Gratinoise-azaz rakott krumpli felső fokon, kolbásszal vagy anélkül

Posted on Updated on

Idén februárban nyitotta meg Széll Tamás a Hold utcai piacon a bisztróját, aminek a szenzációja a rakott krumpli. A sztár séf, úgyis, mint a Bocuse gigantikus-gasztró verseny 2016-os évi győztese, idei 4. helyezettje, nevetve mesélte, hogy egyszer megkérdezték tőle, hogy melyik a kedvenc étele, s miután semmi sem jutott az eszébe rávágta, hogy a rakott krumpli. Nos ez lett a veszte, mert azóta minden versenyen, rendezvényen, interjú során állandóan ezt kérik tőle számon. S mivel ekkora sztár séf, így természetesen azt várják el, hogy ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, különleges hozzávalókkal vagy titkos főző technikával teszi extravagánssá (ördöngössé). Nos, mivel Nyugat-Európában a rakott krumplit gratinoise-ként ismerik, és ezt az egytál ételt, tojás nélkül, tejföl helyett, tejszínnel készítik el, gondoltam egyet és a magyar rakott krumpli receptjét összekevertem a francia keresztanyám, a párizsi Sylvie híres gratinoise receptjével. Így lett az én rakott krumplim a “Get together party” (havonta egyszer megrendezett parti az egyetemen, diákok és tanárok számára) sztárja! A francia Marion szerint supréme lett, azaz rakott krumpli felső fokon! Próbálják ki Önök is, garantált siker.

Hozzávalók: 20 dkg parasztkolbász, (vagy bacon sonka) 2 gerezd fokhagyma, 2,5 kg burgonya, felkarikázva, 6+2 db tojás, 300 ml tejszín, (vagy tejföl) 2 dl tej vagy víz, só, őrölt bors, 1/2 dl étolaj, 1 ek vaj, 1 kk szerecsendió

Elkészítése: A burgonyát megmossuk, a héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.

A kolbászt felkarikázzuk és egy kiskanál vaj hozzáadásával kipirítjuk. Félretesszük.

A tojásból hatot megfőzünk, megpucolunk. Lereszeljük a fokhagyma gerezdeket.

A 3 dl tejszínbe belekeverünk 2 db nyers tojást, sóval, borssal és szerecsendióval (én szerecsendió virággal) fűszerezzük. Hozzáadjuk a fokhagymát is.

A burgonyát felkarikázzuk. Egy magasabb falú tepsibe, vagy tűzálló jénaiba öntjük a kolbász alól megmaradt zsiradékot erre rétegezzük a burgonyát, a tojást meg a kolbászt. Alulra a burgonya felét, erre rákarikázzuk a tojást, majd következhet a kolbász, végül a burgonya másik fele. Ráöntjük a tejszínes, tejes, tojásos levet. A tetejére reszelt sajttal dúsított zsemlemorzsát szórunk.

220 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük! Uborka salátával vagy savanyú uborkával fogyasztjuk.P1100276.JPG

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s