November 6-a Szent Leonárd napja

Posted on Updated on

Szent Leonárd egy bencés apát volt. Franciaországban élt az 5.-6. században. Hogy hogyan lett az állatok védőszentje, és a gyógyíthatatlan betegségek patrónusa? Erről szól ez a feljegyzés.

Egy 11. századból ránk maradt krónika szerint Leonárd frank nemes ember volt I. Clovis udvarában (aki a Meroving dinasztia alapítója volt). 496 karácsonyán Leonárd a királlyal együtt áttért a keresztény vallásra. Erre a nagy eseményre a Szent Remigius templomban került sor, a szertartást Reims püspöke vezette. Leonárd ekkor kérte meg Clovist, hogy adja meg neki azt a jogot, hogy felszabadíthassa azokat a foglyokat, akiket ő arra méltónak talál. Így lett Leonárd a rabok védőszentje. Később, a 6. század elején Leonárd Orléans közelében élt a Micy kolostorban, ahol püspökként tevékenykedett. A legenda szerint azonban hamarosan beleunt a világi életbe és a limousini erdőbe költözött. Ott verte fel tanyáját és remeteként tengette életét, de hívei ide is követték. Imái révén a frankok királynője sok vetélése után végre ki tudta hordani fiú gyermekét, ami miatt a király újabb földeket adományozott neki, a Limoges-tól 21 km-re fekvő Noblac-ban. Leonárd ott alapította meg a noblaci apátságot. Később a helység faluvá terebélyesedett, majd a szent halála után felvette a Szent-Léonard-De-Noblac nevet.

A legenda szerint csodatettei közé tartoztak, hogy szét tudta feszíteni a rabok bilincsét. De Leonárd miután szabaddá tette őket, hatalmas erdeinek egy részét nekik adta, egyúttal felszólította őket, hogy műveljék meg földjeiket, keressenek maguknak becsületes megélhetést.

Leonárd kultusza érdekes módon csak a 12. században virágzott ki. Korábbi kódexekben, írásos emlékekben még csak említést sem tettek róla, nem született semmilyen irodalmi mű, liturgia vagy templomi festmény, amely őt ábrázolta volna. Először Frank földön, Antiókhiai I. Bohemond királynak köszönhetően terjedt el kultusza. Bohemond, aki karizmatikus vezetője volt az első keresztes hadjáratnak, 1103-ban egy Danishmend nevű börtönben sínylődött, ahol hirtelen eszébe jutott Szent Leonárd, hozzá fohászkodott. Amikor diplomáciai úton sikerült hamarosan kiszabadulnia, első útja a noblaci apátsághoz vezetett, ahol hálából fogadalmat tett Leonárdnak. Bohemond példája aztán számos nemest ihletett meg, ennek köszönhető a román stílusú templom és a mérföldkőnek számító harangtorony megépíttetése is (52 méter magas) Noblacban. Körülbelül ugyanebben az időben, amikor elkészült a templom, vált Noblac, a Santiago del Compostela felé vezető népszerű zarándokúttá. Ettől kezdve Leonard (vagy Lienard) lett az egyik legmegbecsültebb szent a késő középkorban. Közbenjárására csodákat jósoltak, az áldott állapotban lévő nők pártfogója és az állatok (főként a szarvasmarha) védőszentje lett. Leonárd kultusza azonban főként Nyugat-Európában ismert. Angliában, nem kevesebb, mint 177 egyházat szenteltek neki. Leonard tisztelete Skóciában, Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, különösen a bajoroknál, valamint Csehországban, Lengyelországban is erős. Olaszországban 225 hely viseli Leonárd nevét. A legkorábbi Friuliban épült. Máltán, Leonard, San Anard Abbati néven ismert. A máltai Kirkop községben, minden év augusztus harmadik vasárnapján körmenetben róják le tiszteletüket a szent előtt. Portugáliában, a 12. században épült Atouguia da Baleia (Peniche) templom viseli Saint Leonard nevét. Ez az egyedüli templom Portugáliában, amit neki szenteltek.

Németország

St. Leonhard a neve az 1219-ben épült frankfurti templomnak, ami a város központjában, a Majna-folyó közelében található. A román stílusú bazilika 1425-ban késő gótikus stílusban épült újjá egy oldal templommal megtoldva. Ami érdekes, hogy a St. Leonhard templom volt az egyetlen templom a kilenc templom közül az óvárosban, amelyik szinte sértetlenül túlélte a második világháborút. Ma a templom a plébánia része, és az angolul beszélő katolikus felekezet tulajdona.

Bad Tölzben, Bajorországban minden évben, november 6-án fesztivált rendeznek Szent Leonárd tiszteletére.

Oberland

November 5-én, a Szent Leonhard nap előtti éjszakán hangos horkantások, pata dobogások, nyerítések, egyszóval általános nyugtalanság hallatszik ki az oberlandi istállókból. Megkezdődik ugyanis a lovak feldíszítése és a történelmi hírességű lovas kocsik rendbe hozása. Így készülnek a lakók a november 6-i Szt Leonard felvonulásra. Másnap reggel, amikor még általában köd lepi be a tájat, az emberek népviseletbe öltöznek és elindulnak, hogy még időben odaérjenek a városházára, ahonnan elindul a körmenet. 70 lovaskocsi és 300 ló vonul fel minden évben. A lovak nagyokat nyerítve húzzák a nehéz hintókat, kocsikat. A hideg reggeli levegőben látszik a leheletük, mindenhol hallható a horkantásuk. Pedig néhány óra hosszat még ki kell tartaniuk.

A Leonhard napi felvonulás szokása több mint félévezredes hagyományra nyúlik vissza Bajorországban. Eredetileg egy régi germán szokás volt, amikor is Wotan/Odin istent ünnepelték (a skandináv és germán mitológia legfontosabb istene és a Panteon legidősebb, leghatalmasabb, legbölcsebb tagja) ezt a szokást később átvette a kereszténység. 1435-ban Reichling-ban, 1442-ban Kreuth am Tegernsee-ben jegyezték fel a Leonhardi körmenet megtartását, mindig november 6-án. Az idén szintén sor kerül erre a gyönyörű és emlékezetes hagyományra Oberlandban. Higgyék el megéri részt venni rajta, mert lenyűgöző élményt nyújt.

Szent Léonard de Noblat, Haute Vienne régióban található Franciaországban, napjainkban mindössze 4766 lakost számláló kis település, ennek ellenére a falu egyike az UNESCO világörökség részének, azon kívül a Santiago el Camino útvonal része. A falu régi házai egy tipikus, középkori utca képet alkotnak, ahol sok az apátsági templom. A 19. században a falu egy papírgyárral és egy porcelán manufaktúrával bővült. Noblat ma már nem vonzza a zarándokokat és turistákat, csupán egy éjszakai megálló a Tour de France ideje alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s