Júniusi ünnepek: pele fesztivál

Posted on Updated on

Tünde nyitja június elsején a meteorológiai nyarat, s mire a Rák csillagképbe lépő Nap az égi pályájának csúcspontját eléri június 22-én, egy perc híján már 16 óra hosszat tart a napsütés és csak 8 órát az esztendő legrövidebb éjszakája. Ez az időpont a hajdan oly misztikus, varázslatos nyári napforduló, a Szentiván éj, a legmelegebb évszakunk „hivatalos” kezdete, s innen datálódik a hónap régi magyar elnevezését adó Szent Iván halványuló, tűztisztelő hagyománya 24-én.

A leghosszabb napok fényét jócskán beárnyékolja azonban Medárd, június 8-án. Ha ugyanis e körül a nap körül csapadékosra fordul az idő, nagy a valószínűsége, hogy heteken át vendégünk marad az esős-zivataros „monszun”, Margit napján, 10-én az égiháborúk villámlásos évadjára emlékeztet. Antal napkor, 13-án elkerülendő a villámcsapást, a régiek szerint nem volt tanácsos szénát gyűjteni, ilyenkor már szintén megszívlelendő kalendáriumi intelem: legyél kész az aratásra, aminek a jelképes kezdetét természetesen az idén Szent Péter és Pál apostol közös névünnepe, (júni 29.) s a népi hagyomány is jelzi.

Június 27-e, Pele nap a rómaiaknál

Az ókori rómaiak, a gallok, és az etruszkok tenyésztették és ették a nagy pelét, (Glis. Glis edible dormice, általában nassolni valóként) innen a nevében az ehető jelző. A kis mókushoz hasonlító állatokat ősszel fogták el a vadonban, amikor a legkövérebbek voltak. Aztán nagy gödrökben tartották vagy kevésbé tágas városi környezetben terrakotta konténerekben tenyésztették, a glirariá-ban, olyasmiben, mint a kortárs hörcsögketrecek voltak. A fogságban tartott pelét, dióval, gesztenyével és makkal hízlalták. Pörköltként, sült és mézes mártással fogyasztották vagy sertés, fenyőmag, és egyéb aromák keverékével tömték meg és kisütötték. Egyébként a rómaiaknál a húsfogyasztás szokásaira az volt jellemző, hogy a fiatal állatok húsát becsülték a legtöbbre. Pl. a szopós malacot jobban kedvelték a sertésnél, a fiatal bárány húsa fölséges csemegének számított, Heliogabalus császár kedvence a tevehús volt. Később elefánthús is került a római ínyenc asztalára: ormányának porcogós részét favorizálta, olívaolajban párolva. Amikor Plinius a történetíró egyszer megkóstolta, nem ízlett neki: “Furcsa íze van.”-mondta, “azt hiszem csak azért fogyasztják egyesek, mert elhitetik magukkal, hogy méregdrága elefántcsontot esznek.” Nos, ma már tudjuk, hogy számolni kell azzal, hogy a vadon élő állatoktól is elkaphatunk különféle betegségeket, mert életterük csökkentése és az illegális állatkereskedelem miatt egyre közelebb kerülnek az emberekhez. Az ókorban a felső osztálybeli rómaiak számára nagyon fontos volt, hogy a pelét elválasszák a vadászat más termékeitől, mint például a nagy vadaktól, azokat kizárólag prezentációs célokra használták. A pele szezonjában azonban ünnepet tartottak, aminek örült a nép, mert akkoriban a pele, az elszegényedett parasztság fontos fehérje-kiegészítő eledele volt.

Ami érdekes, hogy a vadon élő, ehető pelét még mindig fogyasztják Szlovéniában és Horvátországban. Szlovéniában ritka csemegének tekintik, és a pele vadászat-csapdázás egy ősrégi hagyomány. A szlovének többféle csapdázási módszert alkalmaznak. Az első az üreges fa csapdázási módszer és a lapos-kő csapdázási módszer volt. A 17. században a parasztok és a prémvadászok feltalálták az első önkioldó csapdákat, amelyek általában különböző fából készültek. A 19. században vasból és acélból készült csapdákat vezettek be. A prémvadászok sokféle csalit használtak a pele csábításhoz, kezdve a gyümölcsdaraboktól a pálinkában áztatott szalonnáig. A fő szezonban a prémvadászok 200-400 pelét tudtak elkapni, attól függően, hogy milyen csapdát használtak. A szlovén nép nem csak a húsa miatt tenyésztette vagy vadászta a pelét, hanem a prémjéért is. A 13. századtól a pele zsírját népi gyógymódként használják reumás fájdalmakra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s