Ebéd egy vízimalomban

Posted on Updated on

p1080745Amikor Leuvenben vagyok hacsak tehetem, mindig időt szakítok Heverlee egyik legszebb parkjára, az “Abdij van Park” megtekintésére (az Apátsági park, Brabant tartományban, Leuven város déli részén található). A mára mindössze 103 hektárnyira zsugorodott területen (valaha 8600 hektárnyi földbirtokhoz a 18. századig több, mint 130 falu tartozott) mezők, rétek, gyümölcsös kertek, négy halastó és több épület található egy hatalmas fallal körülvett körzetben. A kolostorba 4 kapun (Szűz Mária, Szent János, Oroszlán és Szent Norbert kapu) keresztül lehet bejutni. Egyelőre a templom mellett a gazdaság, hatalmas csűrrel meg kisgazda bolttal és a vendéglővé alakított vízimalom a legfőbb látványosságok.

Az Apátság története

Az Apátságban a 21. század elején egy évtizeden keresztül szó szerint mennyei csend és béke uralkodott. 3 évvel ezelőtt azonban Leuven város polgármestere úgy döntött, hogy az épületet vissza kellene helyezni régi méltóságába, egyúttal új értelmet kéne adni a parknak is, hogy több látogatót vonzzon ide. Kb. két éve meg is kezdték a renoválását. Így történt, hogy a St. János kapunál lévő 16. századi vízimalomból (1534-ben) étterem és kávéház lett, a Szűz Mária kapunál található épületet pedig a Flandriai Nemzetközi Zeneművészeti főiskola vette birtokba. Jövőre tervezik a múzeum megnyitását, meg egy játszótérét, valamint újdonság lesz, hogy bárki, aki kedvet érez hozzá, 400 euróért (1 évre), zöldséget, gyümölcsöt szedhet/termelhet az Apátsághoz tartozó mezőgazdasági területen.

A heverlee-i Apátság előnye, hogy abszolút nincs messze a belvárostól. A park gyalogosan, biciklivel, busszal is megközelíthető. 2016 tavasza óta azonban a Szent Norbert kapunál lévő Tivoli hidat, védelmi okokból lezárták (a másik oldalon lévő híd a vasúti pálya mellett egy nagy esőzés után beszakadt). Az Oroszlán kapunál van a 4-es és az 5-ös helyi busz megállója (Heverlee Parklaan megálló). Igaz, hogy még javában folyik a park átépítése, de már így is ideális séta kisgyerekes családok számára, a sportőrültekről és szerelmesekről nem beszélve; télen még korcsolyázni is lehet a befagyott tavon. Ha időnk engedi és érdekel valakit az apátság története sétáját megszakítva betérhet a malommal szemben található Premontrei apátság épületébe, ahol a következőket tudhatja meg: Az apátságot 1129-ben Szakállas Godfrey herceg (“Barbatus a Szakállas”) alapította, ő hívta ide a premontrei szerzeteseket, is akik, Szent Ágoston híveiként Fehér Kanonokság néven birtokba vették a területet. Az alapítólevél 1137-es keltezésű, melyet a Miasszonyunk templomban őríznek. Az apátság több ízben lett háborúk áldozata, a legsúlyosabb csapást Orániai Vilmos és a kálvinisták mérték rá, de a következő apátoknak, mint Loots (1577–1583), van Vlierden (1583–1601), Jean Druys (1601–1634), Maes (1635–1647), De Pape (1648–1682), Tuycum (1682–1702) köszönhetően nemcsak a kolostor, de az egyetemi élet is kivirágzott Leuvenben. Amikor Wauters apát meghalt (1792. november 23-án) II. József császár vette birtokba az apátságot. A császár elleni felkelés sikeres kimenetele után azonban az apátok ismét visszatérhettek a kolostorba. Wauters apátot, Melchior Nysmans követte (1793–1810), akinek az igazgatása éppen a francia forradalom idejére esett. Amikor 1797 február elsején az apátságot megszállták a franciák, a lakosság fellázadt és az apátság védelmére kelt, így nekik köszönhető, hogy a templom megmenekült. Később, amikor Belgiumból királyság lett és visszaállították a vallás szabadságot, Peter Ottoy került az apátság élére.

Egy mecheleni kakukk paszternák pürével és egy Gouden Carolus sörrel

Mint már említettem a vízimalomból De Molen néven egy Brasserie-azaz vendéglő lett, ahol hétközben menü ajánlattal várják a környék dolgozóit meg a turistákat, a hétvégén pedig ki lehet próbálni néhány igazi flamand specialitást, mint pl. a borjú carbonade-ot (ragu), vagy a mecheleni kakukkpecsenyét, de be lehet térni csak egy heverlee-i apátsági sörre, ami az egyik rokonom szerint az egyik legfelkapottabb belga sörfajta az utóbbi időben. Nos, egy kiadós séta után, farkas éhesen érkeztünk a De Molen vendéglőbe, ahol azonnal megakadt a szemem egy nagy fekete táblán, ami a mecheleni kakukk ragut ajánlotta. Már akkor tudtam, amikor megláttam, hogy ezt fogom választani. Amikor elfoglaltuk az asztalunkat egy hatalmas malomkerék árnyékában, az azonnal érkező pincér kérdésemre készségesen elmagyarázta, hogy a mecheleni kakukk egy speciális, nagy testű, fekete-fehér mintázatú kendermagos tanyasi tyúk (Mechelse koekoek), amely a nevét a kakukkra hasonlító tollazatáról kapta. A tyúkról aztán még rengeteg mindent tudott, például azt, hogy a tenyésztése 1850 körül kezdődött meg Belgiumban, (a Shanghai, Vlaamse Koekoek, Cochins és Brahma dísztyúkot keresztezték) és hamar népszerű lett, mert a combjai erősek, húsosak. (A mecheleni baromfi kakasa mintegy 5–7 kg, a tyúk 4-4,5 kg súlyt is eléri, az utóbbi akár 150 tojást is tojik egy évben). Nos, a pincér baromfitenyésztőknek is dicséretére váló magyarázata után láttam, hogy nyugodt lélekkel rábízhatom a menüm összeállítását, ami a mecheleni kakukkból ,valamint a karfiol és paszternák püré együtteséből állt. Italnak a 13. században alapított mecheleni Het Anker (a Horgony) sörfőzdében készült, V. Károly császár tiszteletére elnevezett Gouden Carolus sört ajánlotta. Mondanom sem kell, hogy minden kiváló volt.p1080757

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s