Bajorország te csodás!

Posted on Updated on

Bajorország a kristálytiszta tavak, hegyek a középkori városok, a lüktető metropoliszok, a bajor szokások és a szívélyes vendégszeretet városa. A Bajor tartomány a tradíció és a modern világ keveréke: a népviseletes (dirndlis-hosentrageres) ünnepek, az operajátékok (Mozart: Varázsfuvola), a középkori várak, a pompás kastélyok és a barokk templomok földje.

München

A tartomány fővárosa München, a gazdagok paradicsoma, a soha nem alvó város, ahol mindig lehet valahova menni, egy kiváló sörkertbe, a belvárosba vagy az FC Bayern stadionba. Itt található Németország egyik legszebb tere, és a város szíve a Marienplatz, a Régi és az Új városházával. Harangjátéka, a Glockenspiel éppúgy Münchenhez tartozik, mint a világ leghíresebb kocsmája a Hofbräuhaus (Hitler törzshelye volt) és a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma), amely München legrégebbi és legnagyobb temploma, messziről kiszúrhatjuk két zöld, hegyes tornya miatt.

Egy séta a közeli élelmiszerpiacon a Viktoilen piactéren mindig nagy kulináris élmény, ahol a bajor helyi termékektől kezdve az egzotikus portékákig, szinte minden kapható. Ami érdekes, hogy az alkudozás nem része a müncheni piacnak! A bevásárló utcák, úgy mint a Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal, ahol a legújabb divattól az antikvitásig minden együtt van, persze totál drága,-zöldség gyümölcs árusai minduntalan figyelmeztetik az embert, hogy mindent a szemnek semmit a kéznek! A friss, óriás datolyák, és a szezonális gyümölcsök kétszeres áron kaphatók.

Európa legnagyobb városi parkja, az Angol kert, amiről Gárdonyi Géza is lelkesen beszélt Ida regénye című könyvében, ingyen látogatható. Az Isar folyó és a belváros között elterülő müncheni szabadidős oázisban, amely még a New Yorki Central parknál is nagyobb, a tematikus semmittevéstől kezdve, egészen az Eisbach (Jégpatak) szörfözésig itt mindent szabad (még nudizni is). A régi gesztenyefák alatti sörkertek-egyik a Kínai toronynál, a másik festői környezetben a tónál helyezkedik el-,München legszebb látnivalói közé tartoznak. A kerteket egészen pontosan pincének hívják–Salvator-, Löwenbräu- vagy Hofbräu pincének–, mivel a sörfőzők söreiket egykor földalatti gödrök hűsében tárolták, később az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Ezt a hagyományt a müncheniek a mai napig megőrizték.Viehscheid Oberstdorf

 

Csipkerózsika kastélya is itt áll
Bajorországban csak az unatkozik, aki éppen beteg, ugyanis a tartományban összesen több mint 100 000 építészeti emlékmű, 1200 múzeum és gyűjtemény, és 40 nagyobb színház és opera található. Azonban itt van az egyik legmeseszerűbb kastély, Ludwig Neuschwanstein-ja (Hattyúkővára) is, amely alapján a kaliforniai Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt mintázták, és Walt Disney is ez alapján tervezte meg a Hamupipőke rajzfilmben látható épületet. Habár fényképezni és videózni tilos a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fotózott épülete, és egyike az ország leglátogatottabb turista célpontjainak.

De szép számmal vannak a tartományban az UNESCO Világörökségi listán szereplő épületek is, mint amilyen a  Wieskirche vagyis Wies zarándoktemploma az Alpok lábainál. Wies kisfaluban alig egy tucat ház található, de a könnyező szobor köré épült, elképesztően színes és óriási freskókkal díszített rokokó templomba évente egymillióan zarándokolnak el (akárcsak az andechsi kolostorba). De ugyanígy a világörökség részévé vált az egykori Római Birodalom határát jelző Limes mentén vezetett túrázás (Saalburg-római kori kaszárnya), amely a kétezer évvel ezelőtti római civilizációt eleveníti fel, és egy valóban izgalmas régészeti emléknek számít Közép-Európában.

Aztán a világörökség része az a würzburgi érseki palota is, amelynek kertje éppen olyan gyönyörű, mint maga az épület: számos szobor, puttó, váza és kerti ülőbútor díszíti. És a híres egyetemi-, püspöki, sörfőző település Bamberg belvárosa is, amely azért került fel a listára, mert itt van az egyetlen olyan történelmi óváros egész Németországban, amely a mai napig eredeti állapotában látogatható, nem beszélve István király szobráról (a bambergi lovas) és a füstölt sörről!18527290_1349957451720049_6534585145101889660_o

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s