Borkonyha

Posted on Updated on

Az utóbbi évek egyik legígéretesebb gasztró vállalkozásának kiáltották ki 2015-ben Horváth Tamás, Kalocsai Zoltán és Sárközi Ákos (a legutóbbi viszi a konyhát, aki az Alabárdosból, az előkelő sous-chef pozícióból jött ide) Borkonyháját (Budapest, Sas utca)!

Az étterem az ún. bisztró konyha kategóriába tartozik, ami a klasszikus, egyszerű ételek kínálatát jelenti. Hogy milyeneket? Azt a Borkonyha web oldaláról megtudhatjuk:-“Szeretnénk egy ízekben gazdag konyhát vinni. Ha mégis valamilyen stílust kell meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy „szabad”. Sok esetben az erdélyi konyha ízeiből szeretnék meríteni, de szívesen nyúlok más nemzet alapanyagaihoz, akár a spanyol, a francia vagy az olasz konyháról beszélünk. Szeretném a régi, magyar konyha sokszínűségét, a mai szemlélet és konyhatechnológia felhasználásával megmutatni.”-

Nos, nézzük, hogy a híres trió vállalkozásából mi valósult meg: a berendezés modern, nett, a fekete, fehér és a barna szín dominál. A bejárattól jobbra nagy, boros vitrin roskadozik a kiváló boroktól, bal oldalon terítő nélküli faasztalok, az ablakok mellett a fekete táblákra, krétával felírt napi ajánlat olvasható. Amikor helyet keresve körbejárom a vendéglőt, akkor látom, hogy milyen kicsi, (elvégre bisztró) de a tükröknek köszönhetően nagynak, szellősnek érezzük a teret. Amikor leülünk, a pincér azonnal felveszi az ital rendelést, majd hamarosan háromféle kenyérrel érkezik meg: fehérrel, barnával és feketével, egy külön tálkában, habosított vaj kíséretében. A kenyerek jó minőségű, házi termékek: kitűnően ropog a héjuk. A tintahal levével festett, fekete kenyérnek abszolút nincs halíze, mondhatni szenzációs! De tényleg! Előételnek tárkonyos zöldbablevest kérek, bárány csülökkel és mustáros habbal, a férjem meg fokhagymás pacalt! Kis idő múlva megérkeznek a remekművek, igazi Michelin módra tálalva. A dizájn csillagos ötös. A férjem kéjelegve fogyasztja el a pacalt, a levesem jóízű, de kicsit édes! Azonkívül kb. 1-2 zöldbab úszik a tányér közepén, milliméternyi vékonyra vágva. Főételként mindketten mangalica vaddisznó pofát rendelünk, erdei gombával. Szintén kiválónak találjuk, a húsok íze fantasztikus. Végül már csak a desszert van hátra, mivel 37 fok tombol odakint, úgy döntünk, hogy egy desszertet rendelünk és azon osztozunk. A keserű csokis szelet, egy pöttynyi kávéfagylalttal szintén gyönyörteljes látvány, de a sütemény kemény, olyannyira, hogy a villával sem lehet kettévágni, azonkívül száraz, az utóbbin a kávéfagyi nyalatok sem segítenek, az árvácska viszont pompás. Napóleon, akinek a beceneve az ibolya káplán volt, -mert annyira rajongott az ibolyáért-, biztosan azonnal behabzsolta volna, de a desszert, ennek ellenére hatalmas csalódás érzetet hagyott maga után.P1070970

A Borkonyhát elhagyva később mindketten megállapítjuk, hogy a magyarországi gasztró kalandozásaink során, a Borkonyha volt eddig az az étkezde, ahol a desszert kivételével jót ettünk, nem beszélve az ár-érték arányról. Mivel manapság az emberek jobban odafigyelnek arra, hogy minőséget kapjanak, mindezt olcsóbb alapanyagokból és fesztelen környezetben, a Borkonyha ezt a koncepciót abszolút megvalósította.

Hazatérve, aztán a netten tallózva több, negatív visszajelzést olvastam a kiszolgálással kapcsolatban. Íme egy francia vendég nem túl rózsás véleménye a Borkonyháról: -“Már négy alkalommal jártam a Borkonyhában, és meg kell hagyni, hogy az ételei mindig ízlettek, csak a kiszolgálással volt gondom. Nevezetesen, a pincérünk “elfelejtette” megemlíteni, hogy nem azt a bort szolgálta fel, amit rendeltünk, hanem természetesen egy jóval drágábbat. -“Pedig ugyanazt a Pinot Noirt hoztam Önnek, amit rendelt, csak “luxus” kiadásban!”-mondta a fiatal ember pimaszul heherészve, persze mindezt akkor, amikor a számlát ellenőriztem. Véleményem szerint ez nagyon szánalmas trükk/hazugság, a vendéglős simán így akarja kizsebelni a külföldieket. És még csak ki sem tudtam fejezni a csalódásomat, mert a magyarok átvették az olaszoktól azt a szokást, hogy a számlához automatikusan hozzácsapják a borravalót! “-P1070973

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s