Csillagfürtbabos avocado

Posted on Updated on

avocado-lupin

Az Ausztráliában termő édes csillagfürt, latinul lupine, babja 40% fehérjét, valamint rostokat, antioxidánsokat tartalmaz. További előnyei, hogy a keményítő tartalma is alacsony és mint a legtöbb zöldség, gluténmentes. Hogy mire használhatjuk a konyhában? Lupine babból lehet édes vagy fűszeres ételeket készíteni, továbbá savanyúságot, sütve-főve, szószokhoz hozzáadva is kitűnő.

Az Európában termő lupine, magyarul fehér csillagfürt babját sózott, savanyított változatban befőttes üvegekben árusítják (mint az olajbogyót, vagy savanyú uborkát) a mediterrán országokban. Héjastul vagy anélkül is ehető. A Lupine fogyasztása Portugáliában, Spanyolországban, (lupine spanyolul, altramuz) Görögországban, Brazíliában, Egyiptomban és Olaszországban a legnépszerűbb. Egyiptomban termesz néven árusítják, ahol népszerű délutáni rágcsa-nasi, a pár óra hosszat sós vízben áztatott, majd kipirított mag. Portugáliában és Spanyolországban sörhöz kínálják. Libanonban, Jordániában, Szíriában és Izraelben előétel, a sós és csípős változat neve termos. Az Andokban termő tarwi lupin Peruban, Chilében, Mexikóban honos és igencsak elterjedt táplálék volt már az Inka Birodalomban is, mint ehető mag. Amerikában a yavapai indiánok fedezték fel (Arizonában).

Napjainkban a csillagfürt babja a vegánok kedvence, még kolbászt és lupine-tofut, sőt még lisztet is készítenek belőle. A felső képen egy lupine bab, avokádó krém kenő látható.

lupinen

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s