Zserbó fagylalt a Budai Várban

Posted on Updated on

P1080145

A Budai Várnegyed központi részén, a Szentháromság térnél, pontosan a híres Ruszwurm Cukrászda mellett (és Jamie Oliver’s Italian vendéglőjétől egy háznyira) található egy szenzációs, nem hivalkodó cukrászda a Gelateria No.7. Olyannyira mellette, hogy a teraszon az asztalok szinte összeérnek (de a Gelateria No. 7-nek kevesebb asztala van). A nem túl kedves kiszolgáló lányok elmondása szerint eredeti olasz receptek alapján, helyben főzik a fagylaltot.

A fagyikon kívül van eredeti olasz kávéjuk, óriás palacsintájuk, profiteroljuk, tiramiszujuk, szendvicseik, jégkásájuk, turmixok, milkshake-jeik és smoothie-juk, friss gyümölcsökből. Én csak fagyit ettem, 1 epres-sajttortásat, meg ezt a tökéletes zserbósat! Ami annyira szenzációs volt, -nem sűrű, hanem lehelet könnyű, a baracklekvár és folyékony csoki, meg a dió aránya konyhamesteri pontossággal volt kimérve, összedolgozva benne, olyannyira, hogy még a fagylalt kimérők barátságtalan viselkedése sem tudta elvenni a kedvemet! A Haagen Dazs vagy egyéb híresnek kikiáltott (Ben & Jerry) fagyik  elbújhatnak mellette! Állítólag a cukrászda a turista szezon idején folyamatosan tele van. Amin nem csodálkozom, mert a fagylaltjaik sokkal finomabbak, mint amiket eddigi olaszországi útjaim során valaha is ettem!

Zserbós fagyi

Hozzávalók: 250 ml tej, 500 ml tejszín, 5 tojás sárgája, 120 g cukor, 3 ek Amaretto likőr vagy édes barack pálinka

8 ek barack lekvár, 80 g darált dió, 3 maroknyi dió aprítva, 100 ml víz, 50 ml tej, 4 ek kakaópor vagy keserű-fondant csokoládé, 4 ek cukor

Elkészítése: A 250 ml tejet a cukorral felforralom. Közben a tojás sárgákat a cukor hozzáadásával felverem kézi habverővel, majd  a forró tejet nagyon lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm. Ezután visszateszem a lassú tűzre, és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Ha besűrűsödött, hozzáöntöm az 500 ml hideg tejszínhez. Hozzáadom a darált diót, az Amaretto likőrt és hűtőben pihentetem egy éjszakát.

Másnap a csokoládé szószhoz a vizet, tejet, a holland kakaóport és a cukrot egy edényben lassú tűz felett sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. Kakaópor és főzőcske helyett lehet fekete-fondant csokoládét felolvasztani, egy kis tearummal és barna cukorral ízesíteni.

A fagylalt alapot a fagylalt edénybe öntöm és a fagyasztóba teszem. Ezután kb. 5 órán keresztül óránként turmixszal megkeverem. Az utolsó keverés után kanállal belepotyogtatom a lekvárt és keverek rajta egyet (nem keverem el, az a cél, hogy nagyobb adagokban legyen benne). Majd visszateszem a hűtőbe és hagyom megfagyni. Mikor megfagyott a tetejére öntöm a csokoládét, arra pedig rászórom a darabolt diót. Visszarakom a hűtőbeBirthday and sickness 130 és kész. Annyira krémes lesz, hogy a hűtőből kivéve rögtön lehet adagolni.

 

Reklámok

One thought on “Zserbó fagylalt a Budai Várban

    Zserbó fagylalt a Budai Várban « spajzgirl said:
    2016. augusztus 9. kedd - 13:17

    […] Source: Zserbó fagylalt a Budai Várban […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s