Coq au vin/ vörösboros, plusz konyakban flambírozott csirke

Posted on Updated on

Hozzávalók: minden személyre 1 db csirkecomb, 4 db mini vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 30 dkg csiperke, 15 dkg bacon sonka, 2 evőkanálnyi sűrített paradicsom, 2,5 dl húsleves, fél üveg száraz vörösbor, 1 csomag petrezselyem, 2 evőkanálnyi vaj, 1 evőkanálnyi barna cukor, 1 dl konyak vagy brandy, liszt, só, frissen őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 rozmaring ág, 3 kiskanálnyi kakukkfű, 3 db zsályalevél

Elkészítés módja:

A petrezselyem felét tegyük egy kis edénybe a babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel és zsályával együtt. Ha vettünk csirkeaprólékot is, főzhetünk belőle húslevesalapot, két fej vöröshagyma és néhány szál répa, valamint megfelelő mennyiségű só hozzáadásával, de gyorsabb, ha kockából készítjük el az alaplevet.

A csirkecombokat mossuk meg, tépkedjük ki a tollakat egy csipesszel, majd dörzsöljük be liszttel mindenhol alaposan.

A bacont és a hagymát kockázzuk fel, a gombát tisztítsuk meg. Vegyünk elő egy nagy méretű serpenyőt, olvasszuk fel benne a vaj felét és pirítsuk meg a lisztbe forgatott combokat hirtelen, úgy, hogy minden oldaluk jól megpiruljon, (3-5 perc) majd egy deci konyakkal vagy brandyvel meglocsolva flambírozzuk, azaz gyújtsuk meg. Vigyázzunk, ne hajoljunk a serpenyő fölé, mert eleinte nagy lánggal fog égni. Ez fontos lépés, mert a konyak adja meg a különleges ízét ennek a francia klasszikusnak!

Ezután a csirkecombokat tegyük egy nagyobb lábosba. Folytassuk a főzést, azzal, hogy a maradék vajat tegyük a serpenyőbe, pirítsuk meg rajta a szalonnát a hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma és a gomba társaságában, amikor a zöldségek már kezdenek megpirulni, akkor adjunk hozzá egy kiskanál barna cukrot, keverjük így körülbelül két percig, majd ezt a ragut adjuk hozzá a csirke combokhoz. Öntsük rá a bort. Ha mindezzel készen vagyunk, akkor tegyük a fokhagymát és a paradicsomsűrítményt szintén a lábosba, öntsük rá az alaplevet és annyi bort, amennyi épp ellepi a combokat. Adjuk hozzá a fűszereket, és közepes lángon, lefedve nagyjából egy órán át főzzük így együtt az egészet. Ha a húsok szépen megpuhultak, akkor szedjük ki őket a szalonnával együtt egy tálra, a lábasban maradt levet pedig turmixoljuk simára egy botmixerrel, aztán forralással sűrítsük be egy kissé. Dolgozzunk össze egy evőkanál vajat, két kanálnyi liszttel, majd apránként keverjük csomómentesen bele a mártásba. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A kész mártás egy részét öntsük a húsra, a többit pedig tálaljuk külön. A coq au vin-t tésztával körítve egy pohár vörös borral kínáljuk!P1140825

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s