Kakaós genovai piskóta tekercs

Posted on Updated on

April 2015 010.JPG

A genovai tekercs egy olasz eredetű piskóta tekercs vagy torta, ami 1884-ben Genováról lett elnevezve, és a mai napig a francia és olasz cukrászsütemények között vezeti a népszerűségi listát. Hogy miért? Mert egyrészt nincs benne élesztő, másrészt mert úgy készítik, hogy a keverés során a levegőt kiszuszpendálják a tésztából, ezáltal nő meg a térfogata és nem a túl sok liszttől vagy egyéb adalékoktól.

A genovai piskótához, mint az alábbi receptből látni fogják, hogy általában a piskóta tésztákhoz sok tojás kell, de ami az elkészítését megkönnyíti, hogy nem kell a fehérjét külön habbá verni. A tojásokat csak a cukor hozzáadásával, vagy gőz fölött, vagy a sütőben, víz fürdőben (bain-marie) kell besűríteni, -ezt a lépést a cukrászok szaknyelven “masni/szalag lépésnek” nevezik,-ami után a végeredmény egy isteni, meglehetősen könnyű torta lesz, amiben a legtöbb koleszterint, a tojás sárgája adja, de néhány recept olvasztott vajat is hozzátesz.

A genovai sütemény nem tévesztendő össze a genovai kenyérrel, ami mandula pasztából készül, viszont hasonlít a spanyol kenyérre a Pan di Spagna nevű, olasz süteményre.

Hozzávalók: 110 g vaj, 10 tojás, 230 g cukor, 130 g liszt, 30 g kakaó, 2 evőkanál cseresznyepálinka

A krémhez: 500 g fehér csokoládé 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 100 g vaj

1 üveg meggy vagy cseresznyekompót

Elkészítése: Melegístük elő a sütőt 200 fokra. Olvasszunk meg 100 g vajat és tegyük félre. Válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. Keverjük össze a tojássárgáját 150 g cukorral, verjük fel erősen, míg ki nem fehéredik. Finoman szórjuk hozzá a kakaóval együtt átszitált 120 g lisztet. Tegyük bele az olvasztott vajat. Verjük fel a tojásfehérjét habbá 40 g cukor hozzáadásával és forgassuk bele óvatosan a tojássárgájába. Öntsük a tésztát egy kivajazott és belisztezett tepsire téglalap formába. Tegyük a sütőbe és süssük 40 percig.

A csokihabhoz törjük apróra a csokoládét, olvasszuk meg vízfürdőben, mérsékelt hőfokon a tej, a tejszín és a vaj hozzáadásával, időnként megkeverve. Szűrjük le egy üveg meggy vagy cseresznyekompót levét, a gyümölcsöket adjuk hozzá a tejszínes krémhez, de csöpögtessük jól le, nehogy a krémünkbe folyjon a leve.

Hagyjuk a piskóta tekercset kihűlni egy rácson.

Készítsük el a szirupot: forraljunk fel két evőkanál vizet a megmaradt cukorral, hagyjuk langyosodni, majd adjuk hozzá a cseresznyepálinkát. Itassuk át a piskóta tekercset ezzel a sziruppal. Kenőlapát segítségével kenjük rá vastagon a csokoládéhabot, majd tekerjük össze, mint ahogy a piskótarudat szokás. Porcukorral megszórva kínáljuk..

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s