Az egészség titkos fővárosa: avagy a wörishofeni vízkúra

Posted on

sparga capuccino

A termál fürdőjéről híres Wörishofen, Bajorország régiójában a Wörth patak és a Mindel folyó mentén fekszik, Münchentől 80 kilométerre.

A Time Magazine szerint ez a mindössze 13 ezer lakost számláló kisváros “Az egészség titkos fővárosa”, a 19. század vége óta Sebastian Kneippnek köszönhetően, a hidroterápiáról híresült el.

Sebastian Kneipp német katolikus pap volt, egyben természetgyógyász, aki (1821–1897) 42 évet élt itt le. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, ami ma is Kneipp-kúraként ismeretes. Neki köszönhető, hogy gyógyító tevékenysége alapján új lendületet kapott a természetgyógyászat. Teológiai tanulmányait a müncheni egyetem teológiai szakán végezte, de a sok nélkülözés miatt TBC-ben megbetegedett, ezért abba kellett hagynia. Akkoriban az orvosok gyógyíthatatlannak tartották ezt a betegséget. Kneipp már az utolsó stádiumában volt, (vért köpött), amikor kezébe került Johann Sigmund Hahn: A hideg víz gyógyerejéről című könyve. A könyv hatására elhatározta, hogy meztelenül, rövid fürdőket vesz a jeges Dunában. Nemsokára állapota csodálatos módon javulni kezdett. Otthon folytatta a fürdőzést, aminek köszönhetően teljesen meggyógyult.

Először szűk környezetének kezdett tanácsokat adni, később gyógyító tudásának híre eljutott Wörishofenbe. Hamarosan az orvosok is felfigyeltek rá, és valószínűleg irigységből kuruzslás vádjával pert indítottak ellene. A per során Kneipp azzal védekezett, hogy elsősorban olyan embereken segített, akik reményüket vesztették az orvosokban, vagy nem volt pénzük a gyógyíttatásukra. Az érv meggyőzte a bírákat, s felmentették. Ekkor vált híressé Kneipp egyik mondása: „Ami küzdelembe nem kerül, az értéktelen”. A nagy érdeklődés hatására könyvet adott ki, aminek olyan nagy sikere lett, hogy hamarosan zarándokmenetben érkeztek hozzá a gyógyulni vágyók. Ekkor fogant meg benne a wörisheimi gyógyintézet megalapításának gondolata. Kezdetben csak a vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is.

A vízkúra lényege azon a feltevésen alapul, hogy a bőrön keresztül, különböző hőfokú vízzel, a legváltozatosabb ingert lehet kiváltani. A vízkúra számításba veszi az alkalmazási idő hosszúságát is, a befogadó szervezet érzékenységét és a környezet hőfokát. A kúra lényege, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől. A bőrerek kitágulásával ellentétes reakció lép fel és kellemes meleg önti el a kezelt részt.

A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert és a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását, kiválasztó funkcióját és a lelki egyensúly kialakulását. A hidroterápia nagy előnye, hogy a legtöbb esetben a páciens saját maga is alkalmazhatja. A hatásos kúra érdekében legalább egyhónapos, mindennapi kezelést javasolnak.

Napjainkban a „betegek” a remekül működő intézetben lakhatnak a kúra idején. Reggel 4 és 5 óra között kapják meg az első kezelést. Napközben négyszeri könnyű étkezésben részesülnek, amelyeknek lényege sok főzelék, gyümölcs, kevés méz, teljes kiőrlésű kenyér, aludttej és kevés hús. Kneipp étkezésre vonatkozó jelszava, hogy „legyen egyszerű, jó, tápláló és olcsó”. Továbbá a fehér kenyér fogyasztását teljesen eltiltotta és az ételek túlzott sózásától és fűszerezésétől is óvta pácienseit.

A betegek napközben meghatározott időkben sokat sétálnak az erdőben, nyáron mezítláb járkálnak a harmatos fűben vagy a vizet tapossák a hideg patakban, tehát Kneipp kúrája tartalmazza a víz-, fekvő- és légkúrát (mély légzések a friss levegőn), valamint a napfürdőt (napozás).

Másik módszere az ún. Kneipp ösvény is egyre szélesebb körben alkalmazott wellness módszer, ami abból áll, hogy egy gyalogospályát különböző minőségű felületekkel látnak el (faháncs, fenyőtobozok, zúzott kő, kavicsok stb.), amelyeken mezítláb kell végigmenni, ami jól kombinálható hideg vizes taposómedencével is. Mindez, talpunk kombinált reflexmasszírozásával felfrissítve a szervezet működését, jótékonyan hat az egészségre.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s