Kultikus receptek és tippek a paradicsom felhasználásához

Posted on Updated on

A paradicsom eltevése nem nehéz. De mivel természetesen azt akarjuk, hogy a gyümölcs megőrizze a jellegzetes, édes, karakteres ízét és persze a frissességét, ameddig csak lehet,- így van pár, érdekes, megszívlelendő tanács ezzel kapcsolatban:

A hűtőszekrényben kell-e tárolni?

Nem! Legalábbis a Wageningen UR hollandiai egyetem kutatásai szerint a paradicsomot jobb nem hűtőszekrényben tárolni, mert a túl alacsony hőmérsékleten rengeteg fontos aroma anyagot veszít. A paradicsomot elég hűvös helyen (12 °C), mondjuk a kamrában tárolni, ahol akár 1 hétig is eláll. Továbbá nem szabad uborka-, brokkoli-, padlizsán-, gomba-és káposzta társaságában tartani, mivel a paradicsom sok etilént termel, amitől más gyümölcsök és zöldségek gyorsabban romlásnak indulnak. A felszeletelt vagy már salátának elkészített paradicsomot viszont mindig hűtőszekrénybe kell tenni, és az elkészítés után max. 1 napig tanácsos fogyasztani.

Le lehet-e fagyasztani?

Igen. A paradicsom fagyasztása a legegyszerűbb művelet, mert a gyümölcs nagy előnye, hogy ellentétben sok más zöldséggel, nem kell blansírozni. A kész szósz fagyasztott állapotban akár 3 hónapig is megőrzi az ízét. Van egy ismerősöm, aki lecsót csinál belőle, vagy egy villám gyors mártást kreál. A paradicsom szószt, ha nem öntünk bele tejszínt maximum 3 napig tanácsos szervírozni. A fagyasztott paradicsomszószból kiolvasztás után már készítettem a spagettihoz mártást, aztán paradicsomlevest galuskával (a nagyimtól tanultam), a pörkölthöz is hozzá öntöttem ízfokozóként.

Püré készítés

A saját magunk által készített paradicsompürét sterilizált befőttes üvegekben vagy palackokban tárolhatjuk. A bazsalikommal, balzsamecettel és fokhagymával készült szószt előkelően nevezhetjük paradicsom chutney-nak- vagy lekvárnak- sötét helyen 3 hónapig is eláll.

Saját készítésű, sütőben sült vagy napon szárított paradicsom

A kemencében-sütőben szárított paradicsom olajban eltéve szintén megőrzi teljes aromáját.

A recept: Tegyük a sütőbe a felszeletelt, besózott, cukrozott (barna cukor), reszelt fokhagymás paradicsomokat és locsoljuk meg kevés olíva olajjal. Szárítsuk a sütőben 35 percig mérsékelt hőfokon. Amikor kész már fogyaszthatjuk is! Szenzációs rizs, burgonya stb. mellé, húsokhoz köretnek.

De van egy másik módszer is: szárítsuk ki a tepsire helyezett enyhén sózott paradicsomokat kb. 4 óra hossza alatt alacsony hőmérsékleten, majd helyezzük befőttes üvegekbe, öntsünk minden paradicsom rétegre egy adag olajat. Ezzel az eljárással néhány hétig is eltartható. Mediterrán ételekhez hozzáadva kiváló!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s