Olasz citromtorta

Posted on Updated on

Ez a klasszikus, toszkán édesség, a Torta della Nonna az egyik legnépszerűbb desszert Olaszországban. A sikere valószínűleg az egyszerűségében rejlik, mivel mindössze két linzerszerű tortalapból áll, ami egy krémes citrom illatú és aromájú pudinggal van megtöltve és ropogós fenyőmaggal van kidíszítve, porcukorral beszórva.

A torta annyira tökéletes, hogy egyszerűen nincs más variánsa. Kőbe vésett receptjétől eltérni tehát súlyos bűnnek számít. A torta neve Torta della Nonna-Nagymama süteménye azonban megtévesztő, ugyanis ez a süti nem valaha élt háziasszonyok kitalációja, akik mondjuk a Chianti hegység dombjain összedugták a fejüket, hogy mit is süssenek hétvégére, hanem valószínűleg egy étterem konyhájából indult hódító útjára. A torta származása egyébként a mai napig vita tárgyát képezi Arezzo és Firenze tartományok között, mert mindkettő a sajátjának tartja. A leginkább akkreditált változat szerint egy Florentinban élő séf, Guido Samorini készítette el először ezt a tortát a San Lorenzo étteremben, ahol azzal a céllal csempészte az étlapra, mert az unalmasnak talált menüt ezzel a desszerttel akarta feldobni. Nos jó ötlet volt, mert a Nagyi tortája azonnal bomba siker lett, akkora, hogy soha többet nem került le az étlapról. Ennek az aranyos történetnek azonban ellentmond az a tény, hogy a cukrászsütemény, a puding és a fenyőmagvak kombinációjával már az 1800-as évek vége óta ismert, tehát jóval Samorini séf szenzációs torta kreációja előtt. Ezt meg egy Artusi nevű úriember állítja, aki az 1800-as évek végén kóstolta meg a Nagyi tortáját a félszigeten járva. Artusi azonban csak a vanília puding ízt ismerte fel benne, míg a klasszikus Torta della Nonna töltelékében nagyon fontos szerepe van a citromnak. A fenyőmagvakról meg nem tudta, hogy sütés előtt alaposan át kell öblíteni hideg vízben! Íme az eredeti olasz recept:

Hozzávalók a tésztához: 300g liszt, 1 ek sütőpor, 130g cukor, 150g vaj, 1 nagy tojás, plusz 1 sárgája, 1 citrom héja

A töltelékhez: 5 db tojás sárgája, 100g cukor, 30g liszt, 600 ml teljes tej, 1citrom leve+héja, 1/2 vanília rúd húsa kikaparva

A díszítéshez: 80g fenyőmag, porcukor

Elkészítése: Kezdjük a tésztával. Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a vajat meg a lisztet. Dolgozzuk az ujjunkkal össze az egészet, amíg egy durva, omlós tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá az 1 tojást, meg az extra sárgáját, a reszelt citromot, és gyúrjuk újra össze, amíg a tészta jól össze nem áll. Amikor kész csomagoljuk be nejlon fóliába, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Közben főzzük meg a pudingot. Egy közepes üveg tálban keverjük össze a tojássárgáját a fele cukorral. Ezután lassan adjuk hozzá a lisztet. Öntsünk hozzá 60 ml tejet, és habverővel dolgozzuk simává a krémet, majd tegyük félre.

Öntsük a maradék tejet (kb fél liter) egy másik lábosba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a citromhéjat, és a rúdból kikapart vanília magokat. Tegyük fel főni a platnira (alacsony hőmérsékleten). Amikor a puding egyet rottyan, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a citrom héjat, dobjuk ki és öntsük a másik, még forró tejet hozzá vékony sugárban, állandóan verve.

Helyezzük vissza a pudingot a rezsóra, és állítsuk alacsony hőfokra. Addig főzzük, amíg sűrű, fényes krémet nem kapunk, (ezt úgy érjük el, ha állandóan keverjük). Vigyázat, nem szabad felforralni! Amikor a puding besűrűsödött, vegyük le a platniról és öntsük egy üvegtálba. Tegyük jégágyra, hogy a krém gyorsabban kihűljön. Végül fedjük le nejlonfóliával, hogy megakadályozzuk a bőrösödés kialakulását, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra vagy gázjelre 4-re. Kenjük be a tortaformát vajjal és szórjuk be liszttel (26 cm-es). Vegyük ki az összegyúrt tésztát a hűtőből, és osszuk 2 darabra. Nyújtsuk ki a tésztát és a nagyobb darabot, amely elég nagy ahhoz, hogy befedje a sütőformánk alját és oldalát, nyomkodjuk ujjbeggyel a forma felületéhez. Vágjuk le a maradékot. Szurkáljuk meg a tészta felületét villával. Öntsük rá a hűtött pudingkrémet, és fedjük be a tetejét a másik kinyújtott tésztalappal. Vágjuk le a felesleges tészta mennyiséget, amiből csinálhatunk egy csíkot és ezzel tudjuk összecsíptetni a  torta felső és az alsó széleit. Szórjuk rá a torta tetejére az előzőleg vízbe áztatott, még nedves fenyőmagokat és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztába.

Süssük a tortánkat 45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. A citromtortát hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni, mielőtt porcukorral megszórva tálalnánk.P1150288

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s