Céklalevél, rukkola saláta

Posted on Updated on

A cékla, más néven céklarépa, (szerintem inkább a karalábéhoz hasonlít, mármint az alakja) ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. Ugyanennek az alfajnak egy másik változata, a spenótra emlékeztető ízű, mostanában divatba jött, mángold.

A cékla a Földközi tenger környékén őshonos, már i.e.3000-ben ismerték. Nálunk, Magyarországon a 17. században terjedt el. Lippai János, a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern, étkezést szolgáló fajták azonban csak a 19. és a 20. században terjedtek el.

A szláv népek kedvence a cékla, Lengyelországban, Oroszországban ezerféle variánsban készítenek ételeket belőle. Érdekes, hogy nálunk nem annyira népszerű, pedig a cékla egy igazi egészségbomba, a gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. A minap a helyi boltban, a konyhanövények között bukkantam rá egy cserép céklalevélre, meg is vettem és pár guglizás (google) után ezt a finom salátát készítettem belőle.

P1120590.JPGElkészítése: a leveleket hosszúkás gyufaszálszerűre vágjuk, hozzáadunk egy kevés rukkola levelet, egy kis narancshúst, 1-2 gerezd fokhagymát és olívaolajjal meglocsoljuk. Öntetet is készíthetünk hozzá: keverjünk össze 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál mustárt, pár csepp citrom levét, pici sót, borsot. Természetesen a cékla gyökeréből is tehetünk a salátába, a színe és ropogós húsa jót fog tenni ennek a remek együttesnek.

Gyümölcscentrifugába téve a gyökér mellé, a lébe facsarhatjuk belőle az értékes vitaminokat és tápanyagokat.


Párolva is ízletes és egészséges köret, akár húsok vagy rizs mellé. Apróra kell vágni egy-két csomag céklalevelet, kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni 2-3 gerezd fokhagymát és fél citrom levét, pici sót, borsot és kész is az ínycsiklandozó, párolt céklalevél.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s