Portói boros gyöngytyúk mellfilé, rozmaringos burgonyával és cranberry lekvárral

Posted on

P1100506.JPGHozzávalók: személyenként 1 db mellfilé, 1 db hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, só, bors, 1 kk kakukkfű, 2 dl csirkehúsleves, 3 dl portói bor

a körethez: 4 db endívia, 1 ek barna cukor, 1 db hagyma, 1 kk szegfűszeg, 2 db babérlevél, 1 kk curry, 2 dl portói bor, vaj a pároláshoz

személyenként 2 db burgonya, 3 db rozmaring ág, só, némi zsíradék

A cranberry lekvárhoz: 200 gr cranberry, 50 gr barna cukor, friss gyömbér, szegfűszeg, fahéj, kardamon, 1 db narancs leve, fél citrom leve

Elkészítése: Forrósítsuk meg a vajat vagy olajat egy lábosban és pirítsuk meg a mellfiléket kb. 3-3 percig mindkét oldalukon. Dobjuk mellé a babérlevelet, az apróra vágott hagymát meg a fokhagymát, szórjuk meg a kakukkfűvel és öntsük rá a portói bort. Pároljuk kb. 5 percig fedő alatt. Ezután öntsük rá a levest. Hagyjuk főni. Időnként azonban ellenőrizzük, hogy van-e elég lé alatta, ha nincs öntsük utána egy kis vízzel.

Közben tegyük fel főni a burgonyákat, héjastul, annyi vízben, hogy ellepje.

Ezután következhet az endívia: vágjuk ketté majd hasítsuk ki a keserű torzsát a közepükből egy éles késsel. Ezután forrósítsunk vajat egy lábosban, dobjuk bele az endíviákat, tegyük mellé az apróra vágott hagymát, és a babér leveleket. Ízesítsük szegfűszeggel, curryvel, sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel 2 dl portói borral. Pároljuk az endíviákat fedő alatt kb. 5 percig majd mérsékeljük a lángot alatta és kb. 20 perc alatt főzzük készre.

Közben készítsük el a cranberry lekvárt, úgy, hogy tegyük egy lábosba, öntsünk alá 1 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot meg a fűszereket. Csavarjuk rá a narancs és citromlevet, majd mérsékelt lángon főzzük kb. 20 percig. Ezután pépesítsük egy botmixerrel.

Amikor megfőtt a burgonya, szedjük le a héját, majd szeleteljük fel tetszés szerinti formára. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a rozmaring ágakat és süssük ropogósra benne a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és kész.

Tálaláskor helyezzük a tányér közepére a ropogós mellfilét, körítsük a burgonyával, párolt endíviával meg a langyos cranberry lekvárral. Felséges étel! Ezt tálaltam december 25-én a családomnak.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s