Reneszánsz fesztivál Bajorországban

Posted on Updated on

Mindelheim, egy kis sváb város, 90 kilométerre Münchentől. Egyike azoknak az ősi, hangulatos városoknak Bajorországban, amelyikbe az ember az első pillantásra beleszeret. Mert igaz, hogy Mindelheim sok mindent megélt a több ezer év alatt, mégis hihetetlenül jó állapotban megmaradt épületei miatt pontosan az a hely, ahol az ember pár napot is szívesen eltöltene. A vonzóbbnál-vonzóbb fesztiválok és az elképesztő bajor vidéken kívül ritka kincsekre lelhetünk az itteni múzeumokban is.

Mit ér egy középkori város vár nélkül?

Mindelheim városközpontjának az alaprajza a középkori települések iskola példája. A legfontosabb épületek, mint például a városháza vagy a templomok egytől-egyig a központi piactéren helyezkednek el. A várost a jól bevált séma szerint fal veszi körül. Igaz, hogy a középkori falból már csak romok maradtak, mert a 19-ik században egy részét lebontották, hogy helyet csináljanak az új, modern épületeknek, de a megmaradt rész, a kapuval együtt kiváló képet ad a középkori város eredeti állapotáról.

A város fölé magasodó Mindelburgi vár szépségével azonnal lenyűgöz minket. Míg a 12. században katonai kórházként működött, mára már nem sok látnivaló akad itt,-az épületben egy könyvkiadó cég, valamint egy étterem működik,-de kívülről mindenképp megér egypár „Kodak kattintást”. A vár külseje ugyanis nem sokat változott az elmúlt évszázadok során. A vártoronnyal és az oldalszárnnyal együtt egy európai erőd prototípusa. Itt élt és halt Georg Frundsberg akinek a tiszteletére 3 évente megrendezik a Frundsbergi történelmi játékokat (Frundsbergfest). 

Mit érdemes még megnézni a fesztivál előtt?

A Textilmúzeum viszonylag új kiállítása a középkortól-napjainkig mutatja be a hímzés-szövés-horgolás-gobelin készítés művészetét. Ami számomra érdekes volt még, az öltözködés története, amely a 17. század végétől a 20. század elejéig mutatta be a divat trendeket. Aztán tovább vándorolva bekukkanthatunk az egész Németországban egyedinek számító Sváb Toronyóra Múzeumba. A legrégebbi órát, a 16. századból a Szent Szilveszter templomban őrzik. A Dél-Sváb régészeti múzeumban ott jártamkor (július 1-én) Carl Millner, romantikus tájképfestő képei voltak kiállítva, melyek érdekessége, hogy a korai alpesi turizmust népszerűsítik, mellette kapott helyet az Alpok utolsó jégkorszakát bemutató kiállítás, a római korból és a kora középkorból fennmaradt gazdag, tárgyi emlékeivel.

Egy középkori város nem teljes középkori felvonulás nélkül

A bajor születésű zsoldos katona, Georg Frundsberg, az itáliai háborúk hadvezére volt, I. Miksa császár és V. Károly német király szolgálatában állt. Karrierjét 1492-ben kezdte. 1499-ben részt vett a svájciak ellen indított hadjáratban. 1504-ben, a landshuti örökösödési háborúban a csehek fölött kivívott wenzenbachi győzelem után I. Miksa császár lovaggá ütötte. 1509-ben Veronát védelmezte, majd 1511 októberében elfoglalta a Dolomitokban, a Boite völgyében a korábban bevehetetlennek tartott Peutelstein (Botestagno/Podestagno) várat, ahol 1800 emberével 9000 velencei katonát ejtett fogságba. Peutelstein bevétele után Hayden városa (ma: Cortina d’Ampezzo) hűséget esküdött Miksa császárnak (és egészen 1919-ig a Habsburg Birodalom része maradt).

1513. okt. 7-én Georg Frundsberg a La Motta-i csatában, spanyol seregeivel szövetségben aratott fényes győzelmet a velencei Bartolomeo d ‘Alviano hadai fölött (ekkor hangzott el az azóta szállóigévé vált híres mondat: „Viel Feind, viel Ehr”,„Sok ellenség, sok dicsőség”. A háborús lord sikerrel védte meg Veronát a franciák ellen. 1517-ben visszatért Németországba. 1526-ban a cognaci liga háborújában a hatalmas zsákmány reményében saját költségén 12 000 lándzsás zsoldost (régi magyar szóval „lánckenézeket”) toborzott, ezzel a csapattal Tirolon keresztül Itáliába indult, ahol 1527 februárjában a Pó völgyében egyesült, a királyát 1523-ban eláruló (Bourbon Károllyal), akivel együtt azután Róma felé vette útját (Sacco di Roma). Útközben azonban márc. 16-án Bolognában a franciák által föllázított kenézek, akik ki nem fizetett zsoldjuk és rossz ellátásuk miatt amúgy is elégedetlenkedtek, zendülést szítottak, még az istenített, Frundsbergre sem hallgattak, sőt mi több ellene fordultak. Frundsberg nem tudta lecsillapítani a zendülést, az 53 éves harcos agyvérzést kapott. A német zsoldoscsapat vezetését Boyneburg Konrád vette át. A beteg Georg von Frundsberg előbb Ferrarába, 1528 májusában pedig Milánóba vitette magát. Innen fia, Kaspar, aki maga is zsoldoskapitány volt, a szülővárosába kísérte. Hazaérkezése után 8 nappal, otthonában,  54 éves korában a mindelburgi várban hunyt el.

A Georg Frundsberg Festring Mindelheim nevű egyesület, háromévente, történelmi színjáték keretén belül emlékezik meg a híres harcosról. Ami izgalmassá teszi az eseményt, hogy a hagyományőrző egyesületek, eredeti jelmezben játsszák el Georg Frundsberg csatáit. Az eredetileg 7 helyi lakos kezdeményezésére, 1977. július 19-én alakult egyesület célja és feladata a középkori hagyományok, a zene és mindenféle középkorral kapcsolatos dolog felkutatása, valamint a helyi, sváb karneváli hagyományok megőrzése. Ennek érdekében az alapítvány segíti és támogatja a történelmi és zenei csoportok működését és népszerűsítését. A városi tanács nemcsak anyagilag járul hozzá a trienniális frundsbergi fesztivál megtartásához, hanem aktívan részt is vesz benne (2500 ember szerepel a parádés felvonuláson).

A Frundsberg Festringen a sokféle program közül a középkorivá alakított városrészben ki lehet próbálni a régi kézműves mesterségeket, a harci és középkori játékokat, étkeket, de a nagy parádéra, a jelmezes felvonulásra, minden harmadik év, július első két vasárnapján, du. 2 órakor kerül sor. Jubel!P1160155

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s