A test és a lélek kényeztetése az andechsi kolostorban

Posted on Updated on

P1070263Május, az arany hónap

Igaz, hogy a tavasz hivatalosan március 21-ével kezdődik, de az igazi nagy téltemetésre mégis csak április 30-án, Walpurgisz éjszakáján kerül sor! Az idén Bajorországban, a kraillingi erdő kellős közepén, egy domboldalon ünnepeltem a boszorkányok éjszakáját, ahol először stílusosan seprűt készítettünk, majd tűz fölött kenyeret sütöttünk, aztán Beltana profi boszorkány, ezerféle gyógy és konyhanövényből főzött erőlevesét ettük. Az est fénypontjára, a téltemetésre, egy örömtűzzel, 8 órakor került sor a helyi tűzoltó brigád segítségével és felügyeletével. Először a gyerekek fáklyákkal a kezükben a hatalmas máglya köré vonultak, majd a már égő fáklyákat dobpergés közepette a máglyarakásra dobták. Ezután pillanatokon belül hihetetlen széles sávban, perzselő forróság lett, és hamarosan füst takarta be az egész domboldalt.

Május királynője

Másnap, a májusfa állítással és a május királynő választással folytatódtak a májusi örömünnepek. Ezúttal a helyszín egy 900 éves város, Eching volt, ahol a fesztivál főszereplőjének, a május királynőnek a megkoronázása után megkezdődött a tréfás legényvásár. Akire a legtöbb pénzt ajánlották az lett a május király. A pénzt, a legény ezúttal a legyőzött versenyzőkkel osztotta meg (de fel is ajánlhatta volna egy nemes ügy érdekében).

Túrázás a májusi napsütésben

A májusfa állítási szokás mellett sok német közösség, május 1-én ún. tavaszébresztő erdei sétára indul. Öreg és fiatal természet kedvelők így ünneplik a természet, az élet újjászületését. Természetesen nem feledkeznek meg elegendő étel és ital utánpótlásról sem, amit hagyományosan egy lovas szekérrel visznek utánuk.

Kiadós uzsonna Úrnapján az Andechsi kolostorban

I. Bertold, dießeni őrgróf 1100 körül az Ammeri tó keleti partján, Andechsben várat építtetett. A várkápolnában elhelyezte a Rómát és a Szentföldet megjárt Rasso grófnak tulajdonított ereklyéket, és zarándoklatokat szervezett. Ezzel akkor még nem tudta, hogy máig élő kultuszt fog teremteni. Nos, 1455-re a templomban őrzött kincsek és ereklyék már olyan tömeges mértékben vonzották ide a hívőket, hogy a legszebb helye az Úrnak elvet követve, a Benedek rendi szerzetesek,- valószínűleg az akkori vár urának a parancsára,- a Szent Hegyen, megalapították a kolostort. Míg a középkorban főként a zarándokok menedékéül szolgált, később a csodaszép, barokk templom (mely jelenlegi formáját a 18. században nyerte el) a kolostorral együtt a második legnagyobb búcsújáró helye lett Bajorországnak. De nemcsak a hívő keresztényeket vonzza ide mágnesként Andechs a világ minden tájáról, hanem a hangulatos sörfőzde, a söröző, a Bräustüberl, aztán a Szent Hegyen található rusztikus Klostergasthof vendéglő és a templom zenei, művészeti eseményei is.

Komló, maláta és Isten éltessen sokáig! avagy a test és a lélek kényeztetése az andechsi kolostorban

Május 26-án, egy emlékezetes, virágdíszes körmenet után részt vettem az Úrvacsorán, amelyen Jézusnak az utolsó vacsorán mondott szavait és ottani cselekedeteit ismételték meg a hívők liturgikus módon. Amikor a szertartásnak vége lett betértünk az andechsi Braustüberlbe, ahol zeneszó mellett megkóstoltuk mind a hétféle andechsi sört és mivel nem hoztunk magunkkal elemózsiát, így sort kerítettünk a helyi, bajor specialitások végig kóstolására, úgymint a kérgesre sült borjúhúsra, a tejszínes szószban úszó laskagombára, zsemlegombóccal, meg az óbadzdás tálra (kőrözött, retek salátával), óriás, ropogós pereccel. A pincér elmondta, hogy a kolbász és a húsféleségek a kolostor hentesüzletéből kerülnek a vendéglő konyhájába. Az étkezés végén a sör mellett az emésztést elősegítő italok sem hiányozhattak, amelyek viszont a Klosterbrennerei (a helyi szeszfőzde) termékei voltak egytől-egyig, tehát választani lehetett a gyomorkeserű-encián likőr, meg a gyomorvidító snapszok közül, mint a feketeribizlis, almás, körtés, tárnicsgyökérből készült likőrök széles választékából. Koccintás közben vettük észre, hogy milyen pazar kilátás nyílik a teraszról a bajor hegyekre.

Programok

A Szent hegyi kolostor sok területe látogatható, de néhány helységbe csak előzetes egyeztetés alapján lehet bejutni. A tényleges kolostor ugyanis nincs megnyitva a nyilvánosság előtt, csak a templom meg a kolostor konyhakertje. De még ezen területek kihagyása nélkül is sok látnivalót kínál Andechs a hívő vagy a művészet és a zene szerelmeseinek, vagy csak azoknak, akik értékelik és megbecsülik a kiadós étkezést, mert egy helyi mondás szerint: „Meghitt hangulat ott van, ahol a sör és a humor  ad randevút egymásnak.

Javasolt útvonal: Herrschingtől Kiestalon keresztül Andechs 1 óra gyalogút. A másik útvonal a Kiensbach patak mentén, egy lejtősebb erdei úton keresztül a kolostorhoz sétálni. A müncheni pályaudvarról az S bahn egyenesen Herrschingbe érkezik. Megérkezésünk után a felfedező útunkat legjobb a konyhakerttel kezdeni, majd onnan a Szent hegyre felkaptatni, a híres templomot megnézni, végül a sörfőzdét és a sörkertet kipipálni. A kolostor boltjában a helyi termékeket meg lehet vásárolni, péntekenként a hentes bolt a nagyközönség számára is nyitva áll.

Koncertek: a kolostor szerdától-vasárnapig, 10-órától, éjjel 1/2 12-ig van nyitva, Andechs minden év június-júliusában Carl Orff emlékére koncertsorozatot szervez (a templomban van eltemetve Carl Orff, a Carmina Burana zeneszerzője). Mozart, Beethoven, Wagner koncert lesz július 23-án, november 15-én meg Rossini.

Idegenvezetés: minden szerdán, szombaton és vasárnap van, emellett rendszeresen szerveznek gyerek és családi napokat. Idén, 2016-ban a Sör és művészet című nyílt nap augusztus 22-30-ig tart. Szeptember utolsó hetében kerül sor a hagyományos, évi zarándokútra!

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s