Encián likőr, encián szörp és a világhírű, magyar encián

Posted on Updated on

ungarische enzianMagyar encián, mi, létezik?-mert sohasem hallottam róla, egészen addig, amíg nem vettem egy könyvet a Szent Ottília kolostorban, a Kaltenberghez közel lévő misszionárius könyvesboltban, Virágnéző séták Felső-Bajorországban címen. Megvenni és szenvedélyes virágkeresővé válni egyet jelentett számomra. Május óta ugyanis, minden hétvégén, valamilyen virág nyomába eredek a férjemmel, még 2000 méter magasra is képes vagyok felmászni, hogy lencsevégre kapjak egy-egy különleges, éppen virágzó fajtát. Így ismerkedtem meg közelről, a kosborral, a szibériai írisszel (lsd blog), a tűzliliommal és a magyar enciánnal vagy népi nevén tárniccsal! Kiderült, hogy a legritkább fajta az enciánok között a gentiana pannonica, a magyar encián! ami júliustól-szeptemberig  virágzik az Alpok északi oldalán, minimum 1300 méter magasan! Csehországban (Bohémia erdejeiben), Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Svájcban és Olaszországban is találkoztak már ezzel a gyönyörű, bordó színű, alul pöttyös, halvány sárgába játszó “csoda bogárral”, bocsánat csodavirággal. Hogy közelről is megcsodálhassam, a Bad Tölz melletti Brauneckére kellett felkapaszkodnom, 1558 méter magasra. Az út nagyon fárasztó volt, 3 és fél órás nehéz terep (28 fok), végig felfelé, néha patakokon is át kellett kelni, de esküszöm, hogy annyira gyönyörű volt az encián, hogy bele kéne foglalni a magyar címerbe! (a hegyre fel lehet menni, Sessel Bahnnal, azaz elektromos kabinnal).

Az encián és a belőle készült italok

De hogy az encián emberi fogyasztásra is alkalmas, azt az osztrák fodrásznőmtől, Marittától tudtam meg, aki legutóbb egy encián szörpre hívott meg (alkoholmentes). Ő egyébként, meglepően sokat tudott az enciánról. Többek között azt mesélte, hogy a kezdet kezdete az volt, amikor egy illír király tonikot készíttetett az encián virág gyökeréből. Aztán Nyugat-Európa egyes országaiban hamar elterjedt, ahol a mai napig népszerű ital készül belőle, főként az Alpok környékén kedvelt (Ő salzburgi). Néhány fajtáját kizárólag aperitif likőrök vagy tonikok készítésére termesztenek, mivel az encián gyökeréből kinyert kivonat, keserű ízű, mint a kinin. A Moxie, a francia Suze likőr és az Americano apéritif mind gyomorkeserűk, mint, ahogy az olasz Aperol, (ez a legtrendibb!!!) és a német étvágygerjesztő vagy vacsora utáni emésztést elősegítő Underberg és az Angustora is.

Az encián különben közte van a Bach virágterápia 38 vadvirága között, melynek gyógyító hatásáról Edward Bach meg volt győződve, esszenciákat készített belőle, víz, konyak és virágok hozzáadásával, hogy visszaállítsa a szervezet egyensúlyát. Az angol Cancer Research (rákkutató központ) szerint, azonban semmilyen tudományos adat nem támasztja alá, hogy az enciánnak bármiféle szerepe lenne a rák megelőzésében, vagy gyógyításában. Maradjunk annyiban, hogy szimplán csak jót tesz a gyomornak.

A Gentiana punctata-fajta kék-lila encián leveleiből és gyökeréből főzött esszenciák gyógyító hatásában azonban az osztrákok még mindig hisznek. Likőr vagy tea formájában gyógyászati célokra, úgymint emésztési zavarokra, lázcsillapításra, magas vérnyomás ellen, izomgyengeség, paraziták, férgek ellen, sebek kezelésére, reuma, májbetegségek, influenza, homloküreg gyulladás és állítólag még a malária ellen is javasolt a fogyasztása.

A Suze nevű, enciánból készült gyomor keserűt Párizsban, Fernand Moureaux találta ki 1885-ben, de csak 1889-ben dobta piacra. Ma a Pernod forgalmazza, de csak Franciaországban ismert, pedig 1912-ben Pablo Picasso úgy próbálta népszerűsíteni, hogy egy Suze kollázst készített, “Verre et bouteille de Suze” címen.

A Quinquinas nevű bor, a cinchona-olasz encián fajta barkájából készül, amiben egy kristályos alkaloid, a kinin van, amely ugye lázcsillapító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Íze azonban iszonyúan keserű (a kinin, még mindig a malária egyedüli gyógyszere).

Németországban Underberg AG gyomorkeserű néven ismert az encián gyökeréből készült ital, 43 ország gyógynövényeinek a hozzáadásával gyártják. Hogy a kivonat, de inkább az elixír milyen gyógynövényekből áll össze, annak titkát az Underberg család 1846 óta hét lakat alatt őrzi, akkor kezdte el ugyanis Hubert Underberg-Albrecht a gyártását. Napjainkban úgy készítik, hogy a növényeket desztillálják, ezt a folyamatot semper idem-nek nevezik, ami kb. azt jelenti, hogy mindig ugyanúgy. A kivonatot aztán hónapokig hordókban érlelik, de nem mindegy ám, hogy milyenben, mert csak a szlovén tölgyből készült az igazi. (Az Underberg gyártása csak 1939-ben maradt ki, mert nem volt utánpótlás, de 1949-ben újra kezdték az előállítását). Az italt 20 ml-es üvegekben árusítják, melyet 1949-ben Emil Underberg talált ki, aki az Underberg AG alapító unokája volt. A mini-üvegeket szalmával bélelt fadobozokba csomagolják, majd ráragasztják az Underberg címkét. Az ital minden apró részlete, az üveg alakja, színe, csomagolása, minden Underberg név alatt levédett és copyrighted. A családnak és üzemüknek már 1,200 peres ügye volt különböző cégekkel, akik megpróbálták leutánozni, eddig még minden pert megnyertek.Punktierter_Enzian

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s