Január, február…itt a nyár!

Posted on

Január, újesztendő, vígságszerző

Már a régi rómaiak is babonás jókedvvel ünnepelték a minden kezdet kétarcú szerencse istenét Janust, akinek az emléke-az újévi hagyományok mellett-ott dereng az évkezdő hónapunk a január nevében (Bár a Római Birodalom idején márciusban kezdődött az újév). Vígan egyél és mulasd az esztendő elejét, tartja a mondás, de Vincére (jan. 22) és Pálra (jan. 25) vigyázz! Ajánlották a XVII. századi magyar kalendáriumok, Boldogasszony, Télhó avagy a csillagképre utaló Vízöntő havára. Nos, kiegészítvén a hivatalos, de szűkszavú naptárt, lássuk milyen fontos ünnepek, népszokások, jeles napok kapcsolódnak a tél derekát átívelő, leghidegebb hónapunkhoz, a januárhoz? Újesztendő napja egyben a viharos 21. század második évtizedének a lezárása, illetve a következő évtized nyitányát jelöli az idén. A római katolikusoknál karácsony nyolcadnapja (kiskarácsony) és Szűz Mária istenanyaságának ünnepe. Vízkereszt, január hatodikán a napkeleti bölcsek emlékét és Krisztus megkeresztelkedését idézi. A világi szokásoknál a hagyományoknak megfelelően ekkor kezdődik a farsang. Európa-szerte ismeretes a január 22-ére vonatkozó csízió: ha fénylik és megcsordul Vince, megtelik borral a pince. Pál fordulása január 25-e meg is szokta hozni az ellenkező fordulatot az időjárásban (nagy enyhülést jósoltak a hétvégére).

Rakott fejes saláta

Hozzávalók: 20 dkg sertéslapocka, 10 dkg bacon szalonna, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 fej saláta, vagy brokkoli, vagy kelbimbó, 1 dkg zsiradék, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 csomag petrezselyem (burgonya, minden személyre 2 db)

A sertéshúst és a szalonnát, egy lábosban lassú tűzön megpirítjuk. Ehhez keverjük az apróra vágott petrezselymet majd kb. 10 percig pároljuk. A salátákat megmossuk, csíkokra vágjuk, leforrázzuk, leszűrjük, majd ételízesítővel meghintjük. Kizsírozott tűzálló tálban a húst, a salátával felváltva rétegezzük, a tojást a tejfölbe keverjük, a húsos saláta halomra öntjük, és előmelegített sütőben kb. 20 percig közepes lángon sütjük.

Február, kint marad-e a medve?

Télidő vagy Böjtelő havában,-amikor a Halak jegyébe lép a Nap,-ősidőktől fogva zajos dínomdánom kísérte a félhomály, a fagy és az egyre melengetőbb fény viaskodását. A pogány rómaiak Lupercala ünnepén tartották Februus istennő tiszteletére a tivornyás, „februákat”-innen a hónap latin neve, s a farsangba átöröklődött vidám téltemetés messze visszanyúló hagyománya. Február másodika: Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, katolikus ünnep és a máig első közhiedelem jeles napja, ami jobb, ha hóviharos, fénytelen, mert akkor ugye végleg kint marad a barlangjából előbújt, s a korai tavaszt érző medve.

Harmadikán Szent Balázs vértanú emléke egyházi dátum, Dorottya viszont 6-án még szoríthatja a hideget, ám mindenképpen jelzi a farsang időszakát, amely február 24-én kezdődik illetve húshagyókedden (25-e) tetőződik. 26-a hamvazószerda, egyben a 40 napig tartó katolikus nagyböjt kezdete, szigorú böjti nap. 14-e Bálint napja, a tyúkültetés ideje. Julianna 16-án már ereszti a hideget. 19-én Zsuzsanna megszólaltatja a pacsirtákat. Szent Mátyás pedig február utolsó vasárnapján ha talál töri a jeget, ha nem hát csinálja!!!

Belga almáskenyér

50 dkg almareszeléket habosra keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg durvára vágott diót, egy fél citrom reszelt héját meg 1 kk fahéjat. Belekeverünk egy egész tojást, 1 dl tejszínt, végül 30 dkg lisztet (vagy száraz, felszeletelt édes brióst) és egy csomag sütőport. Kizsírozott, lisztezett vékony püspökkenyérformába öntjük és megkent fóliával letakarva, a forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára borítjuk, s ha kihűlt fóliába csomagolva tároljuk. Rumos, vaníliaszósszal, vagy meggykompóttal kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s