Vendégségben Claude Monet-nál

Posted on Updated on

51PSE02HX7L

Amikor párizsi keresztanyám, Louvre-hoz közeleső lakásában pihentem ki éppen az aznapi tárlatlátogatás fáradalmait, a vacsora közben az impresszionista festők kapcsán valahogy Monet-ra terelődött a szó.- “Apropó jártál már Monet giverny házában?”-kérdezte Sylvie.- “Nem, még nem”-. “Pedig nincs messze Párizstól, s ha már itt vagytok érdemes megnézni”. S már hozta is Franciaország térképét és a Vernon mellett lévő normand kis városkára bökött az ujjával. A férjem a google térkép szerint úgy cirka 80 kilométernyire saccolta Párizstól. Ez a beszélgetésünk adta az ötletet a másnapi kiránduláshoz Giverny-be. A város abszolút “megért egy misét”, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a csodálatos nap után egy értékes gasztronómiai zsákmánnyal térek majd vissza!

Monet háza Givernyben

Monet, aki a modern idők egyik legbefolyásosabb impresszionista festője volt, élete első felét Párizsban, a másodikat Giverny-ben töltötte. A giverny-i házát 1890-ben vásárolta meg és 40 évet élt benne. A szürke, palatetős, valaha almapárolónak használt épületet a négy évtized alatt mindig saját vagy családja szükségleteinek megfelelően alakította. Elsőként az alapházhoz építtetett hozzá egy szárnyat (40 méter hosszú 5 méter mély lett) majd a ház mellett lévő istállóból varázsolt festőműhelyt. Az agyaggal döngölt padlót fenyőparkettára cserélte és a műhelye fölött, a háztól balra építtetett magának még egy különálló apartmant is. Az akkoriban divatos, komor, sötétszürke, Viktória-korabeli falakat, kétféle sárga árnyalatúra festette, a nagy zsalugátereket pedig fűzöldre. A legtöbb helységben saját képei helyett neves, japán művészek festményeivel, karcolataival népesítette be a csupasz falakat, ugyanis Monet szenvedélyesen gyűjtötte Hokusai, Hiroshige és Utamaro képeit. A ház központi helysége természetesen a sárga ebédlő volt, ahol a dísztárgyak és a terrakotta-fehér kockás parketta kivételével minden sárga volt, a székek, a kredenc, az ebédlőasztal és így tovább. Innen nyílt a konyha, ahol a Rouen-ban vásárolt, kék-fehér-türkisz-színű csempék hidegségét a falra aggatott, csillogó rézedényekkel ellensúlyozta. Nagylétszámú családja számára két tűzhelyen,-egy hatalmas szén és egy fenyő tűzhelyen készültek a finomabbnál-finomabb falatok.

Monet élete legboldogabb 40 évét itt töltötte. Különleges ünnepek, hétköznapi vacsorák, kitűnő lakomák megannyi színhelye volt a Monet kúria. Piknikek a szabadban! Teadélutánok az illatozó citromfák alatt!-mert Monet ajtaja mindig nyitva állt a barátok előtt, mint pl: Renoir, Pissarro, Sisley, Degas és Cezanne Whistler, Valery — a szobrász Rodin, az író Maupassant voltak a leggyakoribb vendégei és legközelebbi barátja, a híres államférfi Clemenceau. A giverny látogatások különben nagyon hasonlítottak egy japán szertartáshoz. A vendégek először megtekintették Monet műhelyét, aztán az üvegházát és a botanikus kertjét, 11:30-kor megebédeltek, mert Monet a kora délutánt mindig festéssel töltötte. Mellesleg maga az étkezés is felért egy-egy műalkotással, mert Monet nemcsak festőnek, de szakácsnak is kitűnő volt, ráadásul a tálalásra is nagy hangsúlyt fektetett. Ünnepi alkalmakkor saját tervezésű kék-sárga vagy levendula színű fajansz étkészletével terítettek, hétköznap azonban beérte az egyszerűbb tányérokkal is (ma Limoges-ban gyártják Monet kék-sárga tányérjait). De sohasem látott vendégül senkit vacsorára; mert korán nyugovóra tért, hogy másnap már hajnali 4-kor kedvenc tava előtt festegethessen.

Monet receptkönyve

Monet dédunokájának a felesége, Claire Joyes, sokáig dédelgette a gondolatot magában, hogy a nagy festőművész kedvenc receptjeiből és rajzaiból érdemes lenne összeállítani egy könyvet. 1990-re el is készült a Monet asztalánál című könyv. A 180 receptet tartalmazó gasztrókalandozás során nemcsak Monet kedvenc ételeit ismerhetjük meg, de a századforduló étkezési szokásairól is sok mindent megtudhatunk, mint pl. azt, hogy az élet akkoriban nagyon drága volt, ezért Monet 2. felesége, Alice még a tojást is megszámlálta, mielőtt a tojástartó dobozt lelakatolta volna, amiben rekordszámú, 116 tojás fért el (lsd kép)! Monet mindig saját maga tervezte meg a heti menüt, azonkívül szorgalmasan gyűjtötte a recepteket is. Gasztronómiai utazásairól (párizsi, londoni, velencei) nemcsak feljegyzéseket készített, de a legemlékezetesebb ételeket lerajzolta, pl. Cézanne hallevesét a “bouillabaisse”-t, Millet süteményét, a “petits pains”-t.  Claire Joyes-nak évekbe tellett, míg összeválogatta Monet jegyzeteiből a kedvenceit. Kiváló ötlet volt, hogy az ételeket stílusosan Monet konyhájában főzette meg, Joel Robuchon francia mesterszakáccsal. A családi fényképeket pedig egy profi fotós, Jean-Bernard Naudin segítségével válogatta össze. A könyv, így nemcsak az ünnepelt impresszonista festő életstílusáról ad kiváló közelképet, de egyúttal megismerkedhetünk a századforduló konyhaművészetével is. Az elbűvölő képek és a kiváló receptek önmagukért beszélnek.

eggs-box

Néhány eredeti Monet recept:

Monet, a párizsi konyha után egy felfedező szenvedélyével vetette bele magát a normand gasztronómiába. A marhahúsevő normandoktól a kiváló vadpástétomok készítése mellett kitanulta a „kanapé művészetét” is. A kanapék, a kenyérszeletek voltak, amelyekre a tetszés szerinti ínyencfalatokat helyezték rá. Monet receptjei:

„Pirítsuk meg vajban a héj nélküli, vékony kenyérszeleteket, s miután az ínyencfalatokat ráhelyeztük, tegyük vissza a sütőbe, amikor ropogós, azon melegében szervírozzuk”.

1. Tehát pl. helyezzünk sonkát a kenyérre, fedjük be bechamel mártással és sajttal, majd tegyük be negyedórára a sütőbe.

2. Sonka helyett Gruyére sajttal vagy parmezán sajttal borítsuk be a vékony kenyérszeleteket, kanalazzuk rá a bechamelt, majd toljuk be a sütőbe.

3. variáns: kenjük rá a kenyérszeletre a bechamelt, rakjuk körbe vékony kecskesajtszeletekkel, majd helyezzük rá a közepére a felvert tojáshabot, és süssük ki forró sütőben!

Claude Monet sóskás rizslevese (savanykás, zöldhabos, gyomorvidító leves)

Hozzávalók: sóska, turbolya, fejes saláta, 1 ek vaj, só, bors, 5 ek rizs, 1-2 ek vaj

Mossuk meg a konyhanövényeket (sóska, turbolya vagy vizitorma, és saláta) és aprítsuk fel. Olvasszunk vajat egy serpenyőben és dobjuk bele a növényeket, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk vagy 5 percig. Öntsünk rá másfél liter forró vizet majd főzzük tovább 15 percig. Ezután adjuk hozzá a rizst és főzzük még 30 percig. Verjünk fel kemény habbá 1 tojásfehérjét és helyezzük a leves tetejére egy kanállal. Befejezésül 1-2 kiskanál vajat olvasszunk bele a levesbe, majd friss újhagymával megszórva tálaljuk.

Kecskesajtos tészta ropogós leveles tésztában (ízes kecskesajtos batyuk)

Hozzávalók 12 darabhoz: 2 csomag kész fagyasztott tészta, a töltelékhez: 150 gr kecske vagy sajt, 1-2 ek olíva olaj, bors, kakukkfű, a sütéshez 1 tojás, 2-3 ek sűrített tej, 40 gr fekete szezámmag

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a kigöngyölt kész tészták tetejét kenjük be olíva olajjal. Keverjük ki a kecskesajtot villával, majd szórjuk meg bőven kakukkfűvel. Vágjunk ki 12 db háromszöget a tésztákból, töltsük meg a kecskesajttal. A tojást verjük fel és keverjük össze a kondenzált tejjel. Kenjük be ezzel a keverékkel a tészták tetejét. Szórjuk meg fekete szezámmaggal, majd süssük aranybarnára 25 perc alatt. Salátaként adhatunk hozzá mustárral-mézzel és borecettel ízesített rukkolát.

Normand marhaszelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 db marha szték, 2 db kacsamáj, 4 alma, 1 dl Calvados, vaj, só, bors, kakukkfű, 5 dkg cukor, 4 kenyérszelet

A marhaszeleteket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd vajban kisütjük (lehet grillezni is). Vágjuk szeletekre a kacsamájat, sózzuk, borsozzuk meg, majd süssük ki saját zsírjában (5-6 perc alatt). Vegyünk 3-4 almát, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, vágjuk szeletekre, s kis cukorral meghintve pároljuk meg egy kevés vajban. Pirítsunk kenyérszeleteket, a marhahúsnak megfelelő mennyiségben, amikor mindennel készen vagyunk, tegyünk mindegyik pirított kenyérre először egy hús szeletet, aztán kacsamájat, végül párolt almát. Az egészre öntsünk rá egy pohár Calvadost, s gyújtsuk meg. A flambírozás a befejező művelet.

Normand sertésszelet

Hozzávalók: liszt, só, bors, 125 gr vaj, 4 db sertésszelet, 20 dkg gomba, 1ek vaj, 125 ml  Calvados brandy, másfél dl almabor, 125 ml tejszín, 1 db Granny Smith alma

Keverjük bele a lisztbe a sót meg a borsot. Klopfoljuk ki a hússzeleteket majd hempergessük meg a lisztben. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben; süssük ki benne a hússzeleteket, mindkét oldalukon 3-3percig. Adjuk hozzá a gombát és újabb 1 kanál vajat. Pároljuk készre a gombát is, majd vegyük le a rezsóról. Öntsük rá a Calvadost a húsra, gyújtsuk meg, azaz flambírozzuk. Várjuk meg, hogy kialudjon a láng, majd vegyük le a húst és tegyük ki egy tálra. Ugyanebbe a zsiradékra öntsük rá az almabort. Addig pároljuk, amíg a szósz felére csökken. Öntsük hozzá a tejszínt és pároljuk tovább. Tegyük bele a felkarikázott almát és főzzük még 5 percig. Rendezzük el a tányérokon a húst, körítsük külön a gombás és külön az almás szósszal.

Normandiai csirke

Egy megtisztított csirkét vágjunk négyfelé, majd forró vajban süssük gyorsan át. Tegyünk tűzálló üveg vagy porcellán fazékba almaszeleteket, helyezzük rá a csirkét, öntsük rá a vajas levet, valamint egy pohár Calvadost. Ha szükséges egy kis húslevest is hozzáönthetünk, majd fedjük be és közepes lángon főzzük, amíg megpuhul.

Monet miután a giverny-i piac szomszédságában egy péktől megszerezte a normann kelt tészta receptjét, csodálatosan szép kalácsokat tudott sütni. Ezenkívül szerette a helyi készítésű, bergamotte olajos, apró süteményeket is és az almatortákat, íme a kedvenc receptje:

28_+Pruimenclafoutis

Normand alma vagy ringlótorta

Pároljunk meg vajban 1 kg édes almát. Készítsük el a tésztát, 10 dkg vajból, 20 dkg lisztből, egy csipet só, 3 kiskanál cukor, 3-4 ek víz hozzáadásával gyúrjuk össze. A jól összegyúrt tésztából, kis pihentetés után, nyújtás nélkül csak kézzel nyomkodjuk szét és helyezzük bele egy kivajazott tortaformába. Kenjük meg híg tejszínnel vagy tejjel a tészta szélét, majd rakjuk ki rajta kör alakban az almákat. Toljuk be az előmelegített sütőbe és fél óráig süssük. Vegyük ki a sütőből és öntsük rá a vajas levet, amely az almából párolás közben kicsorgott. Hintsük meg porcukorral és tegyük vissza még pár percre a sütőbe, hogy a cukor karamelizálódjon rajta. A franciák melegen fogyasztják, fahéjjal megszórt vanília fagylalttal.

Hozzászólás