Spanyol karácsony egy kakáló pásztorfiúval?

Posted on Updated on

A spanyol karácsonyi szezon a Betlehem építéssel kezdődik, ahol mindazoknak a szereplőknek jelen kell lenniük, akik a régmúltban egy varázslatos, transzcendentális pillanatban a Messiást körül vették. Tehát Szűz Mária és József, a három királyok, a szegényes istálló, állatokkal, és még? Nos, a spanyol Betlehemekben ott kell lennie egy fura figurának, a caganer-nek, vagyis a kakiló pásztorfiúnak! Hogy, hogy jön a képbe egy kakiló alak (ráadásul az eredménnyel együtt) annak a keletkezését, szerepét és funkcióját a mai napig sokféleképpen értelmezik Jézus Krisztus születéstörténetének az ábrázolásában. Egyes spanyol néprajzkutatók szerint ez a fiú egy tökéletes ellenpont, amely a maga hétköznapiságával, zavarba ejtő pozitúrájával, közönséges viselkedésével emberközelibbé teszi a karácsony légkörét. Mások úgy vélik, hogy a kaka szerencsét hoz (Magyarországon kakival álmodni állítólag szerencsét jelent), megtermékenyíti a talajt és a jövő évre jó termést, békét, nyugalmat és egészséget hoz a családnak.hillary-clinton-donald-trump-pooper-afp_650x400_81478624719

Elsőként, 1223-ban Assisi Szent Ferenc állíttatott fel élő Betlehemet Szenteste alkalmából, majd később, az ő példáját  követve a parókiákon és a kolostorokban is megjelenítették Jézus születésének történetét. A XVIII. században a gazdag arisztokrata családok már egymást túl licitálva saját jászolt építtettek, ahová látványos tömegek érkeztek, hogy megcsodálják a Szent Családot és a Messiás eljövetelének pillanatát. Az viszont már kevésbé tisztázott, hogy mikor, és legfőképpen mi célból kezdték el ábrázolni a caganer-t, a kakiló figurát! Egy biztos, hogy a XIX. századi spanyol és katalán románcokban már megemlítették az éppen szükségleteit végző férfit, sőt már a XVIII. század végén a kissé túlzó realizmusnak köszönhetően semmi kivetni valót sem találtak abban, ha a csendéleteken és korrajzokon az élet legintimebb pillanatait is bemutatták. Ma már egyetlen spanyol ember sem tudja elképzelni a karácsonyi Betlehemet e nélkül a furcsa figura nélkül. Szájában pipa vagy cigaretta lóg, kezében újságot tart, hogy olvasással szórakoztassa magát a “nagy művelet” közben, és ahogyan a paraszti világban ismert, dolga végeztével jobb célokra is felhasználja a papírdarabot.

Egy biztos, hogy a caganer népszerűsége az év századok során nőttön-nőtt. Napjainkban már ilyenkor novemberben megjelennek az internetes oldalakon, ahol játékkészítők olyan újításokkal jönnek elő, mint a kakiló hírességek, politikusok, celebek, pl John Lennon, Darth Vader, Che Guevara, de az FC Barcelona sztárjai is modellül szolgáltak már az alkotóknak vagy Hillary és Trump (kakiló Shakira és Piqué).

Zsíros lottó, fatörzs télapó

Spanyolországban a karácsonyi szezon december 22-én kezdődik, a nagy lottóhúzással, amiben az egész ország részt vesz. Mindenki vásárol egy ún. “zsíros lottót“, családok közösen összeállnak, 200-1000 euróért vagy még több euró értékben töltenek ki lottószelvényeket, a nagy nyeremény reményében. Az egész napot a TV előtt tölti, bámulják a lottó sorsolást!

December 24-e neve csak egyszerűen a Jó este-(nálunk Szenteste), ami éppúgy családi ünnep Spanyolországban, mint nálunk, azzal a különbséggel, hogy nincs ajándék, mert a fő attrakció aznap, a vacsora. A gyerekek számára azonban kitalálták, a Calgatiot vagy röviden a Tió-t, egy Télapónak öltöztetett fatörzset! Ez a mosolygós arcú, Mikulás sapkás, 2 pálcikalábon álló, 30 centis fatörzs, minden családban, ahol gyerekek vannak, egy piros takaróval vagy terítővel le van takarva. December 24-én este aztán a gyerekek tőle várják az ajándékot. A rituálé szerint először megetetik, -s mivel a fatörzs bármit megeszik, blődségekkel is lehet traktálni,- majd egy botot vesznek a kezükbe, benedvesítik és elkezdik püfölni a szegény fatörzset, miközben ilyen verseket mondanak neki: “Te kakáló Tió! Kakálj nekem csokit, ne kakálj sós heringet, mert akkor megverlek!” És ezt követően aztán addig püfölik, amíg sorban kiesnek belőle/alóla az ajándékok, amelyeket persze a szülők csempésztek oda. (Egyes városokban csak finoman meg kell ütögetni a fát és valamelyik szülő a takaró alól kihúz egy ajándékot)

December 26-a San Sebastian napja, munkaszüneti nap.

December 31-e, az ún. Öreg este-(nálunk Ó év névre hallgat), amikor is éjfélkor, a spanyol babonák szerint 12 db szőlőszemet kell enni, és pezsgővel leöblíteni.

Január 6-a a nagy ajándékosztás ideje, a 3 királyok/keleti bölcsek ünnepélyes bevonulásának napja a városokba, akik amerre csak járnak, cukrot szórnak a nyomukban. Persze biztos, ami biztos, a gyerekek aznap az ajtó elé készítik a cipőjüket, amit szalmával tömnek ki, az állatoknak abrakként. A jó gyerekek január 6-án ajándékot kapnak, a rosszak meg szenet (manapság csokiból). Január 6 után Spanyolországban még egy hétig folynak az újévi ünnepségek!cagatio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s