Hintaló karácsonyra

Posted on Updated on

Hozzávalók: 1⁄2 l tej, 600 g cukor vagy 200 g cukor és 400 g marcipán massza, 40 gr élesztő, 1,6–1,8 kg liszt, 350 g vaj, 350 g disznózsír
2 db citrom héja, 1 ek só, 300 g mandula, 150 g cukrozott (szárított) citromhéj, 150 g cukrozott narancshéj, 250 g folyékony vaj és sok, sok porcukor, fondant csoki

Elkészítése:
1. Negyed liter langyos tejhez adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot, dolgozzuk el benne az élesztőt. Várjunk kb. 5–10 percet, amíg megkel.
2. Adjuk hozzá a liszthez a maradék cukrot majd öntsük rá a megkelt élesztős tejet és gyúrjuk jól össze, úgy hogy a maradék tejet is adjuk hozzá.
3. Adjuk hozzá a tésztához a zsírt, a vajat, a marcipánt, a citrom és narancshéjat, ízesítsük sóval, tegyük bele a reszelt mandulát.
4. Gyúrjuk jól össze a tésztát egy nagy gombóccá, majd takarjuk le egy tiszta törlőronggyal és hagyjuk állni langyos helyen legalább 2 óra hosszat.
5. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Sütés előtt dolgozzuk össze a tésztát még egyszer majd formáljunk hintalovakat, (kandírozott gyümölcsből legyen a szeme) helyezzük rá a zsírpapírra mindegyiket, csökkentsük a hőmérsékletet 160 fokra, toljuk be a tepsit a sütőbe és süssük a tésztát 1 óra hosszat.
6. Amikor kisültek a hintalovak, kenjük meg a tetejüket folyékony vajjal, majd szórjuk be jó vastagon porcukorral. Ezután tegyük egy éjszakára hideg helyre, másnap mártsuk bele a lovakat olvasztott csokiba.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s