Madártej mákos gubával vagy karamellás habgaluskákkal?

Posted on Updated on

Úszó sziget, kanári tej, havon úszó tojások, angol krém: magyarul madártej!

Az œufs à la neige, azaz a madártej egy francia eredetű édesség, ami már a 18. század közepétől sok európai országban ismert volt. Később 1834-től már rengeteg szakácskönyvben szerepelt a tejből és tojásból készített édes krémek fejezetekben. Az elkészítés módjáról azt írták, hogy: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá kell verni, aztán a vaníliás cukorral összekevert tejben kifőzni. A tejet utána át kell szűrni, hozzáadni a tojás sárgákat, feltenni a rezsóra és lassan sűrű krémmé főzni egy vanília rúd hozzáadásával. Hidegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztották! A háziasszonyok meg azon versengtek, hogy kinek úsznak szebben a meringuek-habgaluskák a tejjel főzött krém tetején.

Az œufs à la neige -t-a havon úszó tojásokat, sokan összekeverik a francia konyha egy másik remekével az- île flottante-tal, magyarra fordítva, az úszó szigettel. Az île flottante elnevezés ugyanis az angol floating islandból lett. A két krém között azonban az a különbség, hogy az île flottante, tartalmazhat alkoholba mártott kekszet, lekvárral ízesítve, mandulával megszórva, karamellkrémmel leöntve, míg az œufs à la neige nem. Azonkívül az angol madártej variációban a krém sűrűbb (ez a custard) a tetején habgaluskákkal, a magyar/francia változatban a tejes-vaníliás madártej sokkal folyékonyabb, lágyabb.

A madártej jól bevált receptjénél: a tojásfehérjéket kemény habbá kell verni a cukorral és egy csipet sóval, ezután beleönthetjük kerek formákba, amiben vékony karamellkrémet öntöttünk. Vagy csak 2 kanállal tojás alakúra formáljuk a fehérjéből főtt galuskákat, forró vízben vagy tejben kifőzzük és a vanília krém tetejére helyezzük. A krém cukorból, tejből, vanília rúdból, tojás sárgájából készül, az angol szakácskönyvekben, gőzfürdőbe teszik, betolják a sütőbe és pár perc alatt elkészítik. Ez a módszer talán azért jó, mert nem kell a rezsó fölött állva kevergetni, viszont a veszélye, hogyha nem pislantgatunk be a sütőbe, akkor rántotta lesz belőle! Szobahőmérsékleten már lehet tálalni, de hidegen is nagyon finom.

Trükkök: A madártejnek rengeteg elkészítési módja van, pár tippet érdemes megfogadni, pl. ha a tojásfehérjét egy tálban felverjük, a végén 1 teáskanál vaníliás cukrot és egy kevés cukrot teszünk bele majd a mikrohullámú sütőbe helyezzük, teljes teljesítményen 1 percre, akkor saját gőzében szépen megfő. Utána kanállal beleszaggatjuk a vaníliás sodóba. Tökéletesen finom és gyors megoldás!

Ha sima tejben főzzük ki a felvert tojáshabot, majd leszűrjük a tejet és utána öntjük hozzá a cukros tojássárgáját. Ha pedig sűrűbb madártejet szeretnék, akkor liszt helyett egy kis vanília pudingot használok. Sokkal finomabb!makos-guba-madartejjel

Alap madártej

Hozzávalók: 1,5 l tej, 15 dkg cukor, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat a cukorral keverjük habosra, majd folytonos kevergetés mellett öntsük a forró tejbe. A fehérjéket verjük kemény habbá, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresszünk bele. Mindkét oldalukat főzzük meg a habgombócoknak, majd a tejjel együtt hűtsük le azokat. Ha sűrűbbre szeretnénk a tejes részt készíteni, tegyünk bele egy evőkanál lisztet, és úgy forraljuk fel.

Mazsolás madártej

Hozzávalók: 1,5 l tej, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 4 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor

A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjéket verjük kemény habbá. A tejet egy nagy lábasban a vaníliás cukorral forraljuk fel. Ha már picit forr a tej, szaggassuk bele a habgaluskákat egy vizes evőkanál segítségével. Ha az aljuk megfőtt, óvatosan fordítsuk meg. Tegyük félre, és készítsük el a vaníliamártást. A tojás sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük össze. Ezután folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a forró tejbe. Amikor már besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Tegyük rá az úszó szigeteket-hab galuskákat, és szórjuk meg alaposan mazsolával.

Karamellás madártej

Hozzávalók: 1,5 liter tej, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1 tasak karamellás pudingpor

A tejből tegyünk félre 1 decit, a maradékot öntsük egy nagy lábosba. Az 1 dl tejet a tojások sárgájával, a karamellás pudingporral és a cukorral keverjük össze, majd öntsük a többi tejhez. Forraljuk fel, majd tegyük félre, hogy kihűlhessen. A fehérjékből verjünk kemény habbot, és vizes evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe tegyünk kis galuskákat. Mindkét oldalukat főzzük meg, majd hagyjuk lecsepegni. Tegyük a habgaluskákat a kihűlt madártejre, és már tálalhatjuk is.

Supréme francia madártej, mokkás tejben főtt karamell habgaluskákkal

Hozzávalók: 1,5 liter tej, 10 dkg cukor, 3 tojás

a karamell krémhez: 180 gr cukor, 40 gr vaj, 30 cl tejszín, 1 csipet só

Mindent az előző recept szerint kell elkészíteni, azzal a különbséggel, hogy a habgaluskákat kávéval ízesített tejben főzzük meg. (vagy veszünk Latte macchiatót és abban főzzük ki). Ezután elkészítjük a karamell krémet a következő módon: felolvasztjuk a cukrot egy nem tapadós-tefflonos serpenyőben, hozzáöntjük a tejszínt és ráolvasztjuk a vajat, végül egy csipet sóval adjuk meg a végső, szenzációs ízét! S mint a címben említettem, ha jó hígra főztük a madártejet, betétként adhatunk hozzá mákos gubát, melynek a tetejére tehetjük a gázpisztollyal karamellizált meringuet! Ez lesz aztán a hab a torta helyett, a madártejen, illetve a gubán!ile-flottante-moka-melisse-caramel-au-lait-5

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s