Taralli csigák

Posted on Updated on

A taralli csiga vagy gyűrű alakú sós vagy édes olasz keksz, rágcsa, egész Olaszországban népszerű. Olyan textúrájú, mint a pogácsa, csak szárazabb, lehet édes és sós változatban is elkészíteni. Az édes változatot gyakran cukormázzal vonják be, a sósat hagymával, fokhagymával, szezámmaggal, édesköménnyel, borssal vagy csípős paprikával fűszerezik-ízesítik. Az édes tarallit, akárcsak a cantuccinit legtöbbször borba áztatva fogyasztják az olasz emberek.

A tarallit Olaszországban több méretben gyártják, 10-12,5 centis vagy a minit 3,8-7,8 cm-es nagyságban. A keksz készítése az amerikai bagelhez hasonló, mert amikor kész az alaptészta, pár percre forró vízbe dobják, és csak ezután sütik ki. Ettől lesz a keksz szenzációs állagú, nem száraz, nem puha, egyszerűen tökéletes, nem beszélve arról, hogy ennek az eljárásnak köszönhetően hónapokig eláll. A taralli édes változatát Amerikában Roseto Taralli néven forgalmazzák. A neve azért lett Roseto, mert egy Rosetoból származó olasz bevándorló terjesztette el 1882-ben. Malcolm Gladwell: Outliers: The Story of Success című könyvében olvasható, hogy a taralli édes változata régen csak karácsonykor és húsvétkor volt kapható, napjainkban azonban egész évben.

A taralli egyik édes variációját forró olajban sütik ki és desszert borral kínálják. Ez azonban nem áll el (max. 1 napig) olyan sokáig, mint a sós változata.

A tarallini láncolatban kapható kekszek lehetnek: élesztővel, vízzel, olíva olajjal, édeskömény maggal, ánizzsal, só, bors, csípős paprikával, szezám maggal készültek.

Hozzávalók: élesztő, 3 és fél dl víz, 75 gr vaj vagy margarin, 1 1/2 kanál cukor sugar, 1 ek só, 1 tojás, 1 kg liszt, víz

1.      A vízben keverjük el jól az élesztőt egy villával. Hagyjuk 5 percig kelni.

2.      Keverjük össze egy nagy tálban a vajat, a cukrot, sót, és a tojást. Adjuk hozzá az élesztőt, a liszt felét és dolgozzuk ki. Adjuk hozzá a második adag lisztet és gyúrjuk össze. Ha szükséges adjunk a tésztához még vizet.

3.      A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett deszkán. Amikor összeállt jól helyezzük el egy enyhén beolajozott tálban és gyúrjuk össze még egyszer. Fedjük le egy nedves konyhatörlővel és hagyjuk kelni, meleg helyen kb. 1 1/2 óra hosszat.

4.      Nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjunk belőle hosszú vékony csíkokat. Készítsünk kis gyűrűket, bagel vagy fánk formájúakat. A gyűrűk végét zárjuk össze. Helyezzük a tarallikat egy tepsire, és hagyjuk még így is kelni.

5.      Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra.

6.      Tegyünk fel egy nagy lábosba vizet (félig) és forraljuk fel; dobjuk bele a taralli gyűrűket és főzzük a forrásban lévő vízben 1 percig. Az idő elteltével vegyük ki a tarallikat és tegyük egy konyhai törlőpapírra, vagy zsírpapírra. Várjuk meg, hogy megszáradjanak.

7.      Ezután egy olíva olajjal bekent zsírpapíron készítsük elő a sütéshez. 175 fokon kb. 20 percig sütjük. Sütés közben forgassuk meg párszor a tarallikat, hogy minden oldalon aranybarnára süljenek.TARALLI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s