Téli gyökér zöldség receptek: A csicsóka

Posted on

A csicsóka egy gumós, évelő növény, rokona a napraforgónak. Az íze hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Fontos diabetikus alapanyag, mert inulinban gazdag (a gumókban 14-16% inulin van), ami azt jelenti, hogy az ezekből keletkező gyümölcscukor-fruktóz lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.
A csicsókát nem szabad azonban minden nap enni, mert az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes feldolgozni, így az érzékenyebb gyomrúaknál étvágycsökkenést és hasmenést, de felfúvódást is okozhat. A dietetikusok különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát ráadásul kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.

Csicsóka a konyhában

Érdekes, hogy ezt a nálunk alig ismert, gumós zöldséget a világ elegáns éttermeiben előszeretettel kínálják, gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, tengeri halak, a Szent Jakab kagyló, vagy fésűs kagyló és más drága ételek társaságában.

Amúgy csak fantázia kérdése, hogy mit főzzünk belőle, mert szinte minden magyar alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, narancslével meglocsolva, salátaként, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, a kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával is kiváló, de köretként csicsókalepényt süthetünk belőle, vagy rakott krumpliként, krumplipürének készíthetjük el. Kelbimbóhoz, csirkéhez kiváló. Fűszerként a són kívül bors vagy borsikafű, gyömbér, szerecsendió, esetleg tárkony ajánlható.

Rakott csicsóka

A meghámozott, kockára darabolt csicsókát tepsibe terítjük, sózzuk, fokhagymát reszelünk rá, kakukkfűvel meghintjük, tejszínnel felöntjük (félig lepje el). Reszelt, füstölt sajttal megszórva óvatosan összeforgatjuk.

Szikkadt kenyeret durvára lereszelünk, sóval, őrölt borssal, petrezselyemzölddel összekeverjük. Ezt a fűszeres morzsát a csicsóka tetejére egyenletesen leterítjük, a csicsóka tetejét olajjal meglocsoljuk, majd a 200 fokra állított sütőben fél óráig sütjük (ha a csicsóka még kemény alufóliával betakarva addig sütjük, amíg bepuhul), majd 10 percet pihentetjük. Tálaláskor hús mellé (főleg csirkéhez illik) kínáljuk.

Vöröslencsés, csicsókás leves

Hozzávalók: 1 zacskó vörös lencse, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, friss gyömbér, 1 friss piros paprika, csíkokra vágva, 1 kk kömény, 1 kk édes piros paprika, 8-10 szem csicsóka, 1 csokor friss petrezselyem, olívaolaj, só, fehérbors, tejszín (elhagyható)

A hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket meg a gyömbért lereszeljük, a piros paprikát csíkokra vágjuk. A hagymát, gyömbért és paprikát egy kevés zsiradékban, fedő alatt kicsit megpirítjuk. A csicsókát megtisztítjuk.

A lencsét szűrőben lemossuk, a fazékba öntjük, beletesszük a csicsókát is, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a fűszereket, és addig főzzük, amíg a csicsóka is puha lesz. Egy leveskockát is beledobhatunk. Mivel a csicsóka helyettesíti a keményítőt és a lisztet, így nem kell besűríteni.

Egy picit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesre turmixoljuk. Visszatesszük a fazekat a tűzre, és egy kicsit összeforraljuk a levest a tejszínt ilyenkor kell hozzáadni). Friss, apróra tépkedett petrezselyemmel, forrón tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s