Füstölt fokhagyma

Posted on

Münchenben a belvárosi piacon (Viktoilen market), ma reggel valami újat fedeztem fel: füstölt fokhagymát Franciaországból. Szokatlan, de kellemes volt az illata,-egyáltalán nem olyan, mint más füstölt élelmiszereké,-szinte érezni lehetett a parázsló tüzet benne. Egész fűzérrel árulták, 5 euróért, de annyira izgatott, hogy milyen lehet az íze, hogy megvettem. Otthon aztán utána néztem az interneten, hogy mikhez lehet hozzáadni. Kiderült, hogy a füstölt fokhagymát éppen úgy lehet használni, mint a sült fokhagymát. Abból meg, hogy intenzíven füstös az íze, meg az illata, profitálni lehet a levesek, zöldséges (pl. padlizsános) ételek és a kenők esetében.

Íme néhány ötlet, általános recept, ahol az “egyszerű” fokhagymát füstölt fokhagymával lehet helyettesíteni. Feldolgozásakor reszelve, préselve, főzve vagy apróra vágva adhatjuk hozzá a többi alapanyaghoz.

Olasz escarole leves

Ez egy gazdag, tápláló, téli leves. Olaszországban rendkívül népszerű, mert könnyen elkészíthető és ízletes.

Kezdjük azzal, hogy mi is az az Escarole? Az escarole egy szezonális zöldség: enyhén keserű, de ízletes cikória családba tartozó “saláta”, ami különösen hűvös időben kiváló. A legtöbb szupermarketben egész évben kapható.

Honnan ismerjük fel? Az escarole úgy néz ki, mint egy saláta (frisée), vagy kínai kel, lehet kisebb, mint egy teniszlabda, vagy akkora, mint egy futball-labda. Mindig nézzük meg, hogy a saláta “torzsája” kemény legyen és persze a ráhajló levelei hibátlanok.

Hogyan kell tárolni: csomagoljuk be az escarole-t konyhai papírtörlőbe és tegyük be egy plombálatlan műanyag zacskóba. Így a hűtőszekrényben akár négy napig is friss marad.

Olasz escarole leves 4 személyre

Hozzávalók: fél kg pulykahús, 25 dkg kenyér, 3 tojás, 15 dkg reszelt Romano sajt, 15 dkg reszelt Parmesan sajt, 1 ek friss oregano vagy szárított, só, bors, 3 ek olíva olaj, 1 hagyma, 4 gerezd füstölt fokhagyma, 1 l csirkehúsleves, 1 csomag/fej escarole, feldarabolva

Elkészítése: Először készítsük el a pulyka húsgombócokat: Tegyük egy mély tálba a darált húst, adjuk hozzá a kenyeret, 1 tojást, a sajt felét (de ez elhagyható), az oregánót, sózzuk, borssal ízesítjük. Kézzel gyúrjuk jól össze, majd formáljuk kis gombócokat belőle. Süssük ki forró olajban mindkét oldalát aranybarnára. Tegyük félre.

Egy leveses fazékban forrósítsuk fel a maradék olajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát. Pirítsuk meg, de ne várjunk addig, amíg a hagyma megbarnul! Öntsük fel a húslevessel a párolt zöldségeket, majd adjuk hozzá az escarole-t, mérsékeljük a lángot alatta és főzzük kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a leveshez a húsgombócokat és azokkal együtt még 5 percig főzzük.

Eközben keverjük össze a sajtot meg a 2 tojást. Lassan kanalanként csorgassuk bele a forró levesbe. Fedjük le a levest és főzzük még 1 percig. Azonnal tálaljuk.

Füstölt fokhagymaleves

Hozzávalók: 4 gerezd füstölt fokhagyma, 2-3 ek olíva olaj, 6 ek vaj, 4 db póréhagyma, (csak a fehér része), 1 hagyma, 3 ek liszt, 1 l csirkehúsleves, fehér bor, 1 dl tejszín, friss citromlé, só, bors, 2 ek snidling

Pucoljuk meg a fokhagymát és reszeljük le. Daraboljuk apróra a hagymát és a póréhagymát. Olvasszuk fel a vajat és pároljuk meg benne a póréhagymát és a hagymát 8 percig. Végül adjuk hozzá a füstölt fokhagymát, és pároljunk mindent még egy percig.

Rántsuk be a liszttel a zöldségeket, öntsük fel a levessel és a fehér borral. Főzzük 20 percig, időnként megkevergetve. Amikor egy kicsit kihűlt a leves turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a rezsóra és főzzük még 5-10 percig. Ha savanyúbban szeretjük, akkor adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Azonnal tálaljuk.

Füstölt fokhagymás bableves

Hozzávalók / 6 adaghoz: 50 dkg bab (lehet fejtett lóbab is), 3 közepes db sárgarépa, 3 közepes db fehérrépa, 1 közepes db karalábé (zöld héjú, ez biztosan nem fás, én mindig ezt használom), 1 közepes db zeller , 50 dkg füstölt lapocka (nyers, de lehet más füstölt hús is, tarja), 1 közepes db  paradicsom, 1 közepes paprika, 8 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 2 kk ételízesítő, 4 ek sertészsír(a rántáshoz), 2 ek liszt (a rántáshoz), 4 kk piros paprika(a rántáshoz), 2 csokor petrezselyem (aprítva), 2 db zellerlevél (aprítva), 3 l víz

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasba tesszük a megmosott babot, felkockázott füstölt húst, a megtisztított, megmosott, felaprított zöldségféléket, a fele fokhagymát átnyomva, a felaprított zöldeket (petrezselyem, zeller), a paradicsomot és a paprikát félbevágva (a végén kivesszük a levesből tálalás előtt).
  2. Őrölt borssal ízesítjük (ízlés szerint), meg ételízesítővel, azután felengedjük hideg vízzel, (annyival, hogy jócskán ellepje), s felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 1.5-2 órát főzzük.
  3. ¾ óra elteltével megkóstoljuk, ha nem elég sós (a hústól), ételízesítővel pótoljuk, inkább apránként, nehogy elsózzuk. Amikor már majdnem puha a hús, meg a bab is, beletesszük a fokhagyma és az aprított zöldek (petrezselyem, zeller) másik felét.
  4. Amikor minden puha, kevés zsíron kevés lisztet megfuttatunk (ne legyen barna a liszt, mert rántás íze lesz a levesnek), levesszük a tűzről, megszórjuk őrölt pirospaprikával, összekeverjük, felengedjük hideg vízzel, s a levesünkhöz öntjük.
  5. A levest még körülbelül 10-15 percig forraljuk együtt, majd elzárjuk alatta a gázt vagy villanyt, s egy kicsit hagyjuk pihenni. Ezután lehet tálalni.
  6. Ez egy nagyon tartalmas leves, így egytálételnek is megteszi, főleg, ha valaki eszik hozzá kenyeret, de tökéletes a menünk, ha egy könnyű, gyümölcs mártásos palacsintát kínálunk utána. A levest mindenképpen érdemes kipróbálni, mert mennyei eledel!  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s