Sóvirág szedés La Rochelle-ben és Ré szigetén

Posted on Updated on

Spain and France 2014 September 146La Rochelle

A Loir torkolatától délre fekvő La Rochelle az Atlanti-partvidék gyöngyének nevezett francia város, az egyik legnagyobb történelmi múltú, legtöbb műemléket befogadó település. Napjainkban jelentős ipari és kereskedelmi központ, egyben a környező üdülővidék székvárosa.

La Rochelle kikötője a 11. század óta népszerű kereskedelmi központ, -az angol partokról az árusok leggyakrabban borért és sóért mentek át. Amikor La Rochelle 1199-ben megkapta a városi jogot (Aquitániai Eleonórától), gyors fejlődésnek indult egészen a vallásháborúk koráig. Akkor azonban, mivel a hugenották egyik központja volt, állandó csaták színtere lett. 1568-ban itt ülésezett a protestáns zsinat, amelyen akkor még protestánsként részt vett a későbbi IV. Henrik is, itt fogadták el a franciaországi protestáns egyházak alapokmányát. 1573-ban, a későbbi III. Henrik király (Anjou) hatalmas sereggel vette ostrom alá a várost, éppen annak az olasz mérnöknek a vezetésével, aki korábban az épületek védelmét megszervezte. Az ostrom 6 hónapig tartott, s a hősi küzdelemben a város asszonyai, leányai is részt vettek (mint az egri nők). A herceg, miután 20 000 embert veszített, visszavonult. 1627-ben a katolikus királyi sereg Richelieu bíboros vezetésével ismét ostrom alá vette a várost. Dumas: Három testőr című regényében is megörökítette, hogy a bíboros gáttal záratta el La Rochelle-t a tengertől, hogy a védők ne jussanak élelemhez, ráadásul a gátról is állandóan lőttek a katonákra. A több hónapos ostromot alig 5000-en élték túl a 23 000 lakosból. La Rochelle azonban hamar kiheverte a vereséget és ismét kereskedelmi központ lett, ahol a gyarmatokról érkezett árut, –nemegyszer afrikai, fekete rabszolgákat is –hoztak ide. A 19. században innen indultak a rabok a gyarmati fegyenctelepekre. A város neve 1822-ben ismét bekerült a történelem könyvbe, amikor az itt állomásozó 45. gyalogezred négy őrmesterét királyellenes lázadás gyanújával perbe fogták. Pedig a négy, la rochelle-i őrmesternek alig volt kapcsolata az összeesküvő Carbonari nevű szervezettel, de a királyi bíróság példát akart statuálni, emiatt a négy altisztet Párizsban lefejezték. Az ügy azonban országos visszhangot keltett, mely megerősítette a restauráció elleni mozgalmakat.

Látnivalók

A régi téglalap alakú kikötő, franciául Le Vieux Port,- északi partján található a híres- kávéházakkal, éttermekkel, emléktárgyüzletekkel- zsúfolt Duperré negyed.

A  másik látványosság a Tour St-Nicolas–egy 42 méter magas torony a kikötő keleti oldalán. A 14. században épült erődítmény sarkait kerek tornyok övezik, középen erőteljes bástyatorony látható. Az épület börtönként is működött, ma kis hajózási és várostörténeti múzeum van benne.

A Tour de la Chaine,–a kikötő nyugati oldalán magasodik a város fölé. Ez is a 14. században épült, de később átalakították. Itt tartották azt a hatalmas láncot, amelyet este átvezettek a szemben levő toronyhoz, hogy elzárja a kikötő bejáratát. Egy ideig lőporraktárnak használták, ma a régi La Rochelle makettje tekinthető meg benne.

A Tour de Lanterne épülete egy évszázaddal fiatalabb, mint az előbbi két épület. A tetején lévő világítótest jelezte régen a hajóknak a kikötő bejáratát. A 17-19. században ez is börtön volt, itt őrizték többek között a Carbonari szervezet elfogott tagjait. Sok rab bevéste a nevét a vastag falakba, ezek ma is jól olvashatók. A második szint teraszáról szép kilátás nyílik a városra és Ré szigetére.

A Musée Grévint is érdemes megtekinteni –a panoptikum viaszfiguráiban La Rochelle történetének eseményeit, szereplőit ismerhetjük fel.

France I. fregatt, egy hajó, a kikötő egy zártabb részén van kikötve.

A La Ville en bois negyed– a faházak városának is nevezett városrész egykor a gyarmatáru kereskedelem központja, s a hajójavító mesterek műhelyeinek székhelye volt. Ma itt van a Musée des Automates, ahol 300 régi zenélő automata tekinthető meg, és a Musée des Modéles réduits, a vasúti, hajó- és gépkocsimodellek kiállítása.

Port des Minimes –jachtkikötő, Oceanográfiai múzeum, Le quartier ancien, –az óváros, valaha falak védték, ez volt a város kereskedelmi központja.

A város egyéb jelentős épületei: a Hotel de la Bourse, az egykori tőzsde; a korinthoszi oszlopokkal díszített Palais de Justice; a loggiás reneszánsz mini palota, a Maison Henri II.; a barokk főtemplom, a Cathédrale St Louis; a prefektura épülete; a Jardin des plantes park, ahol a Muséum d’historie naturalle kettős épülete helyezkedik el. A Musée des Beaux-Arts, a Szépművészeti múzeum az egykori püspöki palotában kapott helyet; a Musée du Nouveau Monde-ban régi térképeket, az amerikai kontinenssel folytatott kereskedelem emlékeit mutatják be. A Musée d’Orbigny helytörténeti anyaggal és kerámia-kiállítással szolgál.

Végül a Porte de la Grosse Horloge–a városkapu kettős átjárója, mely a 18. századi toronyban elhelyezett nagy óráról híresült el. A Hotel de Ville,–a városháza, melynek egy része a 15. században épült, reneszánsz főhomlokzata IV. Henrik uralkodása idejéből származik.

Ré szigetén Thalasso terápia

La Rochelle határában egy 3 kilométeres híd köti össze a kontinenst Szent Martin de Ré szigetével. Mivel hídvámot kell fizetni, (17 euró) így a legjobb biciklire pattanva felfedezni. A sziget olyannyira egyedülálló, hogy a franciák szerint még a napfény is máshogy süt le rá, ezért egyszerűen csak a fény szigetének nevezik. Fehér házak, türkiszre festett ablakrámák és rózsaszín mályvák között karikázva szívhatjuk be a sós, tengeri levegőt. A szigeten rengeteg hotel ajánl Thalasso terápiát, melynek köszönhetően újszülöttként hagyja el az ember a szigetet.Spain and France 2014 September 165Spain and France 2014 September 171

A Thalasso terápia-orvosi kifejezés a tengervíz terápiára. A gyógyítás-kezelés a tengervíz rendszeres használatán, valamint a tengeri klímán való tartózkodáson alapul. Hogy a tengeri levegő jótékony hatást gyakorol a bőr pórusaira, erre elsőként dr. Richard Russell orvos figyelt fel, akinek oroszlánrésze lett abban, hogy a 18. század második felére a brit tengerparti városokban széles körben elterjedt a thalasso terápia. Elmélete szerint a magnézium nyomelemei, kálium, kálcium, nátrium, és jodid, amelyek a tengervízben megtalálhatók, a bőrön keresztül jutnak be az emberi testbe. Igaz, a terápia hatékonyságát tudományosan még nem bizonyították be, ennek ellenére nagyon népszerű. A kezelés a következőkből áll: a tengervizet felforrósítják és ezzel permetezik a páciens bőrét, aztán tengeri “sárral” vagy alga pakolással simítják ki a ráncokat, teszik feszesebbé a megereszkedett, öreg bőrt, vagy a tengeri “köd” belélegzésével kezelnek különböző felső légúti betegségeket. Franciaországban a 19. század óta népszerű. Provence 206

A Thalasso terápia helyett én azonban a helyi specialitásokat, (halételeket) próbáltam ki, a tengerparton pedig a sókertben, sóvirágot gyűjtöttem (4. kép, a só rózsaszín). Utána a helyi pékségben, egy szenzációs szilvakrémet ettem, egy pohár kiváló madeira bor kíséretében.

Szilva mousse kompótléből

Hozzávalók: 1/2 l tejhez 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 kk liszt, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília, 1 dkg vaj

Elkészítése: A tojássárgákat 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük és folytonosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat és ezzel fényesre keverjük. Hidegen vagy melegen tálaljuk. Ha kihűlés közben besűrűsödik, tejszínnel vagy tejjel hígítjuk. Ez a krém az alapja a legtöbb mártásnak.P1080261

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s