Ananászmenta és a Mojito koktél

Posted on

A menta -a közönséges, a borsmenta, a skót menta, az alma vagy ananász menta- jellegzetes aromájú fűszernövény, amellyel gyakran ízesítik a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket, de “gyógynövényként” is fogyasztják.

De mikor, melyik mentát használjuk?

A borsmenta, mint teanövény jól ismert, de azt kevesen tudják, hogy kiváló húsízfokozó, (bárány, borjú, csirke, pulyka kakukkfűvel, majoránnával és mentával eszményi fűszere ezeknek a húsoknak) pl. Angliában, Skóciában és az arab országokban a sülteket borsmenta szósszal szervírozzák. Nálunk fűszerként nem nagyon használják, pedig a gyümölcsöknek (eper, málna), salátáknak kellemes ízt kölcsönöz. Az arab világban a couscous elmaradhatatlan fűszernövénye. A likőriparban is a csípősebb borsmentát használják, aminek különösen nyár közepén a legintenzívebb az íze.

Az almamenta viszont nem annyira erős, a Hugó vagy fodormenta (menta spicata) koktélokhoz, alkoholos italokhoz tökéletes (pl. Mojito koktél). Léteznek olyan különleges mentafajok, amelyeknél a mentolos aroma mellett további illatok és ízek is felfedezhetők: ilyen például a citrom-az alma-a narancs-vagy az ananászmenta, illetve a zöldes-barna levelű csokoládémenta, ami tényleg intenzív, mentolos csokoládé-illatú növény.

A kozmetikai iparban a borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere a metil-acetát (Illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is hasznosítja: a szájvizekben, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre!) Hűsítő lábfürdőt otthon is készíthetünk belőle, csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá. A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű: görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epe vezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmas. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés, fejfájás esetén jótékony hatású. Fontos, hogy kisgyermekeknél viszont kerüljük a mentol tartalmú készítményeket, például orrcseppet, orrkenőcsöt vagy illóolajos inhalálást, mert a mentol a rá érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Egy csésze mentatea- az említett terápiás hatásokon felül-élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást.

Elkészítése: A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, öt-tíz percig állni hagyni, majd leszűrjük. A mértéktartás itt is ajánlatos, naponta maximum három-négy csészével szabad fogyasztani (volt olyan nap, hogy 5-6 pohár mentateát megittam és az bizony enyhe hashajtó hatást válthat ki érzékenyebb béltraktusúaknál).

Arab tradíció

Amíg nálunk a mentatea jóformán csak a meghűléses betegségek idején kerül előtérbe, addig Észak-Afrikában és az arab világban nagy hagyománya van a napi fogyasztásának. Náluk a díszes ezüst- vagy rézkannákban felszolgált, forró, illatos tea elkortyolása egy csokor friss mentával hozzátartozik a mindennapokhoz.

Marokkói menta tea
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s