Édesburgonyás tócsni, tormás-céklakrémmel

Posted on

Először is tisztázzuk, hogy mi az a tócsni?

A reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel, melynek egyébként ezerféle neve van. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből származik a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka/hlebcsánka név után a legelterjedtebb.

Több helyen a tócsni és lepcsánka között különbséget tesznek, mert bár a tésztájuk azonos, a sütésük eltérő. Míg a tócsnit serpenyőben, zsiradék nélkül sütik, addig a lepcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik. A tócsni alap receptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni. A tócsninak több változata ismeretes, fűszerezése, elkészítése alapján. A legegyszerűbb, leggyorsabb tócsni változat csak krumplival és liszttel készül, a hagyma, fokhagyma, tojás (egyes helyeken tej) nélkül.

A tócsnira jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, de ahogy mondani szokták: ahány ház, annyi szokás, így a tócsni tájegységenként, nemzetiségeknél, családoknál is más összetevőkkel készülhet.

A lepcsánka/tócsni a gasztronómiában nagyon széles körben alkalmazott étel. Talán legismertebb fogyasztási módja, amikor önálló fogásként, csak a tócsnit kínáljuk magában, esetleg adhatunk mellé szószokat, mint pl. tejfölöst, paradicsommártásost, és egyéb mártásokat. Sült húsok elkészítése esetén is kiváló körítés a tócsni, akár töltelékként, akár bő olajban sütött hússzelet bundájaként, vagy kész húsos főétel (pl. pörkölt, tepsiben sült húsok) mellett köretként.

A tócsni nem azonos a svájci rösztivel, mivel a röszti előfőzött burgonyából készül, míg a tócsni nyers, reszelt krumpliból.

Hozzávalók: 4 db burgonya vagy 2 db édesburgonya, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 2-3 ek liszt

A tormakrémhez: előfőzött cékla, torma, só, bors, 1 csipet cukor, 2-3 ek natúr joghurt

  1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és lereszeljük.
  2. A reszelt burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a lereszelt fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
  3. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével elhelyezzük a forró olajban, a kanál segítségével lapos lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges zsiradék lefolyjon róla.
  4. Elkészítjük a céklakenőt, úgy, hogy a főtt céklát lereszeljük, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd hozzáadunk tetszés szerinti (kb. 1-2 evőkanál) mennyiségű tormakrémet és egy evőkanál joghurtot. Ha kell egy csipet cukrot is hozzáteszünk, majd krémmé keverjük. (aki nem diétázik, az joghurt helyett adhat hozzá majonézt is)
  5. A tócsnikat a céklás tormakrémmel megkenve tálaljuk.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s