Karácsonyi fatörzs mascarpone krémmel

Posted on

A Yule log vagy Bûche de Noël, magyarul „Karácsonyi fatörzs” egy hagyományos francia, ünnepi desszert, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban, Kanadában, sőt még Libanonban is népszerű, valamint az egykori francia gyarmatokon, és az Egyesült Királyságban. A sütemény egy piskóta lapból készült, henger alakú tekercs, ami a nevét onnan kapta, hogy hasonlít egy kisméretű fatörzshöz.

Az eredeti recept a 19. században “született meg”, ami az ún. svájci-genoise típusú torta régi változata, eleinte fagyasztott krémet tartalmazott (fagyitorta). A desszert klasszikus tölteléke a csokis vajkrém volt, de emellett sok variációja létezett, amelyek magukban foglalták a ganache krémet, az eszpresszó kávéval ízesített vagy likőrös verziójú krémeket.

A fatörzset régen úgy tálalták, hogy a piskóta tekercs egyik végét levágták, és a torta tetejére állították vagy az oldalára, hogy a desszert hasonlítson egy levágott ághoz. A tetején levő krémbe egy villával barázdákat húztak, a jég, hó image-t pedig a porcukorral érték el. Egyéb sütemény dekoráció magában foglalta a tényleges faágakat, a friss bogyókat, és a habcsókból vagy marcipánból készült gombákat. A név “Bûche de Noël” eredetileg az egész karácsonyi szezonra utalt, majd a huszadik század első felében lett a desszert neve (1945 óta).

Az én fatörzs verzióm vajkrém helyett Mascarpone krémes, epres-málnás töltelékkel készült:

Hozzávalók a gyümölcs kompóthoz: 100 g eper, 100 g málna, 1 zselatin lap (2 g), 1 citrom leve, 75 g cukor, 2 evőkanál víz

A tekercshez: 5 db tojás, 140 g cukor, 2 ek tej, 150 g liszt, egy csipet só

A töltelék: 2 ek vaníliás cukor, 200 ml tejszín, 150 ml Mascarpone

Dekoráció: 100 g fehér csoki, 50 g pisztácia, 1 ek porcukor

A gyümölcs kompót: Tegyünk félre néhány epret és málnát a díszítéshez. Öntsük a szamócát és a málnát egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, facsarjuk rá a citromlevet, és adjunk hozzá egy kevés vizet. Főzzünk kompótot belőlük mérsékelt lángon.

Áztassuk be a zselatint egy pohár hideg vízbe. Csavarjuk jól ki belőle a vizet és keverjük bele a még langyos gyümölcskompótba. Amikor egyenletesen eloszlott benne, tegyük be a pépet a hűtőbe.

A piskóta tekercs

Készítsük el a piskóta tekercset: Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját verjük habosra a cukorral. A lisztet keverjük össze a sütőporral. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét.

A tojás sárgához szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Simítsuk bele a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (35-45 cm-es), majd süssük szép pirosra, 200 fokon 20-25 percig.

Ha megsült borítsuk ki a piskótát egy sütőpapírra, húzzuk le róla a felső papírt és még melegen tekerjük fel (azzal a sütőpapírral együtt, amire kiborítottuk). Hagyjuk kihűlni.

A töltelék: Verjük fel a tejszín felét a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az előzetesen villával kikevert mascarpone krémet.

Vegyük ki a gyümölcspépet a hűtőből. Adjuk hozzá a hideg kompóthoz a mascarpone krémet.

Tekerjük ki a piskótát és kenjük meg a gyümölcsös krémmel a belsejét. Tekerjük vissza óvatosan és kenjük meg a tekercs-rolád tetejét is. Húzzunk egy villával vastag csíkokat a fatörzsre.

Dekoráció: szabadon engedhetjük a fantáziánkat, megszórhatjuk pisztáciával, fehér csokidarabokkal, beporozhatjuk porcukorral stb.

Karácsonyi fatörzs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s