Tejkrémes strudel

Posted on Updated on

Ennek az “édes megkísértésnek” a neve, -ami az Osztrák-Magyar Monarchia idejében jött divatba,- bécsiesen “Millirahmstrudel”. Az egyik legenda szerint a sütemény egy wienerwald-i (Bécsi erdő) Milli nevű szakácsné után kapta a nevét. Egy másik forrás szerint Franz Stelzer (1842–1913), aki egy kis fogadó tulajdonosa volt Breitenfurtban, közel Bécshez, volt a Millirahmstrudel kitalálója. Állítólag az édességnek köszönhetően meg is gazdagodott. Régen a tökéletes strudel elkészítése nem volt egyszerű, mert a tésztájának olyan vékonynak kellett lennie, hogy egy újságot lehessen rajta keresztül olvasni, ma már azonban a háziasszonyok legtöbbször kész rétestésztával helyettesítik.

Hozzávalók 2 rúd réteshez: 150 gr liszt, 75 ml víz, 50 gr só, 1 ek olaj vagy kevés olvasztott vaj
a töltelékhez: 180 gr aszalt gyümölcs, pl. barack, cseresznye vagy 3 db friss alma, lereszelve, 2 tojás, 70 g porcukor, 1/2 bio citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 250 ml tejföl, esetleg joghurt, 150 gr túró, 50 g mazsola, (elhagyható, de ha beletesszük, akkor előtte rumba beáztatva, lecsepegtetve), 1 zacskó vaníliás cukor

A tejkrémhez: 250 ml tej, 2 tojás, 1 ek cukor, porcukor a díszítéshez

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük el a tésztát a liszt, víz, só és olaj hozzáadásával. Osszuk a tésztát két részre és tegyük félre másfél órára, úgy, hogy a tésztákat helyezzük el egy lapos tányéron, majd fedjük le.
2. Válasszuk szét a tojásokat és verjünk a fehérjéből kemény habot. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet,- héjat, sót, tojássárgáját, túrót, meg a tejfölt és végül hajtogassuk bele a felvert tojáshabot.
3. Az egyik tésztát gyúrjuk ki vékonyra, majd terítsük rá egy tiszta konyharuhára, kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, és adagoljuk rá a töltelék felét. (Nem az egész lapra, mert különben a feltekerésnél kifolyik, a széleknél hagyjunk ki egy kis szabad részt.)
4. Szórjuk meg a mazsolával vagy a felvagdalt aszalt, sárgabarackkal, és tekerjük össze óvatosan, a konyharuha segítségével.
Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával is.
5. Ezután a feltekert rétest helyezzük bele a téglalap alakú üvegtálba vagy egyéb formába (ne túl szorosan, mert kicsit megduzzadnak, ahogy a tejet majd magukba szívják), kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal és 30-35 perc alatt süssük szép barnára.

6. Verjük fel a 2 tojást, öntsük hozzá a tejet, amit 1 evőkanál cukorral megédesítettünk. Ezután ezt a tejes keveréket öntsük rá a tésztára, toljuk be a meleg sütőbe, és addig süssük, (kb.15-20 percig) amíg a tészta jól beszívja a tejet.
7. Szórjuk meg porcukorral és szeleteljük fel. Langyos vaníliaszósszal és tejszínhabbal vagy lekvárral tálalva extra finom és laktató.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s