Lestyán pálinka és a lestyános csorbaleves

Posted on

A lestyán vagy orvosi lestyán (Levisticum officinale) a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer és gyógynövény. Magyarországon rengeteg népies elnevezése van, mint pl. lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya. Főként a Mátrában találhatóak meg állományai. Régebben a lestyán nem hiányozhatott a falusi kertekből, mert mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere hivatalosan drogként (Levistici radix) is használható.

A lestyánt angolul  “Lovage-nak” “azaz szerelmi-fájdalomnak” nevezik, de mivel az angolok a francia livèche szóból vették át, így lett a késői latin Levisticum, a korábbi latin Ligusticum-ból lovage. A szó másik értelmezése szerint a love-ache/age szó utótagja az age, a petrezselyem középkori neve volt. A római korban a lestyánt-,melyet olaszul levistico-nak neveztek, Liguriában (É-Olaszország) gyógynövényként használták, és széles körben termesztették.

Németországban és Hollandiában a lestyánt Maggi Krautnak nevezik (maggi növénynek), mert a lestyán íze emlékeztet a Maggi leveskocka ízére. A klasszikus német neve azonban Liebstöckel (szerelmi fájdalom). A román leuştean, magyar lestyán, az orosz любисток-lyubistok, Bulgáriában, az девесил-devesil-ként ismert. A cseh neve libeček, a lengyel lubczyk, mind azt jelenti, hogy “szerelmi gyógynövény “. Svédül libbsticka, norvégul løpstikke. A szlovák ligurček, a horvát ljupčac vagy Vegeta elnevezés a Maggi-hoz hasonlóan, közismert horvát étkezési fűszerkeverék neve, mivel a Vegeta legfőbb alkotó eleme a lestyán, ugyanis a lestyán sós íze miatt kevesebb sót kell a Vegetához hozzáadni. A finn neve liperi vagy lipstikka, a korábbi jelentése “prédikátor gallérja” volt, mert a régi korokban a lestyánt kizárólag a kolostorok kertjében termesztették.

lestányos saláta

Konyhai használata

A lestyán íze és illata a zellerhez és petrezselyemhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy mindkettőnél erősebb intenzitású és ízű. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert a lestyán intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. A lestyán globálisan kiváló levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teájának jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak, az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) is vizelethajtóként tartja számon. Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél. Ebből is látszik, hogy a lestyánt “tetőtől-talpig” hasznosíthatjuk a következőképpen:

A friss leveleket fűszerként, pl. leveshez, tojásos ételekhez (rókagomba, champignon) vagy más gombás ételekhez, salátákhoz. Az apróra vágott leveleket nemcsak a szezonális levesekhez, de a pörkölt ízesítésére is használják. Romániában a leveleket részesítik előnyben a különböző helyi erőlevesekhez a petrezselyemhez vagy a kaporhoz hasonlóan. A zöld lestyánlevél egyébként a legjobban a zöldborsóval harmonizál, na meg aztán lestyán nélkül nem csorba a csorba, de egy jó tanácsot érdemes megfogadni, hogy mint minden zöldfűszert, a lestyánt is csak a főzés végén kell hozzáadni az ételhez.

A leveleket lehet szárított vagy fagyasztott állapotban tartósítani. A szárított lestyánlevél kiváló, ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk. Próbáljuk meg pl. a belsejüket szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet. Isteni ízű lesz mindkettő.

A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz (mivel a lestyán eleve sós, ezért kevesebb sót kell hozzátennünk az elkészített ételhez).

Az intenzív ízű, meghámozott lestyán gyökeret is beledobhatjuk a levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. Az oroszok a lestyán gyökeréből lekvárt főznek, és cukrozva elteszik télire. Hollandiában a lestyán fontos összetevője a hagyományos spárga ételeknek. De a jóból is megárt a sok, vigyázni kell a lestyán gyökerek fogyasztásával, mert olyan illóolajat tartalmaznak, melynek enyhe vízhajtó hatásuk van, valamint a lestyán gyökér furanocoumarint is tartalmaz, amit ha túladagolunk fényérzékenységhez vezethet.

A lestyán magok is használhatók fűszerként az édesköményhez hasonlóan. Pl. a lestyán magjából tegyünk a kenyértésztába, vagy ízesítsük vele a házi sajtokat. Fantasztikusan megbolondítja. Romániában a szárított lestyánt és a magvakat savanyú káposztához és uborkához adják hozzá ízfokozóként és tartósítóként. A szárított magokat ezen kívül fűszerként a pörköltek és a pecsenyék elkészítéséhez is hozzáteszik.

És végül, de nem utolsósorban a lestyánból szenzációsan különleges pálinkát készíthetünk, úgy, hogy 2 evőkanál lestyánmagot ledarálunk, majd gézbe csavarva semleges pálinkába áztatunk néhány napra. Az Egyesült Királyságban az alkoholos lestyánt pálinkával keverve (aránya 2:1) téli italként árulják adventtől, február végéig.

lestyános süllő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s