Spenóttal készült ételek

Posted on Updated on

Tavasszal talán az egyik legkorábban termő levélzöldségünk a spenót. Vannak népek, amelyek előszeretettel fogyasztják (mint pl. a németek), másutt viszont nem örvend túl nagy népszerűségnek, sőt mi több a spenótot gyakran a kelkáposztával és a tökfőzelékkel együtt nem kívánatos ételként ábrázolják a gyerekek számára annak ellenére, hogy tele van kalciummal, magnéziummal, vassal. Talán ezért próbálta a Disney népszerűsíteni a Popeye a tengerész című animációjában (Popeye nagyon szereti a spenótot, és a fogyasztásakor emberfeletti erőre tesz szert). Napjainkban a gasztró forradalom hívei ismét felkapták és szokatlan kombinációkban teszik sikkes, felkapott étellé.

P1150165.JPG

A spenótnak 3 fajtáját használják:

a Savoy-t, ami sötétzöld, fodros leveleiről ismerhető fel. Franciaországban és az USÁ-ban népszerű. A savoy családhoz tartozik a Bloomsdale fajta, ami ellenáll a fagynak. Másik savoy család tag a Merlo Nero (zsenge változat Olaszországból) és a Viroflay (nagyon nagy levelű spenót, szapora, jó terméshozamú).

A Lapos vagy sima levelű spenótot, ami inkább széles, selymes tapintású, sokkal könnyebb tisztítani, mint a Savoy-t. Fagyasztva, levesnek, bébi ételnek kiváló. A Giant Noble nevű is ennek a fajnak az egyik variációja.

Végül a 3. spenót fajta a Semi-savoy, ami hibrid változata a Savoynak. A levelei szintén fodrosak, a texturája is ugyanolyan, mint a Savoy-é, azzal a különbséggel, hogy sokkal könnyebb megtisztítani. Ide tartozik a Tyee Hybrid is, ami egy félig-savoy típusú spenótfajta.

Spenóttal készült ételek

A spenót eredetéről annyit tudunk, hogy valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték magukkal a mórok Spanyolországba. Onnan került át Franciaországba és Olaszországba. A 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra is korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

A bébi spenót, márciustól-májusig terem, akkor a legfinomabb, mert még zsenge. Ezt követi a nyári spenót, melynek augusztusban kezdődik a szezonja és novemberig tart. Ezeknek a hónapoknak a különleges spenót fajtája a Matador, és a téli Verdil, ami a hideg ellenére decemberben és januárban is terem.

A spenót egyébként ún. köret zöldségként van számon tartva. Sült kolbászhoz, halhoz kitűnő, de például szenzációs párost alkot a tojással és a különféle sajtokkal, mint pl. a mozzarellával vagy egyéb karakteres sajtokkal, a francia Reblochonnal, az olasz parmezánnal, és a ricottával. A spenótot általában úgy készítik, hogy csak hagymát, fokhagymát pirítanak alá, majd rádobják a spenótot, felöntik vízzel, vagy tejjel. Miután megfőtt tejszínnel gazdagítva tálalják.

Néhány recept ötlet: készíthetünk spenótból salátát, articsókával, vagy, spárgával, koktél paradicsommal, mandulával és dióval megszórva, narancslével és olíva olaj dresszinggel leöntve.

A spenót leveshez: hagyma, fokhagyma, zeller, répa, újhagyma, burgonya, citrom, olíva olaj, só, bors, kömény, és friss gyömbér szükséges.

A főzelékhez: fokhagyma, 1 ek liszt, tej vagy tejszín, só, bors, köménymag.P1150163.JPG

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s