Kakukk pecsenye, tésztás, káposzta ágyon

Posted on Updated on

Duck with cabbageMechelen, Flandria egyik legsűrűbben lakott és legiparosodottabb részén található, Brüsszel és Antwerpen között (mindkét várostól 25 km-re). Legutóbb, amikor hivatalból Belgiumban jártam, az első hétvégén a híres mecheleni piacra invitált az egyik kedves tolmács barátom. Nagyon megörültem neki, mert Mechelen, az egyik kedvenc flamand városom volt mindig. Amikor megérkeztünk, kiderült, hogy az eredetileg a városban tartott piac a Mechelse Veilingen, a közeli Sint-Katelijne-Waver-ba költözött. Gyorsan az autóba pattantunk és hamarosan megpillantottuk a világ egyik legnagyobb zöldségpiacát és primőraukcióját (a veilingen szó, aukciót jelent). Az itt található áruk a Mechelen környéki mezőgazdasági szövetkezetek legfinomabb, garantáltan friss termékeiből állnak, mint pl. az endíviából, a spárgából (Mechelse witte) és a karfiolból. Ezen termékeken kívül helyi specialitásnak számít a nagy testű, fekete-fehér mintázatú kendermagos, tanyasi tyúkfajta, a Mechelse koekoek, a mecheleni kakukk, amely nevét a kakukkra hasonlító tollazatáról kapta. A tyúk tenyésztése 1850 körül kezdődött, (a shanghai, Vlaamse Koekoek, Cochins és Brahma dísztyúkot keresztezték); de a fajtaleírást csak 1891-ben fogadták el. A madár széles, hosszú hátú, farktollazata kicsi, feje hosszúkás, piros, tollmentes, a szemei vörösek. A combjai erősek, húsosak, a csűdje közepesen hosszú, erős, világos hússzínű. A mecheleni baromfi kakasa mintegy 5–7 kg, a tyúk 4-4,5 kg súlyú, az utóbbi akár 150 tojást is tojik egy évben.

Mivel, ha Belgiumban van az ember szinte kötelező valamilyen sörfőzdébe beülni. A helyi ismerettel rendelkező barátomra bíztam hát magam, hogy legyen az idegen vezetőm. Ő ezúttal a 13. században alapított mecheleni Het Ankert (Vasmacskába) választotta, nem véletlenül, mert amikor megláttam a menü ajánlatban a kakukkpecsenyét, majdnem hangosan felkiáltottam. Hát persze, hogy azt rendeltem! Miközben izgatottan vártam rá, a barátom elmesélte a sörfőzde történetét, ahol a mai napig itt főzik az V. Károly császárról elnevezett Gouden Carolus (Arany Károly) sört. A legenda szerint a korabeli Mechelsen Bruynen volt az Ausztriai Margit udvarában nevelkedő ifjú kedvenc itala, amit később speciális hordókban szállítottak utána a madridi udvarába (A Het Anker sörfőzde, a híres Gouden Carolus sör otthona). S hogy milyen volt a káposzta ágyon pihegő kakukk? Egy szóval jellemezve: ízletes! Jól át volt sütve, és a kiválóan fűszerezett szaftját nem győztem mártogatni!

Még néhány tudnivaló Mechelenről

A városon keresztül folyik a Dijle-folyó, ami a város egyik becenevét adta (Dijlestad, azaz a Dijle városa). Mechelen másik neve, a „Maandblussers”, azaz „Holdoltók”, ami arra a legendára utal, miszerint 1687. január 27-e éjszakáján a felhők mögé rejtőző telihold vörös fénnyel áraszotta el a Szent Rumbold katedrális tornyát. A torony ablakain visszaverődő holdfényt egy hazafelé botorkáló részeg tűznek látta és -„Segítség, ég a torony!”- kiáltásával felébresztette a lakosokat. A legmélyebb álmukból felriadó mecheleni polgárok, élükön a polgármesterrel és a városi tanáccsal, azonnal nekiláttak az oltásnak, és már majdnem elérték a torony tetejét, amikor a hold előbukkant a felhők mögül és megvilágította a sértetlent tornyot. Ennek emlékére a város 2005-ig minden évben rendezett egy, a blankenberge-i virágkarneválhoz hasonló felvonulást is. A felvonuláson a környék mezőgazdasági hagyományainak megfelelően zöldségekkel díszített kocsik is részt vettek. 2005-től azonban sajnos anyagi okok miatt a város felfüggesztette a finanszírozását.

Kevesen tudják, hogy a híres német zeneszerző, Ludwig von Beethoven, illetve a családja is Mechelenből származik. Ma már nem áll a „Koraalschool” épülete, ami, mint azt a neve is mutatja a Szt. Rumbol katedrális mellett működő kórusnak adott otthont. 1717. december 10-én iratkozott be az iskolába egy bizonyos Lodewijk (azaz Louis) van Beethoven, a zeneszerző nagyapja. A történelmi kutatások szerint Louis apja, Michel, festőműhelyt alapított Mechelenben, de később a család pénzügyi nehézségekkel küzdött és el kellett hagyniuk a várost. A van-von Beethoven család ekkor költözött Bonnba és Ludwig már ott született.

Mechelen városa minden 25. évben lovas felvonulás rendez I. Miksa német-római császár 1493-as első látogatása emlékére. A felvonulást az Ommegang ünnepség követi, amelynek jellegzetessége, hogy 15-17. században készült óriásokat és más figurákat hordoznak körbe a város utcáin. A felvonulást 2005-től az UNESCO kulturális világörökségként tartja számon. A Hanswijki Miasszonyunk (Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk) körmenetet meg minden évben májusban rendezik meg a mecheleni-brüsszeli érsek védnöksége alatt.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s