Aranygaluska de lux

Posted on Updated on

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, csipetnyi só

A töltelékhez:10 dkg darált dió, 5 dkg cukor, reszelt citromhéj, olaj

Elkészítése: A tejet melegítsük langyosra, adjunk hozzá egy csipetnyi cukrot, valamint morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel meleg helyen. Egy mély tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a tojások sárgáját és egy csipetnyi sót. Dolgozzuk össze, majd a vaj felét is adjuk hozzá,- a legjobb, ha előtte kicsit felolvasztjuk,- így könnyebb lesz vele dolgozni.

Fedjük le egy konyharuhával a tésztát, majd hagyjuk kelni.

Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket a következő módon: a diót dolgozzuk össze a cukorral és reszeljünk hozzá citromhéjat. A maradék vajat olvasszuk fel. A megkelt tésztát nyújtsuk körülbelül kétujjnyi vastagra, majd a kedvenc pogácsaszaggatónkat, vagy valami keskenyebb szájú poharat mártsuk bele az olvasztott vajba és ezzel szaggassuk ki a tésztát. Helyezzük el három sorban, egy kuglófformában, vagy ha nincs, akkor egy kivajazott, tűzálló üvegtálban. A sorok közé némi olaj segítségével kenjük fel a tölteléket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és kb. 30 perc alatt süssük készre a tésztát. Amíg sül, készítsük el a vaníliasodót. Én az egyszerű boltit vettem elő, aminek a csomagolásán ott van a használati utasítás.

Tálalás: öntsük egy mély tányérba a langyos sodót, helyezzük rá a galuskákat. Én még egy kanálnyi eperfagyival halmoztam az élvezeteket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s