Egy üdítő túrós palacsinta, málnás granitával és vaníliás espumával (habbal)

Posted on Updated on

A palacsintához: 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 dl olaj, 2 dl szódavíz, 2 db nagyobb tojás (vagy 3 db kisebb), 1 csipet só, 1 csipet cukor

A töltelékhez: 50 dkg túró, 1,5 dl tejszín, 1 ek kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja

A tetejére: porcukor

A palacsintához valókat jó alaposan összekeverjük, ha túl sűrű, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, ha túl híg, lisztet teszünk bele. 2-3 órát állni hagyjuk, hogy a liszt megszívja magát. Kicsit sűrűbb lesz a palacsintatészta, mint az olaj.

Olajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat.

A töltelékhez valókat alaposan összekeverjük, és 1-1 evőkanálnyit teszünk a palacsintákra, majd feltekerjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A málnás granitához

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg málna, 6 dl víz, 1/4 citrom egészben, 1 dkg friss gyömbér, lereszelve, 1 kk vanília kivonat, 4 dkg cukor, 30 ml vodka, 1 kk méz

A vizet a fűszerekkel felforraljuk, negyedórát kis lángon gyöngyözni hagyjuk. Amikor kihűlt, összeturmixoljuk a málnával, gyorsan átpasszírozzuk, a mélyhűtőben fagyasztjuk, de közben kétszer megkevergetjük.

Vaníliás krémhab vagy espuma: Verjük fel 1 dl tejjel a megfelelő mennyiságű vaníliás pudingport. Verjünk fel 1 dl tejszínt és keverjük hozzá a vaníliás pudinghoz. Tegyük krémnyomó zsákba és díszítsük kis habrózsákkal a palacsintás tálat. Szórjunk rá friss málnát, adagoljuk ki a granitát és még pár levendula virággal díszítve tálalhatjuk. Máris kész a műalkotás!

De lehet a vaníliás krémet espumaként készíteni, a habszifonba tejszínt öntünk és vaníliás pudingport majd rácsavarjuk a patront. Tálalásig hűtőben tároljuk. A tejszínt és a vaníliport thermohabszifonba téve az extrudálás révén könnyebb textúrát és sokkal intenzívebb ízt sikerül az alapanyagokból létrehozni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s