Római kori emlékek, pompás borok Trierben

Posted on Updated on

Gyönyörű, favázas házakkal épült városok, testes borokat termő, meredeken lejtő szőlőültetvények és föléjük magasodó hangulatos, középkori várak, -mint pl. a lenyűgöző Burg Eltz, -(1. kép) között vezet az út Németország legrégebbi, római kori városába Trier-be (Ha erre túrázunk ráadásul érintjük a Forma 1-es útvonalat, a Nürburgringet, ami éppen a régió déli kapujánál Trier-nél ér véget)!

A Rajna-Pfalz vidéki Trier-t az i.e. 15. században alapították (TBurg Eltzrier (franciául: Trèves, luxemburgi nyelven: Tréier, latinul: Augusta Treverorum) a Mosel folyó mentén. A fennmaradt dokumentumok szerint Trier így Németország legrégebbi városa, egyben Észak-Európa legszebb római emlékeinek őrzője. A 3. században a Nyugat-Római Birodalom fővárosa volt. Napjainkban a borkultúra és Luxemburghoz való közelsége miatt már totál kozmopolita.

Kétórás városnézés

A Simeonstiftsplatz parkolójából szűk utca vezet a Trier négy városkapuja közül egyedüliként megmaradt hatalmas Portia Nigrához,-a Fekete kapuhoz (2. kép). Nevét a középkorra feketévé vált színéről kapta, de valójában zseniális szerkezete tette híressé, mert mindössze néhány vasrúd tartja az épületet. 1028-tól egy görög remete, Simeon lakott a kapuépületben. Halála és szentté avatása után templomot alakítottak ki itt, amelyet aztán Napóleon a szomszédos rendházzal együtt 1802-ben megszüntetett. A kaputól délre a Simeon strasse vezet az óváros központjába. A főtéren pompás házak, köztük az élénkpiros barokk Rotes Haus és az egykor bálteremként, ma pedig Németország legrégebbi gyógyszertára, a Löwen Apotheke által használt 15. századi Steipe gyűrűjében áll, a Petrusbrunnen, a faragott szökőkút. Útunkat folytatva a főtértől egy tömbnyire keletre találjuk a román stílusú Szent Péter dómot. Az ország legrégebbi temploma egykor székesegyház volt, de a 3. század végétől püspöki székhelyként működött.

A jelenlegi épület a 11. századból maradt fenn, legfőbb kincse egy köpeny, amelyet Krisztus állítólag keresztre feszítésekor viselt, bár ezt tudományosan még nem igazolták. A pompás barokk Heliumskammerben őrzött köpenyt sajnos 1996 óta nem állították ki. A templomtól északra található Bischöflisches Dom és Diozesan múzeum a 4. század eleji római freskóiról híresült el, amelyet a dóm helyén álló régi palotából mentettek meg. A múzeum megtekintése után balra, majd jobbra fordulva, a Liebfrauern Strassen keresztül a Konstantin bazilikához jutunk el. Az épület a 4. században Constantinus császár trónterme volt, majd később a szomszédos barokk-rokokó palotában székelő választó hercegek protestáns temploma lett. Útunkat tovább folytatva a palota melletti parkon át jutunk el a Rajnamenti városi múzeumba. Ebben a a római régészeti leleteket őrző múzeumban kitűnő állapotban megmaradt kincseket láthatunk (érméket, mozaikot). Hangulatos kertjén át aztán elsétálhatunk a Kaiser therme-hez, az ókori Róma legnagyobb fürdőjéhez. Az érintetlen alapokat látva következtethetünk a 4. századi intézmény óriás méreteire. Épp ilyen lenyűgöző arányokkal rendelkezik a város szenzációs amfiteátruma is, ami innen mindössze 10 percnyire van (a fürdőtől egy aluljárón keresztül lehet odajutni). Trier legnagyobb római kori emléke ez a 20.000 főt befogadó aréna. I.sz. 100 körül épült gladiátor és állatviadalokra.

BRD Stadt Trier Rheinland-Pfalz Porta Nigra Stadttor alt römisch Historische Bauten Dom Kirche Kirche St. Gangolf Germany, town

Van még egy kisebb fürdő is a városban: a Viehmarkt therme. Ez viszont Trier legkisebb és legrégebbi római fürdője. Végül, akit érdekel a Karl-Marx Haus, a Brücken strassén található. Ebben a házban született és nevelkedett Karl Marx, a 19. századi “gondolkodó”. A házban ma a marxizmussal foglalkozó múzeum működik.

Mi azonban a Karl Marx ház megtekintése helyett egy jó kis hajókirándulás mellett döntöttünk a Moselen: (www.moselschiffstouristik) a Burg Eltz várkastély megtekintése után visszamentünk Cochembe, majd a Mosel mentén haladva Bernkastel Kuesbe-n kötöttünk ki. A borkedvelőknek csak ajánlani tudom ezt a kitűnő alternatívát, mert ha Trierből hajóval ide az ikervárosba (Bernkastel Kuesbe) mennek, a hajón végig kóstolhatják a Rajna menti borokat (mivel nem kell vezetni) meg a helyi specialitást, a pisztrángot rizling mártásban.images

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s