Medvehagyma leves

Posted on Updated on

Hozzávalók: 1 maréknyi friss medvehagyma levél 200 gr, 2 közepes méretű, főznivaló burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 250 ml tejszín (20%), másfél liter víz, só, bors, koriander

Elkészítése: a burgonyát, és a hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a vízbe tesszük. A medvehagyma levelek 1/5 részét felaprítva ugyancsak a vízbe tesszük és a burgonyával együtt főzzük. Ha a burgonya megfőtt, levesszük a levest tűzről és hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket, összelapítjuk, lereszeljük és állni hagyjuk, majd a burgonya, hagyma és medvehagyma levelek turmixolása előtt a levesbe tesszük a fokhagymát is. Ezután a zöldségeket összeturmixoljuk.

A turmixolt levesbe tesszük a maradék felaprított medvehagymát, meg beleöntjük a tejszínt. Sóval, frissen őrölt feketeborssal ízesítjük, meg kevés chilivel és korianderrel. Túl sok fűszernek már csak azért sincs értelme, mert a medvehagyma krémleves lényege maga a medvehagyma íze.

A leveshez lepénykenyeret is süthetünk, amire mozsárban összezúzott, durva szemű tengeri sóval, olajjal készülő medvehagyma dresszinget kenhetünk, rozmaringgal fűszerezve. A medvehagymából egyébként hasonló módon készíthető pesztó vagy medvehagymás vaj is, ami tésztákhoz vagy más ételekhez adva extra különleges gasztró élményt nyújt.

Medvehagyma helyett ugyanilyen módon készíthetünk levest spenótból, vizitormából, vagy turbolyából is.P1110457.JPG.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s