ez a fajta erőteljes, méltó, hogy a kert legpatinásabb részén, a legjobb csoportban szerepeljen. Még mindig ez az egyik legjobb Galanthus nivalisunk (keleti hóvirágunk).”-mondja elégedetten.- “Ez lett Galanthus Valentin’s Day-ként regisztrálva, mint az első pterugiformes Galanthus nivalis a holland KNBV (Koninklijke Nederlandse Bloembollen Vereniging) bizottság által. A “pterugiform” kifejezés arra a viráganomáliára utal, amelyben a külső szirmok a belső szirmok alakját veszi fel. Ha pontosan ugyanolyan alakúak, akkor “tökéletes” pterugiform hóvirágról beszélünk.” -A magyarázat egy kicsit magas nekünk, de azért buzgón bólogatunk. Miközben elhagyjuk a kertet, igazi, fanatikus “galanthophil egyéneket” látunk, amint a vizes földön térdepelve fotózzák a virágokat. A kert hátsó részén egy autentikus zöldséges kert és egy tyúkól található, szintén fotogén csirkékkel.

És ekkor sétánk végére érünk, megköszönjük, hogy Valentin úr és egész családja velünk tartott, türelmesen válaszoltak kérdéseinkre, és hogy a virágok elnevezésének köszönhetően megismerhettük a család tagjait név szerint is, akik, ahogy az igazi hírességeknek dukál, nevüket adták egy-egy hóvirágnak. Galanthus nivalis-kikeleti hóvirág “Melanie S” (a felesége után Melanie), Galanthus elwesii -“Senne’s Sunrise” (a fia után, akinek Senne a neve) ez a pompás hóvirág fajta, ismertető jele, hogy viszonylag nagy termetű, kocsánya 20–25 centiméteres magasságban is lehet. Már novemberben kihajt, s olykor már december végén virágozni kezd. Levelei szélesek, szürkészöldek, a belső lepellevelek külső oldala – változattól függően – tövénél és csúcsánál, vagy csak a csúcsánál, esetleg végig zöld. A Galanthus elwesii, “Sweet Alice” lett (az édesanyja után Alice) és Galanthus nivalis “Robert Wijnen” (Valentin apja után). A kertlátogatás itt a végére ér, de Melanie egy finom, meleg levessel, kávéval és süteménnyel vendégel meg még minket.

-„Mindig biztosnak kell lenni a kert stílusában. És a legfontosabb a harmónia.”-Ezzel a jó tanáccsal bocsájt utunkra Valentin úr. Nos, neki azt hiszem tökéletesen sikerült!

Ha el akar merülni egy olyan világban, amely még mindig meglehetősen ismeretlen Európa számos részén, és el akar varázsolódni a csodálatos hóvirágok birodalmában, Valentin Wijnen kertje nyitva áll a látogatók előtt, előzetes egyeztetés után!

A hagymából egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső lepellevél (a köznyelvben „szirom”), és az ugyancsak három kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat vagy rajzolatokat viselnek. A nagy hóvirágállományokban azonban gyakran előfordulnak az adott faj alaptípusától eltérő példányok. A virág felépítésében többféle változat is kialakulhat, így lehet 2 szárú, 2 virágú, a 2 lepelkörből az egyik hiányozhat vagy a 2 lepelkör éppen egyforma, olykor a belső lepelkör átmenetekkel porzókká alakulhat. Vagy ellenkezőleg: kettőnél több lepelkör (telt virág) alakul ki. A lepellevelek körönkénti száma 3 helyett 1-6-ig változhat. A virág színében és rajzolataiban is kialakulhatnak eltérések: a zöld virágrészek lehetnek sárgák, a fehér leplek cirmosak, foltosak is. A foltok rajzolatai változhatnak: a gyakori fordított „U” helyett lehet „X”, vagy téglalap, keskeny sáv, vagy csak 1-2 pont is.

Hozzászólás