November: zsíroskenyér hónap

Posted on Updated on

Bajorországban, novemberben a legtöbb vendéglátóegység bezár. Oka, hogy a tulajdonosok ekkor veszik ki éves szabadságukat, még a síszezon beköszönte előtt.

A városok gyorsbüféinek, vendéglőinek kalóriadúsabb ételkínálata a beköszönő őszt idézi. A pékségekben megjelennek a különleges, vastaghéjú, kovászos kenyerek, -azok, amelyeket a falusi asszonyok régen, nagy kemencékben sütöttek-és hozzájuk az “Auflauf-ok”-a különböző kenők is ott sorakoznak már a pultokon. Ebből is látszik, hogy Németországban az emberek, az Egyesült Államokhoz hasonlóan, november szépségeire és örömeire fókuszolnak, nem a borongós, hideg, sötét napokra. A régi időkben például Németországban is létezett az amerikaihoz hasonló “hálaadás” szokása, csak itt a sült pulyka helyett (mellesleg a húsból kisülő zsírból készülnek a legfinomabb kenők Amerikában) november elején kacsa, Márton napra (nov. 11) meg sült liba került az asztalra, de divatban volt disznó vágással is köszönetet mondani a jó termésért. Magától értetődő, hogy a nyáron bőségesen táplált, értékes állatoknak nemcsak a melle húsát vagy a sonkáját használták fel, hanem a zsírját is, amit aztán a kertben lévő gyümölcsökkel, zöldségekkel, konyhanövényekkel “bolondították meg”, mint pl. savanyú almával, hagymával, fűszerekkel. A zsírba aztán beledolgozták ezeket az adalékokat, majd a kemencében sütött hagymás kenyereket megkenték vele.Breakfast

A régi, hagyományos receptekből megtudhatjuk, hogy a zsírt leggyakrabban kakukkfűvel, oregánóval vagy őrölt borókabogyóval “szelídítették” meg. Ettől aztán annyira karakteresek lettek, hogy a vasárnapi rostonsültekhez, pörköltökhöz is hozzátették ízfokozónak.

Napjainkban, aki diétázik, az zsír helyett vegetáriánus kenőket készíthet az általa sütött kenyérhez. Az idei szezon egyik nagy kedvence a cékla carpaccio, sült bacon szalonna csíkokkal, aszalt szilvával, tengeri sóval és tárkonnyal. A fantasztikus dizájn kedvéért a szekrényekből elővehetjük nagyanyáink gyönyörű, pástétomos formáit.

Receptek: Almás kence

Hozzávalók: 500 gr szalonnazsír, 2 savanyú alma, 100 gr aszalt almaszirom, só

A zsírt olvasszuk meg egy lábosban. A meghámozott és felszeletelt almákat adjuk hozzá az aszalt almákhoz. Tegyünk 8 evőkanál zsírt egy másik lábosba, és süssük benne az almát ropogósra. Adjuk hozzá a maradék zsírt, majd sózzuk meg. Tegyük üvegbe és kész is a kenő.

Kakukkfüves zsír, almával és szalonnával

Hozzávalók: 750 gr sertés hasalja, 2 db hagyma, 2 db savanyú alma, só, kakukkfű, bors

Helyezzük egy lábosba a hasalját. Süssük ki a zsírt belőle 30 perc alatt. A zsírhoz adjuk hozzá a megtisztított és apróra vágott hagymát és almát, ízesítsük sóval, borssal és adjuk hozzá a kakukkfüvet. Ezután még 30 percig pároljunk mindent együtt. A kész ételt tegyük egy agyagedénybe és hagyjuk megdermedni.

Cékla carpaccio sült speckkel és szilvával

Hozzávalók: 124 gr saláta (galambbegy, rukkola), 500 gr előfőzött cékla, bors, 150 gr feta, 7-8 szelet bacon sonka, 100 gr aszalt szilva, 20 ml citromlé

Mossuk meg a galambbegy salátát és a rukkolát, szárítsuk le róluk a vizet egy konyhai papírtörlővel. Vágjuk vékony szeletekre a céklát és osszuk el 4 tányérra azokat. Szórjuk meg borssal, egy csipet cukorral és a tárkonnyal, majd rendezzük el rajta a salátát. Morzsáljuk rá a feta sajtot. A bacon sonkát süssük ropogósra egy serpenyőben, adjuk hozzá a feldarabolt aszalt szilvát. Amikor az is megsült, helyezzük rá a céklára.  Nyomjunk rá citromot.  Friss, ropogós kenyérrel fogyasztjuk.10712501_819182924787010_2431637628084640424_o

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s