A Rózsák szigete és egy pisztáciás, marcipános, rózsaszirmos torta

Posted on Updated on

roseninselEgészen a mai napig azt hittem, hogy az excentrikus Ludwig összes kastélyát láttam már, de úgy látszik, hogy a bajor király mindig tartogat valami meglepetést számomra. Nos, amikor augusztus 24-én ismét biciklitúrára indultam, (megkerültem a Starnbergi tavat, -igen azt, amibe szegény Ludwig belefulladt), csak a 70. kilométer után, a Rózsa szigetnél (Rosen Insel) tartottam egy kis pihenőt. Egy stég közelében “kikötöttem” a biciklimet, majd gondoltam egyet és egy gyönyörűen rekonstruált retro bárkába pattantam, ami 4 euróért, 5 perc alatt átvitt a Rózsa szigetre.

Ott aztán majdnem hanyatt estem a csodálkozástól, amikor megpillantottam a Kaszinó villát és a körülötte lévő eszméletlen színekben pompázó parkot. Valahogy annyira kontrasztos volt, egy nyaralói övezetben, a tó nyugati részén lévő lakatlan sziget. Kb. Jókai Mór, Tímár Mihálya érezhette így magát a Senki szigetén. Ami fura, hogy akárhányszor erre jártam nem tűnt fel, hogy csak ez az egy sziget van a Starnbergi tavon. A szemet gyönyörködtető látvány után azonban már nem csodálkoztam, hogy II. Ludwig bajor király apja, II. Miksa 1853-ban kiszemelte magának és megbízta Peter Joseph Lenné-t, hogy tervezze meg a kis szigeten a nyári rezidenciát. A park, ami Carl von Effner kertész keze munkáját dicséri, a dekoratív elemeket és a természeti adottságokat jól kihasználva egy rózsakertet, meg egy vízesést varázsolt ide. A Kaszinó villa 1853-ra lett kész, de II. Miksa, korai halála miatt (52 évesen korában, vérmérgezésben halt meg) nem sokáig élvezhette. Később a Rózsák szigete projektet a fia vitte tovább, akinek kedvenc tartózkodási helye lett. Lelkesedésében közeli barátai is osztoztak, mint pl. Richard Wagner, aki gyakran vendégeskedett nála, aztán a legjobb barátja Paul Thurn Taxis herceg, az unokatestvére, Erzsébet királynő (Sissi) és Maria Alexandrovna orosz cárnő. A villa ma múzeum, mindenki előtt nyitva áll.

A sziget története lépésről-lépésre

A Rózsasziget, a Starnbergi tó nyugati részén, a Feldafinger öbölben, az ún. Harang gyaloghíd magasságában található. A sziget Wörth kerületeként, (a várral együtt) Feldafing önkormányzatához tartozik, ma a Bajor Állam tulajdona.

A Starnbergi tóban, a 19. században megindult, víz alatti régészeti felfedezések során, a búvárok 4 méter mélységben egy történelem előtti időkből származó településre bukkantak. A valaha cölöpökre épült házak maradványai alapján később a tudósok megállapították, hogy az épületek k.e. 3700-5000 évesre datálhatók, tehát a kőkorszaki ún. Münchshöfener kultúra tárgyi emlékeiről van szó. A sziget feltárása során  a földben több emberi csontvázat is találtak, azonkívül kőládákban kovakőből készült fegyvereket, különböző járműveket, a római korból származó pénzérméket, ékszereket, háztartási eszközöket.

A sziget legrégebbi épülete egy 7. századból származó templom. A tufakőből épült kora-román stílusú épületnek a 8. században még karzata is volt a kórus számára (Karolingok kora). Ma már a templomnak csak a nyugati fala eredeti. A sziget életéről még annyit jegyeztek fel a krónikák, hogy 1545-ben IV. Wilhelm örökletes birtoka volt, majd 1588-ban a Rosenbuch von Possenhofen nemesi családnak adományozta az őt követő uralkodó. Amikor 1730-ban a Rosenbuch család kihalt, a sziget fele a Schattel család, a másik fele a Stock család tulajdonába került. 1758-ban Janson Stock a másik felét is megvásárolta a Schattelektől. Körülbelül 1762-ben, Johann Kaspar Basselet von La Rosée generális örökölte meg az egész szigetet, ami Feldafinggel és Possenhofennel együtt a legnagyobb zárt területnek számított a Würmi tó környékén (a mai Starnbergi tóról van szó). A generális unokája, Desiderius Joseph Reichsgraf Basselet La Rosée 1834-ig élt a szigeten, de mivel gyermektelenül halt meg, később egy halászcsalád vette birtokba.

Kilátás a Zugspitzére és a Kaszinó

A Rózsasziget a 19. század elején még mindig Wörth néven volt ismeretes és a Kugelmiller (ma Kugelmüller néven Feldafingben van egy vendéglő ezen a néven) nevű halászcsalád lakott ott. 1840-ben azonban Ludwig apja kinézte magának, hogy majd kiváló szálláshelyet építtet ide a Maximilianeum számára (tehetséges ifjak továbbtanulására alapított tanulmányi ösztöndíj). Végül Ludwig apja, II. Miksa csak 1850-ben vette meg a szigetet, akkor azonban már azzal a szándékkal, hogy egy nyári rezidenciát alakít ki a családja számára. A kert tervezéssel Peter Joseph Lenné potsdami kertészt bízta meg, a királyi villa építésével pedig Franz Jakobs Kreuter építészmestert, aki egy pompeji stílusú, bajor kaszinót álmodott ide (a kaszinó jelentése akkortájt idényszerűen használt nyaralót jelentett), egy ovális Rosariummal (rózsakert) rendelkező park közepében, központi épületként. Később a sziget a kert többszáz illatozó rózsája után, a Rózsasziget nevet kapta. A kert közepére egy kb. öt méter magas, kék-fehér oszlop került, melynek tetején egy lányka áll, vállán egy papagájt tartva. Ez az emlékmű a porosz király, IV. Friedrich Wilhelm ajándéka volt, unokatestvére, Marie von Preussen hercegnő (Ludwig édesanyja) számára. A villa 1853-ra kész lett, de a túl magas építési költségek miatt Franz Jacob Kreutert leváltották, így Eduard Riedel építész fejezte be. II. Ludwig, apja halála után a villát az állami és egyéb főméltóságok fogadására használta, mint pl. az orosz cárnő, Maria Alexandrowna és Richard Wagner. Azonkívül Ludwig, Günstlingennel való diszkrét találkozásait szintén itt bonyolította le. Sissi, aki az ifjúsága nagy részét a közeli possenhofeni kastélyban töltötte, később férjes asszonyként, akárhányszor Feldafingre jött, igaz, hogy a Strauch hotelben szállt meg (ma Erzsébet hotel a szálloda neve), de szinte minden nap áthajókázott a szigetre, sőt mi több Ludwig távollétében ott lakott (a kertész és a családja gondoskodtak róla). Míg Ludwig gondosan karban tartotta, a halála után a Wittelsbach ház leszármazottjai pusztulni hagyták.

1978-ban Bajorország akkori polgármestere úgy döntött, hogy megvásárolja (800,000 márkáért) a szigetet. A mai végleges formáját azonban csak 1998-ban nyerte el. Azóta a Kaszinó villa múzeumként működik, tavasztól-őszig nyitva áll, valamint ünnepségekre kibérelhető. Az emlékművek és történelmi épületek, 2011-ben felkerültek a 111 történelem előtti, cölöpre épült lakóhelyek listájára, azóta ez a hely az UNESCO kulturális világörökség része. A szigeten naponta 4,000 turista fordul meg, legtöbben Münchenből és a környékéről látogatnak ide. A révészt egy harang megkongatásával kell hívni. Vendéglátóipari egységek nincsenek a szigeten, a tűzgyújtás, sátorverés, és strandolás szintén tilos. A nyári hónapok alatt a feldafingi anyakönyvi hivatal a történelmi villa földszintjén bonyolítja le az esküvői szertartásokat.

Feldafing Park-rózsa virágzás

A rózsák, június közepén indulnak virágzásnak, a másodvirágzásuk általában augusztus közepére tehető és 4 hétig tart. 2002-ben Nagy-Britanniából szállítottak ide újabb sárga és fehér rózsafajtákat.

A sziget megtekintése után, rózsaillattal az orromban, egy közeli cukrászdában stílusosan egy pisztácia ízesítésű, marcipános tortát ettem, cukrozott rózsaszirmokkal.

 

Romy Schneiderrel és Helmut Bergerrel Luchino Visconti forgatott itt filmet 1972-ben, Ludwigról.P1080732

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s