Egy ezüst dolláros palacsinta

Posted on

Amerikában és Kanadában a palacsintát (hotcakes-forró torta, griddlecakes-serpenyős vagy flapjacks néven is ismert) rendszerint reggelire fogyasztják 2 vagy 3-féle adalékkal ízesítve, mint pl. juharsziruppal, földi mogyoróvajjal stb. Sós változatban sült, ropogós bacon csíkokkal, rántottával, kis kolbászkákkal (Hawaiiban-Waikikiben ettem ilyet a hotelban).
Ha desszertként kínálják, akkor lekvárral, nutellával, mézzel, tejszínnel, cukornád sziruppal, fahéjjal, vagy barna, karamellizált cukorral, csokoládé öntettel és fagylalttal szervírozzák.

Az amerikai palacsinta tésztája a magyar palacsintához hasonlóan készül, tehát tojást, lisztet, Amerikában sütőport, tejet adnak hozzá, de olajat nem csorgatnak bele. Sok államban kedvelik az áfonyás, banános, almás, epres palacsintát, míg másutt csokoládé chipset, vagy sajtot adnak hozzá az alap tésztához. A palacsinta leggyakoribb ízfokozói az USA-ban a fahéj, vanília és a szegfűszeg vagy szerecsendió. Én ma kipróbáltam, hogy fele tej, fele joghurtot adtam hozzá az amerikai alaprecepthez, így még lágyabb lett a palacsintám. 

Amerikai, kanadai és egyéb palacsinta variánsok

Kezdjük a bannock-kal, a kovásztalan, zabliszt lepénnyel, ami gyakorlatilag az összes észak-amerikai nép kedvenc palacsinta fajtája. Az európai változatát Skóciában zabpehelyből készítik. Az észak-amerikai őslakosok viszont a bannockot a mai napig kukoricából, dió, mandula és egyéb növényi lisztből készítik. Minden régiónak megvan a saját változata, a lényeg a kukoricaliszt és valamilyen gyümölcs hozzáadása, ezen kívül ami extra finom ízt ad neki, hogy a bannockot leggyakrabban kemencében sütik ki.

A következő palacsinta fajta a Jonnycake, (journey cake vagy Johnny Bread-lepény) szintén egy kukoricalepény-palacsinta fajta, mely a legrégebbi amerikai alap élelmiszer volt. Észak-Amerikában, Nyugat-Indiában, Bermudában még mindig az ősrégi recept szerint készítik. A modern Johnny cake lényege, hogy sárga kukorica liszt és fehér búzalisztből készüljön, egy csipet só hozzáadásával, majd forró vízzel vagy tejjel elkeverve, gyakran egy kevés cukorral ízesítve.

A Dominikai Köztársaságban a johnnycake neve Yaniqueques vagy yanikeke, ahol forró olajban sütik ki, így sokkal inkább kenyér vagy lángos-szerű lesz az állaga. A tengerparton street food-ként apró bodegákban árulják.

A kovászos vagy élesztős palacsinta az aranyásók, cowboyok, szerencsevadászok által kitalált palacsinta fajta, akik az élesztőt szárított formában vitték magukkal, amihez csak liszt és víz kellett. Ennek a fajta élesztős palacsintának létezik egy alaszkai specialitása, amely napjainkban oly népszerű az USA-ban, hogy sok palacsinta házban, étteremben is helyi különlegességként szerepel az étlapon.

A silver dollar pancake: az egy ezüst dollár palacsinta a méretéről kapta a nevét, mert ezek a mini palacsinták kb. 2-3 cm átmérőjűek, talán egy kicsit nagyobbak, pont akkorák, mint az 1979-ben kibocsátott ezüst dollár érmék. Speciális, teflonos serpenyőben sütik ki. Öt-tíz darab “ezüst dolláros palacsinta” készül el benne egyszerre. Csoki öntettel vagy gyümölcs sziruppal, és fagylalttal tálalják.

A német vagy holland baba nevű palacsinta nem más, mint az amerikai palacsinta tölcsér alakban tálalt változata. Citromkrémmel, porcukorral, lekvárral vagy karamellizált almával kínálják.

A David Eyre palacsinta a német palacsinta egy változata, nevét az amerikai író, szerkesztő David W. Eyre-ről kapta.

Végül létezik még egy toutons nevű kicsi, de vastag palacsinta, ami Új-Foundlandon népszerű. Sötét melasz cukorral kínálják.


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s